Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2020

Αγία Σοφία: Τίτλοι τέλους - Οι Τούρκοι ξήλωσαν την ταμπέλα του μουσείου (Video)

«Ράγισαν» καρδιές στην Πόλη

15 Ιουλίου 2020 14:38
Αγία Σοφία: Τίτλοι τέλους - Οι Τούρκοι ξήλωσαν την ταμπέλα του μουσείου (Video)
Αρθρογράφος: Γιάννης Κυριακόπουλος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ATHENSMAGAZINE.GR

Follow us on Google News

Ξεκίνησαν οι εργασίες για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, καθώς σήμερα κατέβηκαν οι πινακίδες που ανέγραφαν «Μουσείο Αγίας Σοφίας», όπως φαίνεται σε βίντεο που δημοσιοποίησε το τουρκικό iha.com.tr.

Οι πινακίδες που αφαιρέθηκαν βρίσκονταν στην είσοδο του μνημείου, σύμφωνα με το ίδιο δίκτυο. Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει ανακοινώσει ότι προσευχή στην Αγία Σοφία θα τελεστεί στις 24 Ιουλίου.

Την ίδια στιγμή, ξεκίνησαν και οι διαδικασίες για τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί, με τεχνικά συνεργεία να αρχίζουν από τον θόλο στο εξωτερικό της Αγίας Σοφίας.

Σκοτάδι ή κουρτίνες για την κάλυψη των αγιογραφιών

Το ζήτημα της κάλυψης των ψηφιδωτών και αγιογραφιών μέσα στην Αγιά Σοφιά κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής προσευχής απασχολεί έντονα την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, που προσπαθούν να βρουν τον κατάλληλο τρόπο για να μην επηρεαστούν τα έργα τέχνης.

Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση και στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος τη Δευτέρα (13/7) , όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Χουριέτ», με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ασχολείται προσωπικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο τούρκος πρόεδρος φέρεται να είπε ότι «οι εικόνες θα καλύπτονται μόνο κατά τη διάρκεια της λατρείας. Και υπάρχουν δύο μέθοδοι για αυτό. Η μία είναι να καλυφθούν με μια κουρτίνα, αλλά ερευνούμε αν έχουν αναπτυχθεί νέες τεχνικές. Και η δεύτερη είναι, όπως σε ορισμένα μουσεία στην Ευρώπη υπάρχουν συστήματα συσκότισης που χρησιμοποιούνται για μια ορισμένη περίοδο χωρίς να καταστρέψουν το έργο τέχνης, να φέρουμε και να χρησιμοποιήσουμε κι εμείς τον ίδιο τρόπο».

Προκλητικός ο Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά: «Διορθώσαμε το λάθος του 1934»

Προκλητικός για ακόμα μια φορά είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και εξοργίζουν τα όσα είπε μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου της Τρίτης.

«Είναι δεδομένο πως θα προστατεύσουμε την πολιτιστική κληρονομιά της Αγιάς Σοφιάς, δεν υπάρχουν αμφιβολίες γι' αυτό. Καταλήξαμε σε αυτή τη απόφαση για την Αγιά Σοφιά, βασισμένοι στην ελευθερία και τα δικαιώματα του έθνους μας. Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί, καθώς έτσι θα εξυπηρετεί τον κόσμο σύμφωνα με τον σκοπό της δημιουργίας της. Επίσης, θέλω να υπογραμμίσω πως η Αγία Σοφία μετατρέπεται σε τζαμί και όχι σε εκκλησία. Όταν την παραλάβαμε, ήταν ερείπιο. Η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, δεν μπορεί να αποτελεί ντροπιαστικό γεγονός για κανέναν σε αυτή τη γη. Όσοι μιλάνε εναντίον μας, δεν θέλουν να υπερασπιστούν την πολιτιστική κληρονομιά του ναού, αλλά να σταθούν στην τουρκική και ισλαμική επιθετικότητα» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, που πιστεύει ατράνταχτα ότι είναι εσωτερικό θέμα της Τουρκίας.

Και συνέχισε, για το θέμα που έχει προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις από την Παρασκευή σε όλο τον κόσμο: «Ήταν λάθος που μετατρέψαμε την Αγιά Σοφιά σε μουσείο και τώρα την επαναφέρουμε σε τζαμί. Διορθώνουμε αυτό το λάθος, που είχε γίνει το 1934 και δεν σκοπεύουμε να απαρνηθούμε την κυριαρχία 600 χρόνων στην Κωνσταντινούπολη».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share