Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Επανεμφάνιση Σωτήρη Τσιόδρα: Τι είπε για τα θετικά κρούσματα κορωνοϊού

«Ανησυχώ...»

10 Ιουλίου 2020 15:59
Επανεμφάνιση Σωτήρη Τσιόδρα: Τι είπε για τα θετικά κρούσματα κορωνοϊού
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Στην τηλεδιάσκεψη για την αξιολόγηση της κατάστασης στον Προμαχώνα αλλά και τα νέα μέτρα που αποφασίστηκαν συμμετείχε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση ο κ. Τσιόδρας τόνισε την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης και την ανησυχία του για την υγειονομική κατάσταση στα Βαλκάνια, λόγω του κορωνοϊού.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός τόνισε στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ότι «δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση. Το άνοιγμα της χώρας πρέπει να γίνεται με πρώτο μέλημα την ασφάλεια τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τους κατοίκους των τουριστικών προορισμών».

Ακόμη, επέμεινε στην αυστηρή εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων που έχουν προβλεφθεί, στην εντατικοποίηση των ελέγχων και στη λήψη πρόσθετων προστατευτικών μέτρων, ειδικά στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Κορωνοϊός: Σε κατάσταση συναγερμού το Μαξίμου - Έρχεται νέο lockdown; Τα μέτρα που εξετάζονται και το «plan b»

Σε… «πορτοκαλί» συναγερμό βρίσκεται η κυβέρνηση μετά από την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες και τη γενικότερη αίσθηση για χαλάρωση των μέτρων προστασίας.

Οι επόμενες τρεις με τέσσερις μέρες θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες για το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων, ώστε να αποφευχθεί η διασπορά του ιού. Πάντως θετικά ήταν και τα νέα από την Αιδηψό, όπου 87 Σέρβοι υποβλήθηκαν σε τεστ, καθώς κρίθηκαν ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και βασικό θέμα της ατζέντας την πορεία υλοποίησης του επιχειρησιακού σχεδίου ελέγχου στις πύλες της χώρας.

Στο σχέδιο συμμετέχουν άνδρες και γυναίκες των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, ούτως ώστε να ενισχυθούν τα μικτά κλιμάκια που τελούν υπό τον επιχειρησιακό συντονισμό της Πολιτικής Προστασίας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Μαξίμου έχει ζητήσει από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και την Πολιτική Προστασία να κάνουν εισηγήσεις για μέτρα, τα οποία θα εξεταστούν σε νέα σύσκεψη, η οποία αναμένεται να γίνει την Κυριακή, μετά από την επιστροφή του πρωθυπουργού από την περιοδεία του σε Άρτα και Κέρκυρα.

Έως τότε θα έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα περίπου 50.000 τεστ που έγιναν σε επισκέπτες στις πύλες εισόδου της χώρας τις προηγούμενες μέρες.

Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται είναι τοπικά lockdown ακόμα και κλείσιμο των χερσαίων συνόρων ή αυστηριοποίηση και επέκταση των ελέγχων.

Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να γίνουν τεστ στους εποχικά εργαζόμενους που προέρχονται κυρίως από βαλκανικές χώρες. Δεδομένο θεωρείται πως θα αυστηριοποιηθούν οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και προστασίας, οι οποίοι θα συνοδεύονται από την επιβολή προστίμων.

Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, άλλωστε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δε θα επιτρέψει να ξεφύγει η κατάσταση.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες είναι το γεγονός πως αυτή τη στιγμή ο κίνδυνο εντοπίζεται εσωτερικό και όχι σε όσους φτάνουν στη χώρα από το εξωτερικό. Από τα πρώτα 31.000 τεστ που έγιναν από την 1η Ιουλίου κι έχουν βγει τα αποτελέσματα, μόλις τα 100 ήταν θετικά και τα περισσότερα εντοπίστηκαν στους μεθοριακούς σταθμούς της Βόρειας Ελλάδας, όπου και υπάρχει έκρηξη της πανδημίας την τελευταία εβδομάδα.

Κυβερνητικά στελέχη αποδίδουν έτσι το φαινόμενο σε χαλάρωση των μέτρων προστασίας και υγιεινής, καλώντας τους πολίτες να συμμορφωθούν και να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share