Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021

Πειρατεία σε ελληνικό πλοίο: Απήγαγαν 15 άτομα πλήρωμα

Θρίλερ

18 Ιουλίου 2020 11:41
Πειρατεία σε ελληνικό πλοίο: Απήγαγαν 15 άτομα πλήρωμα
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Πειρατική επίθεση δέχθηκε την Παρασκευή το ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο Curacao Trader ενώ βρισκόταν στον κόλπο της Γουινέας. Το πλοίο ανήκει στη Lavinia του ομίλου Laskaridis. Ένοπλη επίθεση είχε δεχθεί και στο παρελθόν ελληνικό πλοίο στο Καμερούν, με συνέπεια την ομηρία οχτώ ναυτικών, των πέντε εξ αυτών Ελλήνων, από τα 28 συνολικά μέλη του πληρώματός του

Τη στιγμή της πειρατείας το πλοίο με σημαία Λιβερίας, βρίσκονταν 244 ναυτικά μίλια νότια του Κοτονού του Μπενίν και νότια -νοτιοδυτικά της Νιγηρίας στη δυτική Αφρική. Οι πειρατές απήγαγαν 15 από τα 20 μέλη του πληρώματος, που είναι Ρώσοι, Ουκρανοί και Γεωργιανοί. Το πλοίο κατευθυνόταν στο Λόμε του Τόγκο.

Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων ασφαλείας Dryad Global το πλοίο δέχθηκε επίθεση από οκτώ ένοπλους πειρατές. Όπως εκτιμά δε οι δράστες πέρα από τη χρήση ταχύπλοων υποστηρίζονται από κάποιο μεγαλύτερο μητρικό σκάφος, που τους επιτρέπει να κάνουν επιχειρήσεις στα ανοικτά παρά τις κρατικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της πειρατείας . Το πλοίο είναι ναυλωμένο και δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή κάνοντας bunkering.

Το περιστατικό σημειώνεται λίγες μέρες αφότου το ICC International Maritime Bureau χαρακτήρισε τον Κόλπο της Γουινέας την πιο επικίνδυνη περιοχή για εμπορική ναυσιπλοϊα. Είναι το τρίτο περιστατικό πειρατείας που αναφέρεται αυτόν τον μήνα στο Κόλπο της Γουινέας. Πέντε μέλη πληρώματος είχαν απαχθεί στις αρχές Ιουλίου από το φορτηγό πλοίο Kota Budi κι άλλα εννιά από το FPSO Sendje Berge ανοικτά της Νιγηρίας. Συνολικά 98 περιστατικά πειρατείας και ένοπλης ληστείας έχουν καταγραφεί στην εν λόγω περιοχή το πρώτο ήμισυ του έτους.

Αγωνία για πέντε Έλληνες ναυτικούς-ομήρους στο Τζιμπουτί: «Δεν έχουμε τίποτα να φάμε...»

undefined

Αγανακτισμένοι είναι οι πέντε Έλληνες ναυτικοί, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες έχουν εγκλωβιστεί σε ένα ασύλληπτο θρίλερ. Παραμένουν εδώ και 100 περίπου ημέρες σε καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας και υπό άθλιες συνθήκες στο πλοίο «Πτολεμαίος» στα ανοιχτά του Τζιμπουτί!

Οι αρχές της χώρας το έχουν δεσμεύσει λόγω οφειλών του πλοιοκτήτη και οι πέντε ναυτικοί, απευθύνουν δραμτική έκκληση για τον επαναπατρισμό τους. Ενώ από την μια χαρήκαμε για την επιστροφή του Έλληνα ναυτικού που έπεσε όμηρος στο Τόγκο, η αγωνία μας εντείνεται για αυτούς τους πέντε.

«Εγκατάλειψη, θυμό, αγανάκτηση. Γιατί είμαστε άδικα, χωρίς αιτία αιχμάλωτοι, μακριά από τα σπίτια μας», είναι τα λόγια του ενός από τους πέντε στην κάμερα του Open.

To τραγικό της υπόθεσης έγκειται και στο ότι οι προμήθειες των ναυτικών τελειώνουν και μαζί με αυτές η ελπίδα τους να βρεθούν κοντά στις οικογένειές τους για τις ημέρες των γιορτών.

«Οι συνθήκες εδώ μέσα είναι άθλιες. Έχουμε γεμίσει σκουπίδια, μύγες, τα τρόφιμα είναι ελάχιστα. Για τα Χριστούγεννα δεν υπάρχει τίποτα να φάμε. Ένα ελάχιστο κρέας και τίποτα άλλο», συμπληρώνει ο ναυτικός.

Το πλοίο βρίσκεται αγκυροβολημένο τρία μίλια από το λιμάνι του Τζιμπουτί, οι Αρχές όμως δεν το αφήνουν να ελλιμενιστεί, κρατώντας τους ναυτικούς εδώ και τρεις μήνες σε αυτή την ιδιότυπη ομηρία.

TAGS
 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share