Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Σοκ με τα 110 νέα κρούσματα στην Ελλάδα

«Κόκκινος» συναγερμός στις Αρχές

1 Αυγούστου 2020 19:00
Κορωνοϊός: Σοκ με τα 110 νέα κρούσματα στην Ελλάδα
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Σοκ προκαλεί η «έκρηξη» των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα, αφού ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 110 νέα και η κατάσταση εμπνέει πια έντονη ανησυχία.

Η διαρκής άνοδος του αριθμού αυτού θέτει σε «κόκκινο» συναγερμό τις Αρχές, με τα εννέα μόλις κρούσματα να βρίσκονται στις πύλες εισόδου της χώρας μας. Παράλληλα, ο αριθμός των διασωληνωμένων έγινε διπλάσιος (10), ενώ νέο θάνατο δεν έχουμε, με τον πανικό όμως να έχει ήδη εξαπλωθεί.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Σήμερα ανακοινώνουμε 110 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4587, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες.

1280 (27.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2252 (49.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 2 (20.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 60.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 206 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Προ των πυλών τα πιο σκληρά μέτρα - Πιθανότητα επανόδου των μηνυμάτων στο 13033

Η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα ανεξέλεγκτη δεν είναι ακόμη, αλλά η κυβέρνηση επιθυμεί να αποφύγει κάθε αρνητική έκπληξη, κάτι που σημαίνει πως είναι πολύ πιθανό να έρθουν και πιο σκληρά μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, ενώ συζητείται και η επάνοδος των μηνυμάτων στο 13033.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σπύρου Μουρελάτου για το Οpen, να προλάβει τα χειρότερα τρέχει η κυβέρνηση, με δύο ορόσημα πολύ σημαντικά, τον Δεκαπενταύγουστο το πρώτο και το δεύτερο η επανέναρξη των σχολείων αρχές Σεπτεμβρίου, τη στιγμή που μέχρι και σύλληψη έχει γίνει λόγω του ιού.

Είναι σαφές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει σε ύψιστη επιφυλακή την κυβέρνηση, τα συναρμόδια υπουργεία και τον κρατικό μηχανισμό. Αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα 3 Αυγούστου θα πραγματοποιείται τρεις φορές τηλεδιάσκεψη υπό τον ίδιο με τη συμμετοχή των Υπουργού Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκου Χαρδαλιά.

Οι τηλεδιασκέψεις θα πραγματοποιούνται και εντός του Αυγούστου. Μια φορά την εβδομάδα και εάν χρειαστεί και περισσότερο θα συνεδριάζει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, για να επαναξιολογείται συνεχώς η κατάσταση, ενώ τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν λίγες ημέρες μετά τον Δεκαπεντάυγουστο.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να λάβει οποιοδήποτε πρόσθετο περιοριστικό μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του κορονοϊού στην κοινότητα. Σε πρώτο πλάνο είναι οι ευπαθείς ομάδες, και εδώ εφόσον ισχύσει το άσχημο σενάριο αύξησης κρουσμάτων εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η επαναφορά των SMS στο 13033, δηλαδή περιορισμός στην κυκλοφορία, ενώ σε δεύτερο χρόνο εξετάζονται και τοπικού χαρακτήρα lockdown στο μοντέλο του Εχίνου στην Ξάνθη.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share