Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Συνεχίζει αμετανόητος ο Ερντογάν: «Δικό μας θέμα η Αγία Σοφία»

Διαρκώς προκλητικός ο Τούρκος πρόεδρος

12 Ιουλίου 2020 15:34
Συνεχίζει αμετανόητος ο Ερντογάν: «Δικό μας θέμα η Αγία Σοφία»
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει... αμετανόητος και διαρκώς προκλητικός, καθώς με νέα του δήλωση αναφέρει πως το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι της Τουρκίας, λίγες ώρες αφού επεσήμανε το πότε θα γίνει η πρώτη προσευχή.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Kriter, ο πρόεδρος της Τουρκίας σημείωσε ότι «η τελική απόφαση για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας αφορά το τουρκικό έθνος και κανέναν άλλο. Είναι εσωτερικό μας θέμα», χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά επώδυνη» την απόφαση του 1934 για να γίνει μουσείο η Αγία Σοφία.

Ο Τούρκος πρόεδρος στην ίδια συνέντευξη αναφέρεται και στα τεκταινόμενα στην περιοχή της Μεσογείου υποστηρίζοντας ότι η χώρα του «δεν θέλει την ένταση στην περιοχή».

«Το λέω καθαρά και δυνατά. Δεν θέλουμε την ένταση στη Μεσόγειο, που έχει αποτελέσει λίκνο διαφορετικών πολιτισμών κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Αντίθετα πιστεύουμε ότι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων αποτελούν μια ευκαιρία για όλη την περιοχή» λέει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και προσθέτει:

«Η πόρτα μας είναι ανοιχτή σε κάθε προσφορά που βασίζεται στη συνεργασία και την δίκαιη διανομή. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους σε αυτή τη βάση».

Αγία Σοφία: Προχωρά στις Βρυξέλλες το ζήτημα - Αντίδραση Δένδια κατά Ερντογάν

Το ζήτημα της Αγίας Σοφίας αναμένεται να προχωρήσει στις Βρυξέλλες, όπου πρόκειται να συζητηθεί η στάση της Τουρκίας έναντι ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς, με τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, να αντιδρά εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να ζητά νέες κυρώσεις.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «αναιρεί ακόμα και την παράδοση της ίδιας του της χώρας» και πρόσθεσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος «γυρίζει την πλάτη στη διεθνή κοινότητα και τους κανόνες της».

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε ότι η απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προκλητικότατων ενεργειών κατά της Ελλάδας και άλλων χωρών της περιοχής και υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι δεν δείχνει κανένα πνεύμα συνεργασίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπογράμμισε, επίσης, ότι ο κίνδυνος είναι να θεωρήσουμε ότι το ζήτημα είναι ελληνοτουρκικό και όχι παγκόσμιο. «Είναι ζήτημα αναίρεσης κανόνων και μη σεβασμού τους που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα».

«Θελήσαμε να δώσουμε στην Τουρκία τη δυνατότητα να αλλάξει κατεύθυνση χωρίς να φανεί ότι την υποχρεώνει η παγκόσμια κοινότητα. Είναι κρίμα που η τουρκική πλευρά δεν εκτίμησε την προσπάθειά μας και συνέχισε την πορεία της. Η Unesco έχει την ευθύνη της προστασίας του μνημείου», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Αναφορικά με τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να πάρει άμεση θέση για να αποτρέψει την τουρκική στάση επισημαίνοντας ότι «αν δεν αποτρέψει δεν θα της αρέσει αυτό που θα συμβεί. 'Εχουμε πει και στην Τουρκία ότι δεν πρόκειται να μείνουμε αδρανείς».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τη Δευτέρα θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τόνισε ότι στο αυριανό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων η Ελλάδα θα ζητήσει να υπάρχει έτοιμος κατάλογος ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Ο Ν. Δένδιας συμπλήρωσε ότι στην αυριανή συζήτηση θα υποστηρίξει το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επιβολή κυρώσεων για την παραβίαση των δικών της κυριαρχικών δικαιωμάτων από την τουρκική δραστηριότητα στην ΑΟΖ.

«Μαζεμένη» η Γερμανία, στην αντεπίθεση η Γαλλία

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, πάντως. η Γαλλία αναμένεται να ζητήσει την επιβολή επιπλέον κυρώσεων στην Αγκυρα την ώρα που η Γερμανία – χώρα που έχει και την Προεδρία της ΕΕ – δεν φαίνεται πρόθυμη να προχωρήσει σε κινήσεις που θα προκαλέσει ρήξη με την Τουρκία. Δεν αποκλείεται, πάντως, στο αυριανό Συμβούλιο να ξεκινήσει μια πρώτη συζήτηση για επιβολή κυρώσεων, χωρίς όμως να ληφθούν τελικές αποφάσεις.

Η προκλητική στάση της Τουρκίας στην περιοχή, πάντως, έχει πάψει να θεωρείται ελληνοτουρκικό θέμα, γεγονός που αναδείχθηκε και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Ζοζέπ Μπορέλ στην Αγκυρα. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική είχε συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσολγου ο οποίος εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να μπει σε διάλογο με την Ελλάδα, όχι όμως με την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία όπως τόνισε η Τουρκία εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει. Ο Ζοζέπ Μπορέλ στις δηλώσεις του επανέλαβε, πάντως ότι η Κύπρος παραμένει κράτος-μέλος της ΕΕ ανεξάρτητα από το αν την αναγνωρίζει η Τουρκία.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share