Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Θρήνος στον παγκόσμιο κινηματογράφο: Πέθανε θρυλικός σκηνοθέτης

«Βαρύ» πένθος...

31 Ιουλίου 2020 20:12
Θρήνος στον παγκόσμιο κινηματογράφο: Πέθανε θρυλικός σκηνοθέτης
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Θρήνος ξέσπασε στον παγκόσμιο κινηματογράφο, αφού πέθανε ένας θρυλικός σκηνοθέτης, που έγραψε τη δική του ιστορία.

Ο λόγος γίνεται για το σπουδαίο Άλαν Πάρκερ, έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς του σύγχρονου σινεμά, που άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 76 ετών σύμφωνα με την ανακοίνωση της οικογένειάς του. Σκηνοθέτησε αριστουργήματα όπως το Εξπρές του Μεσονυκτίου, ο Μισισιπής Καίγεται αλλά και το εμβληματικό The Wall των Pink Floyd.

Ο Πάρκερ γεννήθηκε στο Ίσλινγκτον σε εργατική οικογένεια και από τα 18 του άρχισε να εργάζεται στον χώρο της διαφήμισης, κάτι που επέδρασε στο στιλ του. Η πρώτη του ταινία είναι το περίφημο Bugsy Malone, «Ανήλικοι ριφιφίδες», του 1976. Ωστόσο με το επιδραστικό και καθηλωτικό Εξπρές του Μεσονυκτίου που γύρισε το 1978 άφησε το στίγμα του για πάντα στον κινηματογράφο, ενώ πρόσφατα πέθανε διάσημη Ελληνίδα σκηνοθέτης.

Στην εκλεκτική φιλμογραφία του περιλαμβάνονται από μιούζικαλ (Fame, Pink Floyd – The Wall, The Commitments και Evita) και δράματα (Mississippi Burning, Come See the Paradise, Angela's Ashes και Shoot the Moon) μέχρι μεταφυσικά θρίλερ όπως το Angel Heart.

Προτάθηκε δύο φορές για όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας για τις ταινίες Εξπρές του Μεσονυχτίου και Μισισιπής Καίγεται.

Θρήνος στον καλλιτεχνικό χώρο: Πέθανε ο "θεατράνθρωπος" Μπρους Μάγιερς

Ανείπωτη θλίψη σκόρπισε στον καλλιτεχνικό κόσμο η τραγική είδηση του θανάτου του σπουδαίου "θεατράνθρωπου" Μπρους Μάγιερς. Ωστόσο, μόλις λίγες ώρες πριν έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό ο συγγραφέας Λουίς Σεπούλβεδα.

Η ανακοίνωση του θανάτου του έγινε από το ιστορικό θέατρο του Παρισιού Théâtre des Bouffes du Nord στο AFP . Σε δελτίο τύπου του θεάτρου, ο φίλος του και συνεργάτης του, Πίτερ Μπρουκ, σχολίασε «Μία σημαντική φιγούρα του θεάτρου μόλις μας άφησε. Ο Μπρους Μάγιερς ήταν ένας μοναδικός ηθοποιός, για τον οποίο σήμερα θρηνούμε.»

Γεννημένος το 1942 στο Ράντκλιφ της Αγγλίας, ο Μάγιερς που ήταν και σκηνοθέτης, είχε παίξει σε πολλές δημιουργίες του Brook. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα σαιξπηρικά «Τιμών ο Αθηναίος» (1974), «Με το ίδιο μέτρο» (1978), «Η Τρικυμία» (1990) και ο «Άμλετ’ (2000).

Στη χώρα μας, είχε σκηνοθετήσει τις «Δούλες» του Ζαν Ζενέ με τις Μαρία Κίτσου, Ραφίκα Σαουίς και Λένα Παπαληγούρα στο Εθνικό Θέατρο το 2015, ενώ το 2011 το ΚΘΒΕ είχε ανεβάσει το έργο του Ντιμπούκ.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share