Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Μητσοτάκης για NAVTEX: «Μονόδρομος οι κυρώσεις στην Τουρκία...»

Η Ελλάδα παρακολουθεί με απόλυτη ετοιμότητα τις εξελίξεις

21 Ιουλίου 2020 18:03
Μητσοτάκης για NAVTEX: «Μονόδρομος οι κυρώσεις στην Τουρκία...»
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Στις τουρκικές προκλήσεις και την NAVTEX που δεσμεύει περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντησή του, με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας.

«Δεν ξέρω αν ενοχλείται καθ΄ οποιοδήποτε τρόπο από την Ευρωπαϊκή και εθνική επιτυχία η οποία διαδραματίστηκε στις Βρυξέλλες, σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο θέλω να σας πω είναι ότι η Ελλάδα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα» σημείωσε.

Τόνισε δε πως η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου αποτελεί αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης.

«Προσβλέπουμε στη στήριξη των συμμάχων μας αλλά πρέπει να γνωρίζετε κι εσείς ότι εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει τι σχέση θέλει να έχει με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την Ευρώπη. Πιστεύω όμως ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να επιλέγει τον λάθος δρόμο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αναβρασμός» στις Ένοπλες Δυνάμεις: Ανακλήθηκαν οι άδειες λόγω υφαλοκρηπίδας

«Αναβρασμός» επικρατεί στις Ένοπλες Δυνάμεις, μετά τις τελευταίες πράξεις των Τούρκων, που εξέδωσαν Navtex για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, με όλες τις άδειες των στρατιωτικών να ανακαλούνται.

Σύμφωνα με το GRTimes.gr, έχουν ανακληθεί άδειες στρατιωτικών στον Έβρο, οι οποίοι έχουν ειδοποιηθεί να επιστρέψουν, ενώ έχει δοθεί εντολή για μερική επιφυλακή, κάτι που ισχύει πια και για τους υπόλοιπους στρατιωτικούς, με όλα αυτά τα γεγονότα να... θυμίζουν Κύπρο, της οποίας η εισβολή είχε χθες (20/7) μόλις την επέτειο της.

Η εξέλιξη συνδέεται, φυσικά, με την ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Τουρκία με Navtex για σεισμικές έρευνες στο Αιγαίο, μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και συγκεκριμένα στον θαλάσσιο χώρο νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου, η οποία έχει θέσει σε συναγερμό της ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Σε αυτήν την ερμηνεία συνηγορεί και το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα στον Έβρο δεν παρατηρούνται αυξημένες ροές μεταναστών και απόπειρες παράνομης εισόδου στο ελληνικό έδαφος, που θα δικαιολογούσαν αυξημένη επιφυλακή.

«Αυτή τη στιγμή στα σύνορα επικρατεί ησυχία», είπε χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Έβρου, Βαλάντης Γιαλαμάς, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι κινήσεις του στρατού γίνονται προφανώς για προληπτικούς λόγους.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share