Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Κανονικά η Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά - Ο... κορωνοϊός ξεπεράστηκε

«Ασανσέρ» οι εξελίξεις με θετική κατάληξη

29 Ιουλίου 2020 14:55
Κανονικά η Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά - Ο... κορωνοϊός ξεπεράστηκε
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Κανονικά αναμένεται να γίνει η Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά τον προσεχή Δεκαπενταύγουστο, με τη δικαιολογία των Τούρκων περί... κορωνοϊού να ξεπερνάται και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να ευχαριστεί τον Ερντογάν για τις εργασίες αναστήλωσης.

Μετά την πρώτη ανακοίνωση του ιδίου του προέδρου της γειτονικής χώρας, υπήρξε ένα «κώλυμα», αφού όπως ανέφερε αρχικά η Μεγάλη Πρωτοσυγγελία του Πατριαρχείου, «λόγω της συνεχιζομένης πανδημίας του νέου κορονοϊού, δεν επετράπη υπό των αρμοδίων τουρκικών Αρχών η τέλεσις της Θείας Λειτουργίας εν τη Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά Τραπεζούντος, την 15ην προσεχούς μηνός Αυγούστου. Τούτο φέρον εις γνώσιν των ενδιαφερομένων το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, επικαλείται επ᾿ αυτούς και επί πάντας την χάριν και την άμαχον προστασίαν της Παναγίας της Σουμελιώτισσας».

Αξίζει να σημειωθεί, ιστορικά, ότι στην Παναγία Σουµελά στην Τραπεζούντα, τον Δεκαπενταύγουστο του 2010, ακούστηκαν για πρώτη φορά ύµνοι και ικεσίες ύστερα από 88 χρόνια. Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Οικουµενικός Πατριάρχης Βαρθολοµαίος, µε ενέργειες του οποίου κατέστη δυνατή αυτή η µοναδική για τον Ελληνισµό δυνατότητα και που διεκόπη λόγω πραγµατοποίησης αναστηλωτικών εργασιών. Η τελευταία Λειτουργία τελέστηκε τον Αύγουστο του 2015.

Η ανακοίνωση που σας παρουσιάσαμε νωρίτερα, για το ζήτημα αυτό, έγινε σήμερα (29/7) το πρωί. Στη συνέχεια, όμως, το Πατριαρχείο επανήλθε, με τα «εμπόδια» να έχουν ξεπεραστεί και τελικά τη Λειτουργία να πραγματοποιείται κανονικά στις 15 Αυγούστου στη μονή.

Με νέα ανακοίνωση σήμερα, η Μεγάλη Πρωτοσυγκελλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενημερώνει, ότι «κατόπιν νεωτέρου εγγράφου της Νομαρχίας Τραπεζούντος, αλλά και σχετικής ανακοινώσεως του Εξοχωτάτου κυρίου Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, επετράπη η τέλεσις της Θείας Λειτουργίας εν τη Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά κατά την εορτήν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου».

Την πανηγυρική Λειτουργία θα τελέσουν οι μητροπολίτες Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, Σηλυβρίας Μάξιμος και Ζάμπιας Ιωάννης, ιεράρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Στην ανακοίνωση, επίσης, αναφέρεται, ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε χθες επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο «ηυχαρίστησε διά τα γενόμενα εν τη ως άνω ιστορική Μονή συστηματικά ανακαινιστικά έργα και, επί τη ευκαιρία, διεβίβασεν εις αυτόν τας ευχάς και τα συγχαρητήρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της περί αυτό ενταύθα Ομογενείας διά την επί θύραις εορτήν των θυσιών (Kurban Bayramı)».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share