Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Μάγεψε το φεγγάρι του «κόκκινου ελαφιού» - Εντυπωσιακές εικόνες από το Σούνιο

Μαγευτικές εικόνες

6 Ιουλίου 2020 13:51
Μάγεψε το φεγγάρι του «κόκκινου ελαφιού» - Εντυπωσιακές εικόνες από το Σούνιο
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Εντυπωσιακές εικόνες μας χάρισε το “φεγγάρι του κόκκινου ελαφιού”, δηλαδή η πανσέληνος του Ιουλίου. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη πανσέληνος που μας κάνει πραγματικά να τη "χαζεύουμε", δείτε εδώ φωτογραφίες από τη ροζ πανσέληνο του Απριλίου.

Το φεγγάρι αυτό ονομάστηκε έτσι καθώς αυτήν την περίοδο τα κόκκινα ελάφια αρχίζουν να αναπτύσσουν το μεταξένιο τους τρίχωμα. Το θέαμα είναι μαγευτικό και ιδανικό για… κάθε ρομαντική ψυχή.

Η μαγευτική πανσέληνος μέσα από ονειρεμένες φωτογραφίες!

Η φύση είχε... κέφια απόψε και χάρισε ένα μαγευτικό θέαμα με την πρώτη πανσέληνο του καλοκαιριού να κάνει τους πάντες να τη θαυμάζουν. Για τους ρομαντικούς, πάντως, έχει παραδοσιακά μια ειδική σημασία. Πέραν, όμως, από το ρομαντικό στοιχείο, στη συγκεκριμένη πανσέληνο εντοπίζεται μια ιδιαιτερότητα: η Σελήνη σκοτεινιάζει ελαφρά αλλά όχι τελείως όπως στην κανονική έκλειψη. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη πανσέληνος που μας κάνει πραγματικά να τη "χαζεύουμε", δείτε εδώ φωτογραφίες από τη ροζ πανσέληνο του Απριλίου.

Η έκλειψη διαρκεί συνολικά τρεις ώρες και 18 λεπτά. Στην Αθήνα άρχισε στις 20:45, ενώ έφτασε στο μέγιστο στις 22:25.

Επρόκειτο για τη δεύτερη φετινή έκλειψη, καθώς είχε προηγηθεί στις 10 Ιανουαρίου, επίσης, μία έκλειψη παρασκιάς Σελήνης.

Θα ακολουθήσουν εντός του 2020 μία δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου στις 21 Ιουνίου, μία έκλειψη παρασκιάς Σελήνης στις 5 Ιουλίου, μία τέταρτη έκλειψη παρασκιάς Σελήνης στις 30 Νοεμβρίου και, τέλος, μία ολική ηλιακή έκλειψη στις 14 Δεκεμβρίου.

Δείτε τις ονειρεμένες φωτογραφίες της σημερινής πανσελήνου:

Έχει πανσέληνο και βλέπετε περίεργα όνειρα; Υπάρχει λόγος!

Αν έχει πανσέληνο μην φοβηθείτε αν δείτε περίεργα όνειρα! Υπάρχει λόγος που συμβαίνει αυτό! Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές, οι άνθρωποι βλέπουν τα πιο περίεργα και πιο συναρπαστικά όνειρα όταν έχει πανσέληνο.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται, ακόμη, ότι το περιεχόμενο των ονείρων, που βλέπει κάποιος, δεν αλλάζει ανάλογα με τις εποχές ή τις ημέρες της εβδομάδας. Ποια είναι η Μόρα και γιατί έρχεται όταν κοιμάσαι;

Όμως, την εβδομάδα λίγο πριν και λίγο μετά την πανσέληνο, τα όνειρα των ανθρώπων είναι «πιο παράξενα και περίεργα».

Ο ψυχολόγος Ρίτσαρντ Γουισμάν οδηγήθηκε σε αυτήν την… «περίεργη» ανακάλυψη, καθώς ανέλυε τα όνειρα 1.000 εθελοντών, στους οποίους οι ερευνητές έπαιζαν διάφορους ήχους ενώ κοιμόντουσαν.

«Κάποιοι ονειρεύονταν, για παράδειγμα, ότι πετούσαν με ένα δράκο και στη συνέχεια κατέβαιναν από την πλάτη του και… έπιναν καφέ με τον George Clooney. Ορισμένοι έβλεπαν ότι είναι υπερήρωες, που πολεμούσαν το κακό» ανέφερε ο ίδιος.

«Στην πλειοψηφία τους τα όνειρα ήταν, βέβαια, πολύ συνηθισμένα και πεζά, όπως για παράδειγμα μια κλασική ημέρα σε ένα γραφείο» πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας συνδέονται με αυτά που είχαν βρει πριν από περίπου ένα χρόνο ελβετοί ερευνητές, οι οποίοι υποστήριζαν ότι μας παίρνει πιο πολύ χρόνο για να αποκοιμηθούμε όταν έχει πανσέληνο, ενώ η συνολική διάρκεια του ύπνου μας μειώνεται επίσης κατά 20 λεπτά.

Ο καθηγητής Γουάισμαν πιστεύει, ακόμη, ότι οι αλλαγές που παρατηρούνται στα επίπεδα μελατονίνης στον οργανισμό, μπορεί να ευθύνονται για τις… «ενοχλήσεις» αυτές στα όνειρα των ατόμων.

Μέσα από τη μελέτη του, ο ίδιος, ανακάλυψε ακόμη ότι οι ήχοι της Φύσης (κελάηδισμα πουλιών και θρόισμα των φύλλων) έκανε τους εθελοντές να βλέπουν πιο «λουλουδάτα και πράσινα όνειρα», ενώ το κρώξιμο των γλάρων τους έκανε να ονειρεύονται τη θάλασσα.

Οι ήχοι από κόρνες αυτοκινήτων και την κίνηση στους δρόμους, αναστάτωνε τον ύπνο και τα όνειρα των εθελοντών.

«Βρήκαμε ένα τρόπο για να βοηθάμε τους ανθρώπους να βλέπουν πιο ήρεμα και γλυκά όνειρα. Αυτό ίσως αποτελέσει τη βάση για μια νέου τύπου θεραπεία, για εκείνους που υποφέρουν από συγκεκριμένα ψυχολογικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα η κατάθλιψη» συνέχισε ο καθηγητής.

Τα αποτελέσματα της μελέτης του δημοσιεύτηκαν σε ένα βιβλίο με τίτλο «Night School».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share