Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Συνθήματα κατά της Ελλάδος στην Αγία Σοφιά

Έχουν ξεφύγει!

24 Ιουλίου 2020 14:00
Συνθήματα κατά της Ελλάδος στην Αγία Σοφιά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Aριθμός νεαρών Γκρίζων Λύκων μαζεύτηκε έξω από την Αγιά Σοφιά φωνάζοντας υβριστικά συνθήματα κατά της Ελλάδας.

Μάλιστα οι οπαδοί των Γκρίζων Λύκων κρατούσαν σημαίες του Εθνικιστικού Κόμματος MHP και εκτός από το φασιστικό σήμα των Γκρίζων Λύκων έκαναν και το σήμα της Rabia που δανείστηκαν από την Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αίγύπτου!

Το επίμαχο βίντεο ανέβασε στο twitter o εξόριστος Τούρκος Δημοσιογράφος Αμπτουλάχ Μποσγκούρντ

Παρόμοιο βίντεο και χειρονομία έκανε ο Ερντογάν και ο Αρχηγός των Γκρίζων Λύκων Μπαχτσελί

Ιστορική βεβήλωση: Ερντογάν και Τούρκοι προσεύχονται μπροστά από τις... Αγιογραφίες! Εμετικές σκηνές σε live μετάδοση

Στην Αγιά Σοφιά μπήκε λίγα λεπτά μετά τις δώδεκα το μεσημέρι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επευφημούμενος από τους χιλιάδες Τούρκους που έχουν συρρεύσει έξω από την Μεγάλη Εκκλησία. Ο Ερντογάν με ύφος σουλτάνου μπήκε στην Αγιά Σοφιά που πλέον είναι στρωμένη με πετρόλ χαλιά και πήρε τη θέση του στην πρώτη σειρά και γονάτισε όπως προβλέπει το τυπικό της μουσουλμανικής προσευχής πάνω στο ειδικό χαλί που χρησιμοποιούν για να προσεύχονται.

Δείτε live εικόνα από την Αγιά Σοφιά:

Οι ετοιμασίες ήταν εντατικές έως την τελευταία στιγμή, ενώ την Πέμπτη ο Ερντογάν, πραγματοποίησε νέα επίσκεψη στην Αγία Σοφία, προκειμένου να διαπιστώσει αν όλα βαίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα, επιθεωρώντας ακόμη και τα νέα υπερσύγχρονα συστήματα ήχου, που τοποθετήθηκαν.

Το μαρμαρόστρωτο δάπεδο της Αγίας Σοφίας, καλύφθηκε με μεγάλα χαλιά, χρώματος πετρόλ, ενώ κουρτίνες θα καλύψουν τις χριστιανικές τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά στη διάρκεια της προσευχής. Επίσης επάνω σε σκαλωσιές που κρέμονται υφάσματα με εδάφια του Κορανίου σε ισλαμική γραφή.

Από νωρίς το πρωί Μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν έξω απο την Αγιά Σοφιά

Πληροφορίες αναφέρουν πως έχει αποφασιστεί προς το παρόν να καλυφθούν μόνο με κουρτίνες τα ψηφιδωτά της Παναγίας και του Αρχάγγελου Γαβριήλ που βρίσκονται στην κατεύθυνση της Κάαμπα, την κατεύθυνση δηλαδή που βλέπει στην Μέκκα και στην οποία προσεύχονται οι μουσουλμάνοι.

Σύμφωνα με τις οδηγίες στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας, μπήκαν για την προσευχή μόνο όσοι έχουν προσκλήσεις από το Diyanet, το Ανώτατο Θρησκευτικό Συμβούλιο, φορώντας μάσκα και να λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής λόγω κορωνοϊού. Παράλληλα διανέμονται και ατομικά χαλιά προσευχής.

Όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος, το κτίριο αναμένεται να υποδεχθεί 1.000 έως 1.500 άτομα, ανάμεσά τους και σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο.

Την προσευχή θα πει ο Αλί Ερμπάς, επικεφαλής της υπηρεσίας θρησκευτικών υποθέσεων της χώρας, ο οποίος προχώρησε ήδη και στο διορισμό τριών ιμάμηδων και πέντε μουεζίνηδων για την κάλυψη των μουσουλμανικών τελετών. Εντός της Αγίας Σοφίας και του περιβόλου, έχουν καθοριστεί δύο χώροι στους οποίους θα κάνουν προσευχή οι γυναίκες και τρεις στους οποίους θα προσευχηθούν οι άντρες, ενώ στα σημεία ελέγχου η αστυνομία θα κάνει σωματική έρευνα για λόγους ασφαλείας.

Το τζαμί της Αγίας Σοφίας, όπως ανακοινώθηκε, θα είναι ανοιχτό για λατρεία πέντε φορές ημερησίως, χωρίς να έχει διευκρινιστεί τις ώρες που θα είναι ελεύθερο για επίσκεψη από το κοινό.

Στην είσοδο της Αγίας Σοφίας, η πινακίδα αναγράφει πλέον «Μεγάλο Τζαμί» ενώ σε περίοπτη θέση βρίσκεται αναρτημένη και η τουρκική σημαία.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share