Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Νέα τουρκική πρόκληση: «Να αλλάξει το όνομα του Αιγαίου»

Τα δύο ονόματα που πρότεινε ο αρχιτέκτονας του τουρκο-λιβυκού μνημονίου

23 Ιουλίου 2020 16:54
Νέα τουρκική πρόκληση: «Να αλλάξει το όνομα του Αιγαίου»
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Νέα πρόκληση από την Τουρκία. Συγκεκριμένα, την αλλαγή του ονόματος του Αιγαίου Πελάγους ζητά ο αρχιτέκτονας του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, Τζιχάτ Γιαϊτζί.

Μάλιστα, ο ίδιος προτείνει να μετονομαστεί σε «Θάλασσα των Νήσων» ή «Βόρεια Μεσόγειος», γιατί… δεν του αρέσει το ελληνικό όνομα που έχει δοθεί στο αρχιπέλαγος. Παράλληλα, δημοσίευμα-«βόμβα» βρέθηκε χθες (22/7) στη δημοσιότητα, με την Bild να αναφέρει πως Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν στα πρόθυρα πολέμου και η Άνγκελα Μέρκελ αποσόβησε αυτή την κατάσταση, με τη γερμανική πλευρά όμως να διαψεύδει αυτό τον ισχυρισμό, αν και πράγματι συνεχίζει τις επικοινωνίες με τη γειτονική χώρα.

«Η Τουρκία δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τη λέξη ‘Αιγαίο’ που έχει ελληνική ρίζα» ανέφερε ο πρόσφατα αποπεμφθείς αντιναύαρχος από το πολεμικό ναυτικό λόγω της κόντρας εξουσίας με τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Ο ίδιος κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του τμήματος Ναυτιλίας και Παγκόσμιας Στρατηγικής στο πανεπιστήμιο Μπαχτσέσεχίρ στην Κωνσταντινούπολη ζήτησε μάλιστα ακόμη και τα παράλια της Τουρκίας στο Αιγαίο, που αποτελούν μία από τις επτά γεωγραφικές περιοχές της χώρας, να μετονομαστεί σε «Δυτική Ανατολία».

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί» - Μήνυμα του Στέλιου Πέτσα στην Τουρκία

Το μήνυμα της κυβέρνησης προς την Τουρκία απηύθυνε ο Στέλιος Πέτσας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αναφέρεται στην κρίση του Αιγαίου.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για την κατάσταση, με τον κ. Πέτσα να «κατακεραυνώνει» τους γείτονες από την πλευρά του, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

«Η κυβέρνηση αναπτύσσει σε διεθνές και εθνικό επίπεδο όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες» τόνισε ο κ. Πέτσας, «η Ελλάδα κινείται με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα».

Όπως ξεκαθάρισε, η αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας συνιστά «κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την περιφρόνηση στο διεθνές δίκαιο».

Η Ελλάδα, υπογράμμισε ο κ. Πέτσας, δεν θα δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας της και θα κάνει ό,τι χρειαστεί για αν υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Δύο 24ωρα μετά την έκδοση της Navtex, «η κατάσταση παραμένει σταθερή, την παρακολουθούμε με ψυχραιμία και ετοιμότητα» κατέληξε.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share