Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

«Αναβρασμός» για την Αγία Σοφία: Παρέμβαση από Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και Πάπα για το έγκλημα

Αυτές είναι οι τοποθετήσεις τους

12 Ιουλίου 2020 13:33
«Αναβρασμός» για την Αγία Σοφία: Παρέμβαση από Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και Πάπα για το έγκλημα
Από Ραφαήλ Αλαγάς

«Αναβρασμός» επικρατεί και στον εκκλησιαστικό κόσμο για την Αγία Σοφία, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Πάπα Φραγκίσκο να παρεμβαίνουν για το έγκλημα, όπου προβαίνει η Τουρκία, μιλώντας με σκληρά λόγια, ενώ το ζήτημα προχωρά ήδη και στις Βρυξέλλες.

Μετά την απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η εργαλειοποίηση της θρησκείας για την επιδίωξη κομματικών, γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών σκοπιμοτήτων χαρακτηρίζει αυτόν που την επιχειρεί. Η προσβολή και η ύβρις δεν αφορούν μόνο στην Ορθοδοξία και στη Χριστιανοσύνη γενικότερα, αλλά και σε όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα, σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Είναι σκληρόν προς κέντρα λακτίζειν».

«Είμαι βαθιά λυπημένος»

Την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί σχολίασε την Κυριακή 12 Ιουλίου και ο Πάπας Φραγκίσκος, δηλώνοντας «βαθιά λυπημένος», στη διάρκεια της ομιλίας του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Με σύντομη αλλά μεστή νοήματος αναφορά, επ' ευκαιρία της διεθνούς Ημέρας για την Προστασία της Θάλασσας, ο Πάπας Φραγκίσκος τόνισε: «H θάλασσα πηγαίνει τη σκέψη μου πολύ μακριά, πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη και την Αγία Σοφία, και είμαι βαθιά λυπημένος».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η παρέμβαση του Πάπα πραγματοποιήθηκε παρόλο που η πλειονότητα των αναλυτών προέβλεπαν ότι δεν θα γίνει, για να μη δημιουργηθούν προβλήματα στη μικρή καθολική κοινότητα που ζει στην Τουρκία.

Αγία Σοφία - Προκλητικός ο Ερντογάν: Στις 24 Ιουλίου η πρώτη προσευχή, ημέρα υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης

Άκρως προκλητικός -για ακόμα μια φορά- φαίνεται να είναι ο Ερντογάν, καθώς θέλει να κάνει στις 24 Ιουλίου την πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία. Πρόκειται για την ημέρα υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης, μια ημέρα που πάντα αμφισβητούσε.

Συγκεκριμένα, οι κινήσεις του αποδεικνύουν, ότι όλα ήταν προδιαγεγραμμένα και στην εντέλεια σχεδιασμένα. Οι εντυπωσιακές αγιογραφίες αναμένεται να καλυφθούν. Αυτό εγείρει ερώτημα για πιθανές κακοποιητικές παρεμβάσεις στο μνημείο.

Η Αθήνα, μετά τις αντιδράσεις -δείτε εδώ τι ειπώθηκε-, πρωτοστατεί στην αντεπίθεση, ζητώντας κάποια μορφή κυρώσεων έναντι της Άγκυρας. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη ξεκινήσει διεθνείς επαφές με γραμμή διεθνοποίησης. "Το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι διεθνές ζήτημα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τέτοια παραβατική συμπεριφορά και μια τόσο μεγάλη προσβολή θα πρέπει να έχει και ανάλογη απάντηση", σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ενώ το καθεστώς Ερντογάν και οι εθνικιστικοί κύκλοι που το περιβάλλουν οραματίζονται την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι διεθνείς αντιδράσεις συνεχίζονται. Σε αυτές, ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε ότι η απόφασή του αντιπροσώπευε τη βούληση της χώρας του να ασκήσει τα "κυριαρχικά της δικαιώματα". Τον αποτροπιασμό τους εκφράζουν και Τούρκοι διανοούμενοι.

"Η επαναφορά της Αγίας Σοφίας σε τζαμί σημαίνει δυστυχώς ότι δεν είμαστε πλέον κοσμική κοινωνία", δηλώνει ο βραβευμένος με Νόμπελ συγγραφέας Ορχάν Παμούκ, που πρόσθεσε επίσης στο BBC News ότι "υπάρχουν εκατομμύρια κοσμικοί Τούρκοι σαν εμένα που αντιτίθενται σε αυτό, αλλά δεν εισακούγονται".

"Η Αγία Σοφία αποτελεί ιστορικό ορόσημο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η αλλαγή της κατάστασής της θα βλάψει την πολιτιστική της αξία", δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Νεότητας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. "Θλιβερό γεγονός και “χαστούκι” στην παγκόσμια Ορθοδοξία, αν όχι στον χριστιανικό κόσμο εν γένει", χαρακτήρισε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας, επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Τη λύπη του για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εξέφρασε ο Δημοκρατικός υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία, Τζο Μπάιντεν, ζητώντας μάλιστα από τον Ερντογάν να αναιρέσει την απόφασή του. Την απογοήτευση των ΗΠΑ για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης εξέφρασε χθες και η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους, η οποία κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει την προσβασιμότητα σε όλους τους επισκέπτες. Η κυβέρνηση της Γαλλίας σχολίασε ότι η απόφαση της Άγκυρας προκαλεί "θλίψη".

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share