Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί» - Μήνυμα του Στέλιου Πέτσα στην Τουρκία

Όλα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

23 Ιουλίου 2020 13:03
«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί» - Μήνυμα του Στέλιου Πέτσα στην Τουρκία
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Το μήνυμα της κυβέρνησης προς την Τουρκία απηύθυνε ο Στέλιος Πέτσας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αναφέρεται στην κρίση του Αιγαίου.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για την κατάσταση, με τον κ. Πέτσα να «κατακεραυνώνει» τους γείτονες από την πλευρά του, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

«Η κυβέρνηση αναπτύσσει σε διεθνές και εθνικό επίπεδο όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες» τόνισε ο κ. Πέτσας, «η Ελλάδα κινείται με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα».

Όπως ξεκαθάρισε, η αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας συνιστά «κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την περιφρόνηση στο διεθνές δίκαιο».

Η Ελλάδα, υπογράμμισε ο κ. Πέτσας, δεν θα δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας της και θα κάνει ό,τι χρειαστεί για αν υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Δύο 24ωρα μετά την έκδοση της Navtex, «η κατάσταση παραμένει σταθερή, την παρακολουθούμε με ψυχραιμία και ετοιμότητα» κατέληξε.

Έτοιμοι για ακραία πρόκληση οι Τούρκοι: Σενάριο για ανάπτυξη πυραύλων απέναντι από τα νησιά του Αιγαίου

Έτοιμοι για μια ακραία πρόκληση, λίγο μετά τη μερική αποκλιμάκωση της κατάστασης στο Αιγαίο, είναι οι Τούρκοι, καθώς σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή, Καντίρ Ντογάν, είναι υπαρκτό το σενάριο ανάπτυξης πυραύλων απέναντι από τα νησιά μας.

Σύμφωνα με τον ίδιο και όπως μεταδίδει η δημοσιογράφος Μαρία Ζαχαράκη, δεν αποκλείεται η Τουρκία να αναπτύξει τα συστήματα Bora και Atmaca (πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς, ο οποίος μπορεί να πλήξει πλοία στη θάλασσα) στα παράλια για να αποτρέψει πιθανή επίθεση από την Ελλάδα.

Ένας άλλος τρόπος αποτροπής, σύμφωνα με τον Καντίρ Ντογάν, είναι η χρήση μαχητικών F-16 και drones. «Η Τουρκία έχει περισσότερες από μία στρατιωτικές επιλογές. Τα συστήματά μας έχουν αποδείξει την αξία τους σε διάφορες περιοχές. Η ενεργή χρήση τους στην περιοχή θα αλλάξει τις ισορροπίες στο πεδίο της μάχης», ανέφερε ο Τούρκος αναλυτής αμυντικών θεμάτων.

Την Πέμπτη σήμερα όλα τα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων αναφέρονται στο συναγερμό που έχουν τεθεί Ελλάδα και Τουρκία, με κάποιους τίτλους μάλιστα να μιλούν ακόμη και για κατάσταση σχεδόν πολέμου.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο ωστόσο για «νικηφόρα» αντίδραση της Τουρκίας απέναντι στη στρατιωτική κινητοποίηση της Ελλάδας, ενώ σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» ο πατέρας του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, Τζεμ Γκιουρντενίζ, προειδοποιεί ακόμη και για χρήση του δικαιώματος «αυτοάμυνας» της Τουρκίας σε περίπτωση που η Ελλάδα ανοίξει πυρ.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share