Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τραγωδία στο Μάτι: «Σπάει» τη σιωπή του για την φονική πυρκαγιά ο Βασίλης Ματθαιόπουλος

Όλα όσα είπε ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής

24 Ιουλίου 2020 17:49
Τραγωδία στο Μάτι: «Σπάει» τη σιωπή του για την φονική πυρκαγιά ο Βασίλης Ματθαιόπουλος
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Τη σιωπή του για την τραγωδία στο Μάτι «έσπασε» για πρώτη φορά ο Βασίλης Ματθαιόπουλος, λίγο μετά τη συμπλήρωση δύο ετών από την φονική πυρκαγιά, αλλά και τις αποκαλύψεις που βρέθηκαν στη δημοσιότητα για το ζήτημα.

Μέσω του δικηγόρου του, Διαμαντή Μπασαρά, ο ίδιος, μιλάει για το περιεχόμενο των ηχητικών συνομιλιών που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ1 αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Αναφορικώς με όσα εσχάτως έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο εντολέας μου διευκρινίζει ότι δεν δέχθηκε καμία παρέμβαση και ο ίδιος ουδέποτε παρενέβη στο έργο του διορισθέντος πραγματογνώμονα στην υπόθεση της πυρκαγιάς στο Μάτι.

Αυτό, άλλωστε, προκύπτει και από τους ίδιους τους ισχυρισμούς του πραγματογνώμονα, που κατέθεσε ότι η δήθεν παρέμβαση έλαβε χώρα την 21-9-2018, χρόνο στον οποίο ήδη είχε ολοκληρώσει το πόρισμά του, που παρεδόθη μετά από δυο ημέρες στον Εισαγγελέα.

Για το επίμαχο ηχητικό υλικό και για τη διαρροή αυτού, που ακόμη δεν του έχει επισήμως γνωστοποιηθεί, αφενός θα ζητήσει να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη και αφετέρου θα ασκήσει τα δικαιώματά του.

Τέλος, ο εντολέας μου, δυο χρόνια μετά τα τραγικά συμβάντα στο Μάτι, εκφράζει τη βαθύτατη λύπη του για τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν στην κοινή γνώμη και, κυρίως, στις οικογένειες των θυμάτων από τη διαρροή του σχετικού προφανώς αποσπασματικού ηχητικού υλικού.

Επί 33 έτη υπηρέτησε με αφοσίωση και αυταπάρνηση το Πυροσβεστικό Σώμα και στην συγκεκριμένη πυρκαϊά έπραξε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό προκειμένου να διαφυλαχθούν οι ζωές και οι περιουσίες των πολιτών στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων του ως τότε Υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος».

Πυρκαγιά στο Μάτι: Έθαψαν τον Μάιο του 2020 νεκρή από το 2018

Ένα μακάβριο συμβάν ήρθε στο φως της δημοσιότητας, αφού αποκαλύφθηκε ότι μια γυναίκα που έχασε τη ζωή της στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το 2018, θάφτηκε φέτος τον Μάιο.

Το σώμα της άτυχης γυναίκας, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», βρέθηκε από το Λιμενικό 3,5 χιλιόμετρα από το ακρωτήριο Καβούρι και με βάση την έκθεση της ιατροδικαστού Σουλτάνας Μαριανού η ανακάλυψη της σορού έγινε 7-8 μέρες μετά τον θάνατο. Ακόμα ένα σοκαριστικό συμβάν, μετά και από τις συνομιλίες που δημοσιεύτηκαν από την Καθημερινή.

Το σώμα βρέθηκε σε κατάσταση σήψης και ανήκε σε μία γυναίκα 45 έως 50 ετών. «Ο θάνατός της προήλθε λόγω πνιγμού και όχι λόγω εγκαυμάτων», σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του Λιμενικού προς την Εισαγγελεία Πειραιά ένα χρόνο αργότερα και ενώ η γυναίκα παρέμενε άταφη.

Προηγουμένως, οι υπηρεσίες του Κοιμητηρίου του Σχιστού είχαν απευθυνθεί στο Λιμενικό τον Ιούνιο του 2019, σημειώνοντας ότι στο Κοιμητήριο του Σχιστού βρισκόταν ακόμα μια γυναίκα «πνιγμένη και όχι καμένη» που είχε μεταφερθεί εκεί τον Ιούλιο του 2018, και ενώ κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου σιγά σιγά όλοι οι σοροί είχαν διακομισθεί, ακόμα και σακούλες με υπολείμματα των ζώων, η σορός αυτής της γυναίκας παραμένει.

Το νεκροταφείο επέμεινε στο διάβημά του προς το Λιμενικό στην ανάγκη να προχωρήσει η ταφή έστω και «δωρεάν» προκειμένου να καθαρίσει και να κλείσει τα ψυγεία που είχαν χρησιμοποιηθεί για τη φωτιά στο Μάτι (σ.σ. και πιο πριν για το αεροπορικό ατύχημα του αεροσκάφους «Ηλιος»). Από τη σχετική αλληλογραφία μεσολάβησε ένας ακόμα χρόνος καθώς η διοίκηση του νεκροταφείου του Σχιστού άλλαξε, η νέα διοίκηση δεν δεχόταν να γίνει δωρεάν ταφή, ενώ φαίνεται ότι κάποια από τα έγγραφα σχετικά με τη θανούσα είχαν χαθεί και έπρεπε να επανεκδοθούν.

Τελικά το γραφείο που είχε αναλάβει τη διακομιδή των σορών από το Μάτι ανέλαβε με δικές του δαπάνες την ταφή, τον Μάιο του 2020. Να σημειωθεί ότι το νεκροτομείο Αθηνών δεν διαθέτει δικούς του ψυκτικούς θαλάμους, ενώ το νεκροταφείο του Σχιστού είναι το μόνο που διαθέτει παρόμοιες εγκαταστάσεις –κατάψυξη για σορούς που είναι σε σήψη– χωρίς όμως να χρησιμοποιούνται (σήμερα).

Σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον 15 σοροί, κυρίως απόρων και μοναχικών ανθρώπων, στο γραφείο που είχε αναλάβει τη συλλογή τους στο Μάτι, ενώ άλλες τόσες υπάρχουν συνολικά στα γραφεία τελετών στην Αττική.

Πηγή: Καθημερινή

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share