Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ιστορία που επαναλαμβάνεται σαν φάρσα: Ο αγώνας ποδοσφαίρου που ίσως ευθύνεται για τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Ευχή και ελπίδα να μην υπάρξουν σκηνές Μπέργκαμο εξαιτίας ενός παιχνιδιού

12 Ιουλίου 2020 14:05
Ιστορία που επαναλαμβάνεται σαν φάρσα: Ο αγώνας ποδοσφαίρου που ίσως ευθύνεται για τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο κορωνοϊός άρχισε και πάλι να αποτελεί έντονο θέμα συζήτησης. Μετά το πρώτο «κύμα», που «σάρωσε» αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και τη γειτονική μας Ιταλία, αλλά η Ελλάδα «απέκρουσε» με θαυμαστή αποτελεσματικότητα, ήρθε η ώρα μάλλον να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη πρόκληση να «αναχαιτίσουμε» μια πιθανή πραγματικά μεγάλη έξαρσή του.

Η χώρα μας άνοιξε τα σύνορα, παίρνοντας το ρίσκο με τον τουρισμό και επιτρέποντας την είσοδο κατά κύριο λόγο σε χώρες που δεν είχαν επιφορτιστεί «βαρέως» επιδημιολογικά, αλλά αυτό μοιάζει να έχει τα αποτελέσματά του. Τα νούμερα της τελευταίας εβδομάδας είναι ανησυχητικά και η Κυβέρνηση σκέφτεται να απαγορεύσει τα πανηγύρια.

Ένα σημαντικό μέρος των κρουσμάτων, πάντως, έχει έρθει από τη Σερβία, με ουκ ολίγα επίσης να εντοπίζονται στις πύλες εισόδου της χώρας, με πιο κομβικό τον Προμαχώνα. Και μια φράση του Νίκου Σύψα μπορεί να πέρασε... στα ψιλά, αλλά είναι ίσως η πιο σπουδαία.

Ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε πως το νέο ξέσπασμα φαίνεται να προήλθε από ποδοσφαιρικό αγώνα. Είναι αλήθεια, ότι στις 10 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε ημιτελικός Κυπέλλου ανάμεσα σε Παρτιζάν και Ερυθρό Αστέρα, με 20.000 οπαδούς της πρώτης να βρίσκονται στο γήπεδο, αγνοώντας κάθε έννοια κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, στα ελληνικά γήπεδα κόσμος δεν υπάρχει (το ότι δεν υπήρχε επί της ουσίας και πριν από τον ιό είναι μια άλλη ιστορία), αλλά οι Σέρβοι αψήφησαν τον κίνδυνο. Κι εδώ είναι που λέμε, ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα.

Η τραγωδία στο Μπέρκαμο είχε... σφραγίδα Champions League

Θα θυμάστε όλοι, λογικά, τις τραγικές εικόνες από το Μπέργκαμο της Ιταλίας. Μια σπουδαία λεπτομέρεια, όμως, είναι πως όλα μοιάζει να ξεκίνησαν από τον αγώνα της Αταλάντα με τη Βαλένθια για το Champions League, που αποτέλεσε την υγειονομική «βόμβα» του ξεκληρισμού μιας ολόκληρης περιοχής, καθώς όταν η ζημιά είχε γίνει... δε μαζευόταν.

Παράλληλα, βέβαια, ελέγχεται το αν η μετακίνηση των οπαδών της Βαλένθια προκάλεσε επιπλέον πρόβλημα και στην Ισπανία, αλλά εκείνοι που επλήγησαν αποδεδειγμένα περισσότερο από εκείνο το ματς, είναι οι Ιταλοί. Κάπως έτσι, λοιπόν, μπορεί να έχει υπάρξει μια υγειονομική «βόμβα», η οποία θα πλήξει και την χώρα μας.

Η πιθανή πορεία των κρουσμάτων από το ματς μέχρι την Ελλάδα

Μπορεί η 10η Ιουνίου να φαίνεται μακρινή, αλλά ας δούμε τα γεγονότα. Στις 10 Ιουνίου πραγματοποιείται ο ημιτελικός και 12 μέρες αργότερα, πέντε παίκτες του Ερυθρού Αστέρα βρίσκονται θετικοί στον κορωνοϊό. Την επόμενη κιόλας μέρα, ένας αγώνας ράγκμπι ακυρώνεται, αφού τα κρούσματα αυξάνονταν και μαζί τους η ανησυχία.

Και ερχόμαστε στην 1η Ιουλίου, μια εβδομάδα αργότερα επί της ουσίας, όπου η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορα και αρκετοί τουρίστες περνούν από τον Προμαχώνα και άλλες πύλες εισόδου, για να βρεθούν επί παραδείγματι 7 Σέρβοι θετικοί στην Εύβοια, προκαλώντας συναγερμό, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει «αναβρασμός» στην χώρα τους, με τον κόσμο να απειλεί να «μπουκάρει» στο Κοινοβούλιο λόγω των νέων μέτρων, που ετοίμαζε η Κυβέρνηση.

Στα δικά μας «χωράφια», οι ειδικοί ανησυχούν και διατάζουν εντατικοποίηση των ελέγχων, με αποτέλεσμα αρκετά πια κρούσματα να εντοπίζονται στα σύνορα και όσους τουρίστες θέλουν να περάσουν από αυτά. Χαρακτηριστικό είναι, ότι από τα χθεσινά (11/7) 41 νέα κρούσματα, τα 11 προέρχονταν από εκεί.

Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε όντως να καταλήξουμε στο συμπέρασμα, ότι ένα «αιώνιο» ντέρμπι στη Σερβία είναι πιθανό να ευθύνεται για την επιδημιολογική επιφόρτιση στην Ελλάδα. Το ΑΠΘ από την πλευρά του, επίσης, μας προειδοποιεί και η ελπίδα είναι να διαψευστεί, ώστε να μη βιώσουμε κανένα σκηνικό τραγωδίας, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που έζησαν οι γείτονες Ιταλοί.

Δείτε και το βίντεο από εκείνο τον αγώνα με το συνωστισμό των οπαδών:

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share