Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Παράταση των μέτρων προστασίας στις παραλίες

Τι θα γίνει με τα πανηγύρια

16 Ιουλίου 2020 11:37
Κορωνοϊός: Παράταση των μέτρων προστασίας στις παραλίες
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Παρατάθηκαν τα μέτρα στις παραλίες την ώρα που η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας προβληματίζει την κυβέρνηση και την επιστημονική κοινότητα.

Ειδικότερα, παρατείνεται μέχρι τις 31 Ιουλίου η ισχύς της κοινής απόφασης για τα μέτρα στις παραλίες, ενώ, όπως ανέφερε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, δεν αποκλείεται η απόφαση για την απαγόρευση στα πανηγύρια να παραταθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Συγκεκριμένα η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Εσωτερικών για τους «Κανόνες τήρησης αποστάσεων σε οργανωμένες ιδιωτικές και μη παραλίες στο σύνολο της επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, ισχύος από τις 18.6.2020 έως και τις 2.7.2020» (B’ 2420), όπως αυτή παρατάθηκε με την υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.41734/2.7.2020 όμοια κοινή απόφαση των ιδίων υπουργών (Β’ 2704) παρατείνεται, από τη λήξη της έως και τις 31.7.2020.

Κορωνοϊός: Η αύξηση κρουσμάτων φέρνει νέα μέτρα - Το «Plan B» της κυβέρνησης

Σε περίοδο Μαρτίου προειδοποιούν ότι μπαίνουμε οι επιστήμονες, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται συνεχώς στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να έχει τεθεί σε συναγερμό τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι ειδικοί, με αποτέλεσμα να εξετάζονται νέα μέτρα.

Η χαλάρωση που παρατηρείται στα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού, αλλά και η άνοδος των εισαγόμενων κρουσμάτων είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν πολύ τα τελευταία 24ώρα τα κρούσματα, κάτι που προβληματίζει έντονα την επιτροπή λοιμωξιολόγων.

Ενδεικτικό είναι ότι χθες ανακοινώθηκαν 58 νέα κρούσματα, διπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη μέρα, με αποτέλεσμα η επιτροπή να εισηγηθεί την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και επιστροφή του ορίου των 50 ατόμων σε εκδηλώσεις, όπως βαπτίσεις και γάμοι.

Ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εμφανίστηκε ιδιαίτερα θορυβημένος από την χαλάρωση που παρατηρείται στον πληθυσμό.

Όπως είπε, δεν πρέπει να γίνονται καθόλου πανηγύρια, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μέσα στον Ιούλιο να ζήσουμε εικόνες Μαρτίου. Σημείωσε πως η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη, ενώ δεν απέκλεισε να ληφθούν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα, όπως η επιστροφή στο όριο των έξι ατόμων στην εστίαση.

Απαντώντας στις ανησυχίες αρκετών πολιτών που έχουν σχεδιάσει να κάνουν τις διακοπές τους τον Αύγουστο, για το αν θα ανατραπούν τα σχέδια αυτά, ο κ. Λαζανάς είπε πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα.

Τόνισε πως αν συνεχίσει έτσι η κατάσταση τότε ενδεχομένως να χρειαστεί να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, αν και σημείωσε πως ο ίδιος δεν εκτιμά πως τα μέτρα αυτά θα ακυρώσουν τις διακοπές των πολιτών.

Το «Plan B» της κυβέρνησης

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες έχει φέρει στο προσκήνιο το Plan B της κυβέρνησης, η οποία ωστόσο έχει ξεκαθαρίσει πως δε θα πάει σε δεύτερο lockdown σε μεγάλη κλίμακα, παρά μόνο σε τοπικά αν παραστεί ανάγκη.

Ήδη πιο αυστηρά μέτρα είναι σε ισχύ στα σύνορα της χώρας και ιδιαίτερα στον Προμαχώνα, ενώ από σήμερα ξεκινούν οι απευθείας πτήσεις από τη Βρετανία. Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επόμενη χώρα είναι η Σουηδία, με την οποία οι πτήσεις θα ανοίξουν στις 22 Ιουλίου.

Από σήμερα όσοι θέλουν να περάσουν τα σύνορα θα πρέπει να:

  • έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα. Ο έλεγχος πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας.
  • φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.

Ο υπουργός Υγείας, δήλωσε χθες πως το Plan B θα τεθεί σε ισχύ για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και να προλάβουμε το δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας.

«Δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε δεύτερο οριζόντιο lockdown. Ένα Plan b, για τοπικά lockdown, για επιμέρους διορθώσεις, για PCR ενδεχομένως σε περισσότερους τουρίστες ή υποχρεωτικότητα είναι το δεύτερο πλάνο. Είναι πράγματα τα οποία εξετάζουμε καθημερινά με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση», είπε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός, που σημείωσε πως είναι στο χέρι του καθενός να τηρεί τα μέτρα, ώστε να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα και να μην χρειαστεί να επιβληθούν εκ νέου μέτρα.

«Είναι στο χέρι μας να έχουμε μία απλή αύξηση, την οποία θα ελέγξουμε. Νομίζω ότι είναι θέμα υπευθυνότητας των οργάνων της πολιτείας, αλλά και ατομικής ευθύνης και των τουριστών μας και των πολιτών μας, να αντιμετωπίσουμε σοβαρά την κατάσταση και να έχουμε ένα επιτυχές αποτέλεσμα», σημείωσε.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share