Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Συναγερμός στο Αιγαίο: Οι εντολές στο στόλο μας για όλα τα σενάρια

Δείτε αναλυτικά

22 Ιουλίου 2020 11:22
Συναγερμός στο Αιγαίο: Οι εντολές στο στόλο μας για όλα τα σενάρια
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Συναγερμός υπάρχει στο Αιγαίο από χθες (21/7), μετά την απόφαση της Τουρκίας να εκδώσει Navtex για έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας με το σκάφος «Oruc Reis», με την ελληνική πλευρά να βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα, κάτι που έδειξε με την έκδοση δικής της Navtex ομού μετά της Κύπρου.

Τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, δε, έχουν ξεκάθαρες οδηγίες για το πώς θα δράσουν. Οι οδηγίες αυτές αφορούν όλα τα πιθανά σενάρια, ώστε να αντιδράσουμε ανάλογα με το πώς θα δράσουν στη συνέχεια οι Τούρκοι.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει καταρτίσει σενάρια για κάθε ενδεχόμενο γιατί εάν για παράδειγμα κινηθεί μόνο του το τουρκικό ερευνητικό, τότε θα σταλεί για να το αποτρέψει να συνεχίσει την πορεία του σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, αφού δεν στέλνεις σε αυτές τις περιπτώσεις πολεμικό πλοίο έναντι ενός συμβατικού – τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Εάν το τουρκικό επιμείνει τότε θα κάνει την εμφάνισή του πλοίο του Πολεμικού μας Ναυτικού για να το αποτρέψει.

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και πριν από δύο χρόνια, τον Οκτώβριο του 2018 όταν και πάλι η γειτονική χώρα είχε εκδώσει Navtex και ακολούθως είχε στείλει το «Barbaros» για έρευνες νότια του Καστελόριζου και πάλι εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Τότε έκανε την εμφάνισή της η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» (F-466) με αποτέλεσμα να αποχωρήσει το ερευνητικό σκάφος.

Το δεύτερο σενάριο είναι να συνοδεύεται αυτή τη φορά το «Oruc Reis» συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά. Σε αυτή την περίπτωση η κατάσταση περιπλέκεται αφού οι εντολές που έχουν λάβει τα πλοία του στόλου μας που βρίσκονται ήδη στο Αιγαίο είναι να σπεύσουν στο σημείο που έχει ορίσει η Navtex της Άγκυρας ότι θα γίνουν έρευνες. «θα κάνουμε σαφές με κάθε τρόπο ότι δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» μας δηλώνει ανώτατη πηγή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. «Σε αυτή την περίπτωση, συνεχίζει, οι Τούρκοι δεν θα βρουν μπροστά τους μονάχα μια φρεγάτα αλλά ένα σημαντικό τμήμα του στόλου μας που θα απαρτίζεται από διαφόρους τύπους πλοίων. Θα σπεύσουν από κανονιοφόροι και τορπιλάκατοι μέχρι υποβρύχια ώστε να λάβει το μήνυμα η απέναντι πλευρά ότι δεν αστειευόμαστε και πως το δόγμα και οι τρόποι αντίδρασης έχουν αναβαθμιστεί επιχειρησιακά». Παράλληλα θα βρίσκονται σε εγρήγορση σκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας που εάν κριθεί σκόπιμο να σηκωθούν για να ενισχύσουν τη δύναμη πυρός μας.

Κομβικό ρόλο σε όλους τους τρόπους αντίδρασης διαδραματίζει η Κρήτη που κατά πολλούς αποτελεί το δικό μας «αεροπλανοφόρο». Είναι πολύ κοντά στο σημείο που επιχειρεί να δεσμεύσει η Τουρκία για έρευνες (μεταξύ της μεγαλονήσου και του Καστελόριζου) και ήδη έχει καταπλεύσει ένα σημαντικό τμήμα του στόλου μας από το ναύσταθμο της Σαλαμίνας σε αυτόν της Σούδας ώστε να βρίσκεται κοντά στο επίμαχο σημείο.

«Εάν η Τουρκία κλιμακώσει τις προκλήσεις, τότε θα απελευθερωθούν από μέρους μας οι κανόνες στρατιωτικής εμπλοκής αλλά θέλω να πιστεύω ότι δεν θα φτάσουμε μέχρι εκεί. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα γίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο εμείς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για τα πάντα» τονίζει η ίδια πηγή. Άλλωστε, ο τερματισμός των ερευνών από το «Oruc Reis» μπορεί να γίνει και με άλλους τρόπους που επίσης έχουν εξεταστεί. Για να κάνει τη δουλειά του, θα πρέπει να ποντίσει καλώδια και πανάκριβα όργανα στον βυθό. Εάν υπάρξει σύγκρουση με άλλο σκάφος, που δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι πολεμικό, τότε θα υποστεί μεγάλη ζημιά και θα αναγκαστεί να αποχωρήσει. Τίποτα δεν αποκλείεται.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share