Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2020

Κορωνοϊός: Τα νέα αυστηρά μέτρα για την είσοδο στην χώρα

Τι ανακοινώθηκε;

20 Ιουλίου 2020 12:59
Κορωνοϊός: Τα νέα αυστηρά μέτρα για την είσοδο στην χώρα
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Νέα και πιο αυστηρά μέτρα ανακοινώθηκαν για την είσοδο στην χώρα μας, προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, και δη από τις βαλκανικές χώρες, όπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα παρεμβαίνει όπου χρειαστεί. Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε νέα μέτρα για την είσοδο στην χώρα μας από τα χερσαία σύνορα. Οι εργάτες γης δεν θα έχουν δικαίωμα νέας εισόδου μέχρι νεοτέρας, ενώ ξεκάθαρο έγινε ξανά το πού είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Από τα μεσάνυχτα της Τρίτης (21/7) η είσοδος στη χώρα επιτρέπεται από συγκεκριμένα φυλάκια. Και οι κάτοχοι δελτίου ομογενών υποχρεούνται στη συμπλήρωση φόρμας εισόδου. Πρέπει να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις.

«Αυτή είναι η διαφορά μετάδοσης του κορωνοϊού σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους» - Ο Γκίκας Μαγιορκίνης απαντά

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης απαντά σε ένα σημαντικό ερώτημα, το οποίο έχει προκύψει μετά την ανακοίνωση για υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ και άλλους χώρους, αναλύοντας τη διαφορά που υπάρχει στη μετάδοση του κορωνοϊού μεταξύ εξωτερικών και εσωτερικών χώρων.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, μιλώντας στο Open για το ζήτημα, τόνισε πως διανύουμε μία αυξημένη επιδημική κατάσταση και θα πρέπει να τηρούμε όλα τα μέτρα υγιεινής και προφύλαξης, ενώ σημείωσε πως η μετάδοση του ιού σε ανοιχτούς χώρους είναι 10 φορές χαμηλότερη.

Όσον αφορά στη χρήση της μάσκας, που διευρύνεται και κατά τη διάρκεια παρουσίας σε σούπερ μάρκετ, ο επιδημιολόγος σημείωσε πως αυτή ήταν και παραμένει υποχρεωτική στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε πλοία και αεροπλάνα, σε ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα ενώ τονίζει ότι κρίνεται απαραίτητη γενικότερα σε μέρη όπου υπάρχει συγχρωτισμός με άγνωστα άτομα.

Στο ερώτημα εάν έχουμε περάσει στο 2ο κύμα της επιδημίας στη χώρα μας, ο καθηγητής ανέφερε: «Στην επιτροπή δεν κάνουμε τέτοια συζήτηση, αν είναι ή δεν είναι το 2ο κύμα. Ο καθένας, ως επιδημιολόγος ή λοιμωξιολόγος, αναλύει τα στοιχεία. Είμαστε σε μία κατάσταση αυξημένη επιδημικά σε σχέση με τον Ιούνιο, δεν υπάρχει αμφιβολία σε αυτό. Το θέμα είναι αν αυτό είναι προοίμιο για ένα δεύτερο κύμα, που σημαίνει ότι θα δούμε μια εκθετική αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων την οποία ακόμα δεν έχουμε δει. Προς το παρόν δεν βλέπουμε εκθετική αύξηση. Όπως και να έχει, αν αυτό είναι 2ο κύμα, σε σχέση με το 1ο είναι πολύ πιο αργό».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share