Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

«Εμαθα ότι έχω καρκίνο όταν ήμουν 7 μηνών έγκυος» - 29χρονη εξομολογείται την συγκινητική της ιστορία

Μήνυμα ελπίδας

19 Ιουλίου 2020 07:46
«Εμαθα ότι έχω καρκίνο όταν ήμουν 7 μηνών έγκυος» - 29χρονη εξομολογείται την συγκινητική της ιστορία
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Η 29χρονη Σάρα έμαθε ότι έχει επιθετικό καρκίνο του μαστού, όταν ήταν 7 μηνών έγκυος στο πρώτο της παιδί. Επίσης, ανατριχιάζει η τελευταία επιθυμία ενός ετοιμοθάνατου 7χρονου καρκινοπαθή.

Τα νέα την πρόλαβαν ενώ ήταν ακόμα στη δουλειά της. Το τηλέφωνο που περίμενε χτύπησε και στην άλλη γραμμή ήταν ο γιατρός της. Μια μόλις ημέρα πριν είχε πάει να κάνει έναν έλεγχο ρουτίνας σε νοσοκομείο της Minneapolis. Δε φανταζόταν όμως ότι το εξόγκωμα που είχε πιάσει πριν δύο εβδομάδες στο στήθος της θα ήταν καρκίνος.

«Καθόμουν στον καναπέ με τον σύζυγό μου, Ben, όταν παρατήρησα ένα σκληρό σημείο στο στήθος μου» εξομολογήθηκε η Σάρα στο BBC.

Δεν του έδωσε μεγάλη σημασία, ωστόσο για καλό και για κακό ρώτησε τον γιατρό της, λέγοντάς του: «Δεν το ελέγχουμε;» Πριν καταλάβει καλά καλά τι συμβαίνει, την είχαν υποβάλει σε υπέρηχο, και στη συνέχεια βιοψία, η οποία αποκάλυψε την αλήθεια.

Το σοκ της ήταν μεγάλο καθώς από τη μία μέρα στην άλλη ο κόσμος ήρθε ανάποδα. «Σκεφτόμουν αν έπρεπε να πάρω μια απόφαση για το αγοράκι που περίμενα ή για εμένα. Ήταν μία τρέλα.

Διαγνώστηκα με καρκίνο Πέμπτη και τη Δευτέρα είδαμε ογκολόγο». Αμέσως μετά ξεκίνησαν οι χημειοθεραπείες.«Οι γιατροί μας είπαν ότι θα είχαν αρνητική επίπτωση στο μωρό. Αλλά δεν είχαμε επιλογή».

Αν και οι ειδικοί αναφέρουν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις η χημειοθεραπεία είναι η μόνη λύση καθώς και ότι τα μωρά που γεννιούνται δεν εμφανίζουν προβλήματα, η 29χρονη δεν σταμάτησε να ανησυχεί.

«Ήμουν συντετριμμένη που όλα αυτά τα φάρμακα έπρεπε να μπουν μέσα μου. Αλλά παράλληλα ήθελα να ζήσω για να μεγαλώσω τον γιο μου. Να είμαι εκεί για εκείνον». Την ημέρα που έκανε την πρώτη της χημειοθεραπεία, ο όγκος είχε ήδη διπλασιαστεί σε μέγεθος. Στο διάστημα αυτό έχασε και τα μαλλιά της.

Μετά από λίγο καιρό, μία Δευτέρα πρωί, ο γιος της ήρθε στον κόσμο. Χρειάστηκαν μόλις 20 λεπτά για να γεννήσει. Η θεραπεία της είχε σταματήσει τις τελευταίες τρεις εβδομάδες της κύησης και άρχισαν ξανά μία εβδομάδα μετά τη γέννηση του Νοά

Η Σάρα δε θα μπορέσει να θηλάσει τον γιο της, αλλά είναι ευγνώμων που τα κατάφερε. Τον Μάιο θα υποβληθεί σε διπλή μαστεκτομή, καθώς οι εξετάσεις έδειξαν πως φέρει το γονίδιο TP53 gene, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Αν και οι χημειοθεραπείες την εξαντλούν, είναι ευτυχισμένη που έχει στο πλευρό της τους φίλους, την οικογένειά της και την εκκλησία. Όλοι τη βοηθούν αφού όπως λέει «είναι αδύνατο να τα κάνω όλα μόνη μου».

Τέλος, στέλνει και το δικό της μήνυμα σε όλο τον κόσμο, λέγοντας: «Θέλω να γνωρίζουν όλοι πως αυτά τα πράγματα συμβαίνουν. Μία στις 3.000 εγκυμονούσες θα αποκτήσει καρκίνο του μαστού». Άλλωστε αν δεν ήταν ο γιος της και η εγκυμοσύνη, ίσως η 29χρονη Σάρα να μην είχε διαγνωστεί τόσο γρήγορα με καρκίνο.

«Το ότι έμεινε έγκυος, της έσωσε τη ζωή. Στο νοσοκομείο μας είπαν ότι αν δεν είχε συμβεί αυτό, θα είχε πεθάνει μέσα σε ένα χρόνο».

Σήμερα, ο όγκος της έχει αρχίσει και συρρικνώνεται πιο γρήγορα από τον μέσο όρο. Η Σάρα έχει όμως μεγάλο «ταξίδι» ακόμα να κάνει. Αν οι γιατροί εντοπίσουν ενεργά καρκινικά κύτταρα όταν υποβληθεί σε χειρουργείο, το επόμενο βήμα είναι η ακτινοβολία και στη συνέχεια η ορμονοθεραπεία. Η ίδια παραμένει όμως αισιόδοξη:

«Τρέχουμε Μαραθώνιο. Ο στόχος μου αυτόν τον χρόνο είναι να είμαι καθαρή. Μία μέρα θα τα πω όλα στον γιο μου. Είναι ένα μωρό-θαύμα».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share