Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Το διάγγελμα του Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά - Στις 24 Ιουλίου η πρώτη προσευχή

Οργή με την συμβολική ώρα που επέλεξε

10 Ιουλίου 2020 21:30
Το διάγγελμα του Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά - Στις 24 Ιουλίου η πρώτη προσευχή

Διάγγελμα στον τουρκικό λαό απηύθυνε στον τουρκικό λαό ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην απόφαση μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, και αναστάτωσε με όσα είπε.

Αφού υπέγραψε νέο διάταγμα, που ακυρώνει αυτό του 1934, συνέχισε με δηλώσεις. Το διάγγελμα ξεκίνησε στις 20:53, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι δεν ήταν κάτι τυχαίο, καθώς συμβολίζει το έτος 2053 και την συμπλήρωση 600 ετών από την την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453.

Στην ομιλία του είπε.. «ακυρώνουμε την πληρωμένη είσοδο, καθώς η Αγιά Σοφιά εγκαταλείπει το μουσειακό καθεστώς. Η κοινή παγκόσμια κληρονομία της Αγιάς Σοφιάς, θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλο τον κόσμο με το νέο της καθεστώς. Οι πόρτες της Αγιάς Σοφιάς θα είναι ανοιχτές σε όλους, ντόπιους και ξένους, Μουσουλμάνους και μη Μουσουλμάνους. Σχεδιάζουμε να την ανοίξουμε για προσευχή την Παρασκευή 24 Ιουλίου» .

Αγία Σοφία: Αφίσα του υπουργείου Τουρισμού της Τουρκίας την δείχνει ως τζαμί

Μετά από το νέο διάταγμα που υπέγραψε η Τουρκία για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, οι διαδικασίες φαίνεται να είναι πολύ γρήγορες.

Το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έκανε ανάρτηση στο Twitter, με αφίσα που δείχνει την Αγία Σοφία ως τζαμί, όπως και την παρουσιάζει επίσημα.

Έξω από την Αγία Σοφία έχουν συγκεντρωθεί Τούρκοι που πανηγυρίζουν για τη μετατροπή της εκκλησίας σε τέμενος, ενώ το σημείο είναι αποκλεισμένο από αστυνομικούς.

Ερντογάν: Αυτό το διάταγμα υπέγραψε για την μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί - Δείτε τι έγραψε

Μετά από την ανακοίνωση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας με την οποία ακύρωνε το κυβερνητικό διάταγμα του 1934, με το οποίο είχε μετατραπεί σε μουσείο η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν υπέγραψε το νέο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έβαλε την υπογραφή του σε ένα νέο διάταγμα με το οποίο η Αγιά Σοφιά γίνεται τζαμί. Το διάταγμα το ανέβασε και στο twitter και το συνόδευε με την εξής φράση: «Με τις καλύτερες ευχές μου».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share