Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ξεφεύγει ο ανιστόρητος και επικίνδυνος Ερντογάν: «Η Αγία Σοφία ήταν πάντα τζαμί»

Το συνεχίζει ο Τούρκος πρόεδρος...

24 Ιουλίου 2020 15:23
Ξεφεύγει ο ανιστόρητος και επικίνδυνος Ερντογάν: «Η Αγία Σοφία ήταν πάντα τζαμί»
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αποδείξει αρκετές φορές το γεγονός της... έλλειψης ιστορικών γνώσεών του, αλλά και το ότι είναι άκρως επικίνδυνος εξαιτίας τους, λέγοντας πως η Αγία Σοφία ήταν πάντοτε ένα τζαμί.

Αμέσως μετά την προσευχή, που αποδείχθηκε μέγιστο μνημείο προσβολής για όλο τον πλανήτη, ο Ερντογάν επισκέφθηκε τον τάφο του Μωάμεθ του Πορθητή. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο οι πιστοί που βρέθηκαν έξω από την Αγία Σοφία ήταν 350.000.

Νωρίτερα ο Ερντογάν έψαλε απόσπασμα από το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία, κατά τη διάρκεια της προσευχής στο μνημείο το οποίο από σήμερα λειτουργεί ως τζαμί.

Φορώντας μάσκα, όπως έχει ζητηθεί από όλους τους προσκυνητές, ο Ερντογάν έφτασε λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι στην Αγία Σοφία συνοδευόμενος από όλη του την οικογένεια. Ο Ερντογάν βρήκε την θέση του στην πρώτη σειρά στα πετρόλ χαλιά και γονάτισε όπως προβλέπει το τυπικό της μουσουλμανικής προσευχής πάνω στο ειδικό χαλί που χρησιμοποιούν για να προσεύχονται.

Φυσικά, την όλη διαδικασία μετέδιδαν σε ζωντανή σύνδεση το CNN Turk και άλλα κανάλια, με καλεσμένους που μιλούσαν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ύστερα από 86 χρόνια.

Ήδη από το πρωί, πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί έξω από την Αγιά Σοφιά, για να πάρει μέρος στη «φιέστα» του Ερντογάν. Υπενθυμίζεται ότι η Αγία Σοφία λειτουργούσε επί 86 χρόνια ως μουσείο.

Στις 10 Ιουλίου ωστόσο το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, αποδέχθηκε αίτηση διαφόρων οργανώσεων και ακύρωσε κυβερνητική απόφαση του 1934 που απέδιδε στην Αγία Σοφία το καθεστώς μουσείου. Μόλις η απόφαση αυτή δημοσιοποιήθηκε, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Αμέσως και παρά τις διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση, ξεκίνησαν οι εργασίες για τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί, ενώ αφαιρέθηκαν οι πινακίδες του υπουργείου Πολιτισμού και στην είσοδο της Αγιάς Σοφιάς τοποθετήθηκε πινακίδα που αναγράφει πλέον «Μεγάλο Τζαμί», ενώ σε περίοπτη θέση βρίσκεται αναρτημένη και η τουρκική σημαία.

Μάλιστα, ο Ερντογάν, αφού φόρεσε το καπέλο προσευχής, έψαλε και ο ίδιος για λίγα λεπτά.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share