Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Προ των πυλών τα πιο σκληρά μέτρα - Πιθανότητα επανόδου των μηνυμάτων στο 13033

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης

1 Αυγούστου 2020 18:47
Κορωνοϊός: Προ των πυλών τα πιο σκληρά μέτρα - Πιθανότητα επανόδου των μηνυμάτων στο 13033
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα ανεξέλεγκτη δεν είναι ακόμη, αλλά η κυβέρνηση επιθυμεί να αποφύγει κάθε αρνητική έκπληξη, κάτι που σημαίνει πως είναι πολύ πιθανό να έρθουν και πιο σκληρά μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, ενώ συζητείται και η επάνοδος των μηνυμάτων στο 13033.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σπύρου Μουρελάτου για το Οpen, να προλάβει τα χειρότερα τρέχει η κυβέρνηση, με δύο ορόσημα πολύ σημαντικά, τον Δεκαπενταύγουστο το πρώτο και το δεύτερο η επανέναρξη των σχολείων αρχές Σεπτεμβρίου, τη στιγμή που μέχρι και σύλληψη έχει γίνει λόγω του ιού.

Είναι σαφές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει σε ύψιστη επιφυλακή την κυβέρνηση, τα συναρμόδια υπουργεία και τον κρατικό μηχανισμό. Αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα 3 Αυγούστου θα πραγματοποιείται τρεις φορές τηλεδιάσκεψη υπό τον ίδιο με τη συμμετοχή των Υπουργού Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκου Χαρδαλιά.

Οι τηλεδιασκέψεις θα πραγματοποιούνται και εντός του Αυγούστου. Μια φορά την εβδομάδα και εάν χρειαστεί και περισσότερο θα συνεδριάζει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, για να επαναξιολογείται συνεχώς η κατάσταση, ενώ τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν λίγες ημέρες μετά τον Δεκαπεντάυγουστο.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να λάβει οποιοδήποτε πρόσθετο περιοριστικό μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του κορονοϊού στην κοινότητα. Σε πρώτο πλάνο είναι οι ευπαθείς ομάδες, και εδώ εφόσον ισχύσει το άσχημο σενάριο αύξησης κρουσμάτων εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η επαναφορά των SMS στο 13033, δηλαδή περιορισμός στην κυκλοφορία, ενώ σε δεύτερο χρόνο εξετάζονται και τοπικού χαρακτήρα lockdown στο μοντέλο του Εχίνου στην Ξάνθη.

«Αν χρειαστούν πιο σκληρά μέτρα θα τα πάρουμε»

Για τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση μίλησε ο Νίκος Σύψας, λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό.

«Τα μέτρα αυτά τα είχαμε προγραμματίσει για την επόμενη εβδομάδα, αλλά τα δεδομένα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ ήταν πολύ ανησυχητικά και ανάγκασαν την πολιτική ηγεσία να τα επισπεύσει», ανέφερε αρχικά ο κ. Σύψας.

«Λόγω της χαλαρότητας που υπάρχει αναμέναμε την επίδραση στο τέλος του μηνός. Ήρθε δυστυχώς αυτή η εικόνα και ήρθε με πολύ άσχημο τρόπο. Έχει επιβαρυνθεί η κατάσταση με την επιδημία στην Ελλάδα, αναγκαζόμαστε να πάρουμε μέτρα, ελπίζουμε να μην πάμε σε τριψήφιους αριθμούς κρουσμάτων» συμπλήρωσε, μιλώντας στο Mega.

«Για αυτό παίρνουμε αυτά τα μέτρα, έχουμε αποφασίσει να δρούμε πριν την επιδημία, για να μην φτάσουμε σε τριψήφια νούμερα. Αν χρειαστεί θα πάρουμε και άλλα μέτρα, πιο σκληρά. Δεν θα επιτρέψουμε να επιστρέψουμε στις εικόνες του Μαρτίου», τόνισε στη συνέχεια.

«Πρέπει τα μέτρα που υπάρχουν να τα τηρούμε, αυτό είναι το πιο σημαντικό. Το να παίρνουμε συνέχεια μέτρα δεν βγάζει πουθενά και καταστρέφουμε την οικονομία. Το μεγάλο μήνυμα είναι να τηρούμε τα μέτρα. Δεν υπάρχει καιρός για χαλάρωση», κατέληξε ο κ. Σύψας.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share