Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Γαλλία: Μια... διαφορετική και ιστορική παρέλαση στην εθνική επέτειο

Δείτε φωτογραφίες

14 Ιουλίου 2020 14:30
Γαλλία: Μια... διαφορετική και ιστορική παρέλαση στην εθνική επέτειο
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η εθνική επέτειος της Γαλλίας πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 14 Ιουλίου και αυτή την φορά ήταν διαφορετική, με την παρέλαση που έγινε υπό ιδιαίτερα μέτρα λόγω του κορωνοϊού, να είναι ιστορική.

Με την φράση «ένα έθνος ενωμένο, αγαπημένο και αλληλέγγυο», όπως ανέφερε στο μήνυμά του ο πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, και υπό τους ήχους της Μασσαλιώτιδας, η παρέλαση αυτή έγινε για πρώτη φορά χωρίς κόσμο, επί της ουσίας, μετά το 1945 στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αφού ελάχιστοι υπήρχαν σε μια εξέδρα, με τις καρέκλες τους να απέχουν λόγω των απαιτούμενων κοινωνικών αποστάσεων.

Η παρέλαση, δε, από μόνη της ήταν «κουτσουρεμένη», αφού επρόκειτο για ένα... μίνι γεγονός, όπως αναφέρουν οι Γάλλοι, με περίπου 2.000 στρατιωτικούς να συμμετάσχουν, οι μισοί δηλαδή σε σύγκριση με το συνηθισμένο. Ο πρόεδρος της χώρας, βέβαια, δε θα παραλείψει να πραγματοποιήσει το ετήσιο καθιερωμένο διάγγελμα, ενώ σε προηγούμενο έκανε φοβερή τηλεθέαση, που «έσπασε» κάθε ρεκόρ.

Αρκετά στοιχεία της παρέλασης δε βρέθηκαν αυτή την φορά στο πρόγραμμα, αλλά η πτήση των μαχητικών αεροπλάνων, που δημιούργησε τα χρώματα της σημασίας της χώρας, δηλαδή το μπλέ, το άσπρο και το κόκκινο, ήταν εντυπωσιακή.

Η παρέλαση αυτή έγινε προς τιμήν του ιστορικού ηγέτη της χώρας, Σαρλ Ντε Γκωλ, καθώς φέτος γιορτάζεται η 130η επέτειος της γέννησής του, η 50ή του θανάτου του και η 80ή της έναρξης της Αντίστασης έναντι των Ναζί, που έγινε στις 18 Ιουνίου 1940.

Ο στρατός ανταποκρίθηκε στα μέτρα, που έπρεπε να ληφθούν, ενώ από τους 2.500 μόλις θεατές, οι 1.400 ήταν άτομα που έζησαν την πανδημία του κορωνοϊού στην πρώτη γραμμή. Τιμή απονεμήθηκε και σε αυτά τα άτομα, και δη στο υγειονομικό προσωπικό.

Μετά από όλα αυτά, το «βάρος» πέφτει τόσο στον πρόεδρο Μακρόν όσο και στον πρωθυπουργό, Ζαν Καστέ, οι οποίοι θα περάσουν από ορισμένες συνεντεύξεις για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας. Με σύνθημα πρωτίστως την εργασία για τους νέους αναμένεται να παρουσιάσουν τα πλάνα τους για την οικονομία.

Δείτε εικόνες από την ιστορική παρέλαση:

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share