Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2020

«Πυρά» γαλλικού περιοδικού εναντίον Ερντογάν - «Ο πόλεμος στην πόρτα μας»

Έξαλλοι στο εξωτερικό με τις αποφάσεις του «Σουλτάνου»

16 Ιουλίου 2020 16:13
«Πυρά» γαλλικού περιοδικού εναντίον Ερντογάν - «Ο πόλεμος στην πόρτα μας»
Αρθρογράφος: Ραφαήλ Αλαγάς
ΡΑΦΑΗΛ ΑΛΑΓΑΣ

Follow us on Google News

«Πυρά» εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έριξε γαλλικό περιοδικό, με το «Le Point» να στηλιτεύει τις αποφάσεις του προέδρου της Τουρκίας και να προειδοποιεί ακόμη και για πόλεμο, ενώ οι γείτονες για ακόμη μια φορά προχώρησαν σε ακραία πρόκληση.

To γαλλικό περιοδικό, στο πρωτοσέλιδό του εμφανίζει τον Ερντογάν να μιλά σε μέλη του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας του μπροστά από ένα πολεμικό πλοίο, με τίτλο: «Ερντογάν, ο πόλεμος προ των πυλών μας» και υπέρτιτλο: «Αγία Σοφία, Συρία, Λιβύη, Μεσόγειος…»

«Πυρά» γαλλικού περιοδικού εναντίον Ερντογάν

Στο άρθρο τονίζεται: «Ακολουθεί έτσι στα χνάρια του σουλτάνου Μωάμεθ Β΄του Πορθητή, που κατευθύνθηκε στη χριστιανική βασιλική το βράδυ της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαϊου για να τη μετατρέψει σε τέμενος».

Το επίμαχο άρθρο αναφέρεται επίσης, μεταξύ άλλων, και στην κόντρα Γαλλίας-Τουρκίας προβλέποντας κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες στη Λιβύη.

Νέα πρόκληση της Τουρκίας: Σόου για την επέτειο του πραξικοπήματος μπροστά από την Αγιά Σοφιά

Ένα προκλητικό βίντεο παρουσίασε η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επέτειο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, τον Ιούλιο του 2016.

Έξω ακριβώς από την Αγία Σοφία, το βίντεο εστιάζει σε μια ομάδα νέων, που φοράνε κόκκινες μπλούζες και μαύρα παντελόνια και με μουσική υπόκρουση, που παίζεται σε παρόμοια σόου για την Άλωση της Πόλης, εκτελούν συγκεκριμένη χορογραφία, δημιουργώντας σχηματισμούς, όπως η τουρκική σημαία. Δεν είναι βέβαια τυχαία η επιλογή, αφού έγινε λίγες μέρες μετά την απόφαση της μετατροπής της σε τζαμί.

Προκλητικός ο Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά: «Διορθώσαμε το λάθος του 1934»

Προκλητικός για ακόμα μια φορά είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και εξοργίζουν τα όσα είπε μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου της Τρίτης.

«Είναι δεδομένο πως θα προστατεύσουμε την πολιτιστική κληρονομιά της Αγιάς Σοφιάς, δεν υπάρχουν αμφιβολίες γι' αυτό. Καταλήξαμε σε αυτή τη απόφαση για την Αγιά Σοφιά, βασισμένοι στην ελευθερία και τα δικαιώματα του έθνους μας. Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί, καθώς έτσι θα εξυπηρετεί τον κόσμο σύμφωνα με τον σκοπό της δημιουργίας της. Επίσης, θέλω να υπογραμμίσω πως η Αγία Σοφία μετατρέπεται σε τζαμί και όχι σε εκκλησία. Όταν την παραλάβαμε, ήταν ερείπιο. Η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, δεν μπορεί να αποτελεί ντροπιαστικό γεγονός για κανέναν σε αυτή τη γη. Όσοι μιλάνε εναντίον μας, δεν θέλουν να υπερασπιστούν την πολιτιστική κληρονομιά του ναού, αλλά να σταθούν στην τουρκική και ισλαμική επιθετικότητα» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, που πιστεύει ατράνταχτα ότι είναι εσωτερικό θέμα της Τουρκίας.

Και συνέχισε, για το θέμα που έχει προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις από την Παρασκευή σε όλο τον κόσμο: «Ήταν λάθος που μετατρέψαμε την Αγιά Σοφιά σε μουσείο και τώρα την επαναφέρουμε σε τζαμί. Διορθώνουμε αυτό το λάθος, που είχε γίνει το 1934 και δεν σκοπεύουμε να απαρνηθούμε την κυριαρχία 600 χρόνων στην Κωνσταντινούπολη».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share