Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σύνταγμα-Νίκαια σε 14 λεπτά - Εγκαινιάζεται η νέα γραμμή του μετρό

Ποια η συχνότητα των δρομολογίων στους τρεις νέους σταθμούς

5 Ιουλίου 2020 09:02
Σύνταγμα-Νίκαια σε 14 λεπτά - Εγκαινιάζεται η νέα γραμμή του μετρό
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Σύνταγμα-Νίκαια σε 14 λεπτά! Την ερχόμενη Τρίτη 7 Ιουλίου 2020 θα τεθούν σε λειτουργία οι τρεις νέοι σταθμοί του μετρό. Επίσης, έτοιμος να ανοίξει είναι ο δρόμος για την κατασκευή της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας καθώς πήρε πράσινο φως από το ΣτΕ. Ποιες περιοχές θα καλύπτει;

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την λειτουργία της επέκτασης της γραμμής 3 του μετρό προς τον Πειραιά, μέχρι τον σταθμό της Νίκαιας. Από την ερχόμενη Τρίτη 7 Ιουλίου 2020, οι επιβάτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τους εξής σταθμούς: “Αγία Βαρβάρα”, “Κορυδαλλός” και “Νίκαια”, κάνοντας μάλιστα τη διαδρομή Νίκαια – Σύνταγμα σε μόλις 14 λεπτά.

Το τμήμα μήκους 7,5 χιλιομέτρων από την Αγία Μαρίνα που τερματίζει τώρα η γραμμή 3 του Μετρό μέχρι την Νίκαια περιλαμβάνει “τρεις σταθμούς κοσμήματα” όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Νίκος Ταχιάος, οι οποίοι παραδίδονται αύριο σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, ενώ σε εμπορική λειτουργία θα τεθούν την ερχόμενη Τρίτη 7 Ιουλίου.

“Σχεδιασμένοι από μηχανικούς της εταιρίας με ευδιάκριτη πρόθεση να δοθεί προτεραιότητα στα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά τους, οι σταθμοί “Αγία Βαρβάρα”, “Κορυδαλλός” και “Νίκαια” εκτός από την συμβολή τους στη διευκόλυνση των μετακινήσεων νέων 63.000 επιβατών καθημερινά, αποτελούν και αξιόλογες πολεοδομικές και αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις που αλλάζουν την εικόνα των περιοχών αυτών”, πρόσθεσε ο κ. Ταχιάος.

Ποια η συχνότητα των δρομολογίων στους τρεις νέους σταθμούς

Ο σταθμός της «Αγ. Βαρβάρας» βρίσκεται στην πλατεία Αγίας Ελεούσας, του «Κορυδαλλού» στην πλατεία Ελευθερίας και της «Νίκαιας» στην πλατεία Αγ. Νικολάου. Οι τρεις νέοι σταθμοί εκτιμάται ότι θα εξυπηρετούν ημερησίως 60.000 επιβάτες, αριθμός που θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο το 2022, όταν ολοκληρωθεί η επέκταση έως τον σταθμό «Δημοτικό Θέατρο» του Πειραιά. Η συχνότητα των δρομολογίων της ΣΤΑΣΥ στις ώρες αιχμής (07.30-17.30) στο τμήμα Αιγάλεω – Δουκίσσης Πλακεντίας θα είναι 4 λεπτά, και στο τμήμα Αιγάλεω – Νίκαια θα είναι 8 λεπτά. Το πρώτο δρομολόγιο από τον σταθμό Νίκαιας, θα ξεκινά στις 05.30 το πρωί και το τελευταίο στις 12.05 το βράδυ. Η απόσταση από τη Νίκαια στο Σύνταγμα θα καλύπτεται σε 14 λεπτά και από τη Νίκαια στο Αεροδρόμιο σε 55 λεπτά.

Με την επέκταση κατά 4 χιλιόμετρα έως την Νίκαια, η γραμμή 3 του μετρό θα έχει 24 σταθμούς που θα φτάσουν τους 27 το 2022, με την προσθήκη των σταθμών «Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο». Η αναδιάρθρωση των λεωφορειακών γραμμών στο δίκτυο της ΟΣΥ.

Οι συγκοινωνιακές παρεμβάσεις που αφορούν την ΟΣΥ, 12 συνολικά, βασίζονται αφενός σε τροποποιήσεις γραμμών, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα νέων μετεπιβιβάσεων και αφετέρου στην ίδρυση νέας γραμμής που θα διασυνδέει τον δήμο Πειραιά με το δίκτυο του μετρό. Η αναδιαμόρφωση των γραμμών χωρίζεται σε δυο φάσεις: Η πρώτη φάση που θα υλοποιηθεί με την έναρξη λειτουργίας των τριών νέων σταθμών, προβλέπει άμεσες παρεμβάσεις, οι οποίες θα αξιολογηθούν μετά το πρώτο διάστημα λειτουργίας των σταθμών. Στη συνέχεια και σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα αξιολογηθεί η διαμορφωθείσα κατάσταση και ο Οργανισμός θα προχωρήσει στη δεύτερη φάση ανασχεδιασμού, ανάλογα με τις ανάγκες, για τη βέλτιστη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των περιοχών αυτών.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share