Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Έκκληση ΠΟΥ στους νέους για κορωνοϊό: «Μπορεί να μολυνθούν, να μεταδώσουν και να πεθάνουν»

Τι αναφέρει ο επικεφαλής;

30 Ιουλίου 2020 20:48
Έκκληση ΠΟΥ στους νέους για κορωνοϊό: «Μπορεί να μολυνθούν, να μεταδώσουν και να πεθάνουν»
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Δραματική έκκληση στους νέους απευθύνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τονίζοντας πως «δεν είναι άτρωτοι» απέναντι στον κορωνοϊό, αφού μπορεί να μολυνθούν, να μεταδώσουν τον ιό και να πεθάνουν από αυτόν.

Ο ΠΟΥ επεσήμανε, ότι είναι ανάγκη να τηρούν κι εκείνοι τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, με τη δημόσια υγεία να εξαρτάται και από αυτούς, ενώ στην Ελλάδα ανησυχία προκαλούν οι νέοι αριθμοί στα κρούσματα.

«Το είπαμε και το ξαναλέμε: οι νέοι μπορεί να μολυνθούν, οι νέοι μπορεί να πεθάνουν, οι νέοι μπορεί να μεταδώσουν τον ιό», τόνισε ο δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, για να προσθέσει: «Φαίνεται ότι η αναζωπύρωση των κρουσμάτων σε ορισμένες χώρες οφείλεται εν μέρει στους νέους που δεν προφυλάσσονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο».

Τα κέντρα διασκέδασης, κυρίως τα night clubs, είναι παράγοντες που ενισχύουν τη μετάδοση του ιού, τόνισε από την πλευρά της η Μαρία Βαν Κέρκχοβ, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ.

Όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δρ. Τέντρος επέμεινε ότι οι νέοι θα έπρεπε να είναι «στην πρωτοπορία της αλλαγής» συμπεριφοράς που επιτάσσει η πανδημία: να τηρούν τις αποστάσεις, να πλένουν τα χέρια, να φορούν μάσκα σε συνθήκες συνωστισμού.

Κατά κύριο λόγο, σε ευρωπαϊκές χώρες έχουν εντοπιστεί εστίες του νέου κορονοϊού σε περιοχές όπου οι νέοι, κάνοντας διακοπές, συχνάζουν σε μπαρ ή οργανώνουν υπαίθρια πάρτι σε παραλίες. Στον Καναδά, οι νέοι κάτω των 39 ετών αποτελούν πλέον την πλειονότητα των κρουσμάτων.

Κορωνοϊός: «Χτενίζει» ΜΜΜ και beach bars η κυβέρνηση

Την απόφαση να «χτενίζει» τα ΜΜΜ, τα beach bars και τα κλαμπ πήρε η κυβέρνηση, με τους ελέγχους να γίνονται ολοένα εντονότεροι λόγω κορωνοϊού, κάτι που έγινε γνωστό μετά την τηλεδιάσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τα σκληρά μέτρα να μη λαμβάνονται ακόμη, πιθανώς για να αποφευχθούν αρνητικές οικονομικές συνέπειες.

Μάλιστα κατόπιν συνεννόησης με την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών θα καταβληθεί προσπάθεια να γίνουν ταχύτερες οι συνδέσεις παρά τον Αύγουστο, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός. Αυτό θα γίνει μέσω της πύκνωσης των δρομολογίων. Παράλληλα θα υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι για την υποχρεωτική χρήση μάσκας. Επιπλέον άνδρες της αστυνομίας θα βρίσκονται 24 ώρες το 24ωρο στο Μετρό για να επιτηρούν εάν οι πολίτες φορούν υποχρεωτικά τη μάσκα.

Από την άλλη πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή για πραγματοποίηση τηλεδιάσκεψης τρεις φορές την εβδομάδα ακόμα και μέσα στον Αύγουστο. Ακόμη ο πρωθυπουργός παρότρυνε τους ειδικούς να «χτυπήσουν» εγκαίρως το καμπανάκι κινδύνου για τη διασπορά του κορωνοϊού. Παράλληλα δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο στις επόμενες ενημερώσεις από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά να συμμετέχει και λοιμωξιολόγος.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share