Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2021

Κορωνοϊός: Δύσκολη η επαναφορά ολικού lockdown - Προς απαγόρευση και για τον Αύγουστο τα πανηγύρια

Όλα όσα ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς

21 Ιουλίου 2020 13:39
Κορωνοϊός: Δύσκολη η επαναφορά ολικού lockdown - Προς απαγόρευση και για τον Αύγουστο τα πανηγύρια
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η ενημέρωση για τον κορωνοϊό επανήλθε με ορισμένες ενδιαφέρουσες απαντήσεις από την πλευρά του Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος θεωρεί πως λογικά δε θα υπάρξει νέο ολικό lockdown, χωρίς να αποκλείονται ίσως τα λογικά, ενώ είναι πολύ πιθανή η απαγόρευση των πανηγυριών για τον Αύγουστο.

Ξεκινώντας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα, με τον οποίο αποτέλεσαν επί μήνες το «δίδυμο» της ενημέρωσης για τον νέο κορωνοϊό, εξηγώντας πως εάν ήταν και οι δύο μαζί και εάν η ενημέρωση ήταν και πάλι καθημερινή, αυτό θα σήμαινε κατάσταση συναγερμού, «αλλά ευτυχώς δεν είμαστε εκεί».

Όπως είπε, στόχος της νέας αυτής διαδικασίας είναι η έγκαιρη ενημέρωση για το άνοιγμα της χώρας και η γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των ελέγχων.

Δίνοντας το στίγμα της κατάστασης, ο υφυπουργός είπε πως ο ιός είναι εκεί έξω επικίνδυνος, τόνισε πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και ανέφερε χαρακτηριστικά πως στις διακοπές χαλαρώνουμε μόνο ως προς τους ρυθμούς, όχι ως προς το πόσο προσεκτικοί είμαστε, αν και την ώρα που ενημέρωνε, πολλοί περνούσαν την Κακαβιά χωρίς έλεγχο.

Κατά τον απολογισμό που έκανε, από την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος Sars-CoV2 έχουν καταγραφεί στη χώρα 4.007 κρούσματα, 435 είναι ενεργά σήμερα, 1.030 ασθενείς πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο, 2.337 ανάρρωσαν στο σπίτι τους και 195 υπέκυψαν στην Covid-19.

Από την πρώτη έως τις 19 Ιουλίου έχουν περάσει τα σύνορα 918.032 άτομα, εκ των οποίων 622.652 αεροπορικώς, σε έλεγχο υποβλήθηκε το 13,9% και τα επιβεβαιωμένα εισαγόμενα κρούσματα είναι 295. Η χώρα από την οποία προέρχονται τα περισσότερα κρούσματα είναι η Σερβία.

Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η υγεία των πολιτών, σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, και επισήμανε πως παρά τα αυξανόμενα κρούσματα, παραμένουν χαμηλά οι διασωληνωμένοι, που ήταν χθες 12.

«Οι χώρες που χαλάρωσαν το πλήρωσαν ακριβά» υπογράμμισε.

Για να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με δεύτερο κύμα, δίνουμε έμφαση σε δύο σημεία:

1) Τήρηση όλων των κανόνων και του πλαισίου υγιεινής, όπως η χρήση μάσκας, το πλύσιμο χεριών κτλ
2) Αποφυγή συναθροίσεων

Για αυτό και αναστείλαμε τα πανηγύρια τουλάχιστον έως το τέλος Ιουλίου, πρόσθεσε, ενώ έκανε ειδική μνεία στον συνωστισμό που παρατηρήθηκε σε πανηγυρισμούς οπαδών, τονίζοντας πως ρισκάρουν τη δική τους υγεία και των οικείων τους, «μας λυπούν τέτοιες καταστάσεις, ο ιός παραμένει εκεί έξω επικίνδυνος» είπε.

Η συλλογική ευθύνη, συνέχισε, απαιτεί να αναβάλλονται τέτοιες εκδηλώσεις, η ατομική ευθύνη επιβάλλει άρνηση συμμετοχής, ελπίζω να είναι η τελευταία φορά.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν όχι με τιμωρητική διάθεση, κατέληξε, στις διακοπές χαλαρώνουμε μόνο ως προς τους ρυθμούς, όχι ως προς την προσοχή.

«Δεν πάμε σε ολικό lockdown, μπορούμε και χωρίς πανηγύρια»

Ο κ. Χαρδαλιάς δεν απέκλεισε τα τοπικά lockdown ως εργαλείο λέγοντας όμως ότι πολύ δύσκολα θα φτάσουμε εκεί αν συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τον ίδιο τρόπο.

Όσον αφορά στα πανηγύρια, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι ειδικά για τα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος του μήνα και είναι πολύ νωρίς ακόμα.

«Όπου χρειαστεί να πάρουμε μέτρα θα πάρουμε. Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για γενικά lockdown. Θεωρώ ότι πολύ δύσκολα θα πάμε σε τοπικά lockdown, αφού αυτό που θέλουμε το πετυχαίνουμε με στοχευμένα μέτρα. Τα τοπικά lockdown παραμένουν εργαλεία ελέγχου.

Τα μέτρα που παίρνουμε δεν έχουν να κάνουν με τις εσωτερικές πολιτικές της κάθε χώρας; ό, τι μέτρο πάρουμε θα είναι με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Για τον Αυγουστο δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα επιτραπούν τα πανηγύρια, καλό θα ήταν να μην γίνουν. Μπορεί να μας έχουν λείψει όμως ο κίνδυνος που έχουν τέτοιου είδους συνωστισμοί είναι υψηλός», ανέφερε ο ίδιος.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share