Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2020

36χρονος πέθανε όταν κατανάλωσε καφέ - Μεγάλη προσοχή

Δεν θα το πιστεύετε

2 Ιουλίου 2020 15:26
36χρονος πέθανε όταν κατανάλωσε καφέ - Μεγάλη προσοχή
Αρθρογράφος: Δανάη Πάλμου
ΔΑΝΑΗ ΠΑΛΜΟΥ

ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ ATHENSMAGAZINE.GR

Follow us on Google News

Ένας 36χρονος άντρας πέθανε μετά την κατανάλωση καφεΐνης. Μόλις διαβάσετε τον λόγο δεν θα το πιστεύετε. Δείτε το στο Athensmagazine.gr

Ο Λούκαζ Σαντελέσκι, ένας οξυγονοκολλητής, βρέθηκε στο δωμάτιό του νεκρός σε κοινόχρηστο σπίτι, όταν η μητέρα του ανησυχούσε και ήρθε σε επαφή με τη συγκάτοικο του τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ένας ιατροδικαστής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο 36χρονος, που ζούσε στο Πίτερμπορο, πέθανε από «ατύχημα» αφού βρέθηκε με συγκέντρωση καφεΐνης στο αίμα 282 μικρογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο αίματος. Οτιδήποτε πάνω από 80 μικρογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο αίματος μπορεί να είναι θανατηφόρο, σύμφωνα με έρευνα. Μάλιστα αυτός εδώ λέγεται ότι είναι ο πιο επικίνδυνος καφές, που πρέπει να σταματήσετε να καταναλώνετε.

Δεν έγινε σαφές πώς ο κ. Σαντελέσκι κατανάλωσε την καφεΐνη, αλλά λέγεται ότι το δωμάτιό του «ήταν γεμάτο με πολλά άδεια δοχεία καφέ», σύμφωνα το Cambridgeshire Live.

"Ο θάνατός του ήταν η ακούσια συνέπεια μιας εσκεμμένης πράξης. Κατανάλωσε σκόπιμα μια θανατηφόρα ποσότητα καφεΐνης, αλλά είμαι σίγουρος δεν είχε σκοπό να αυτοκτονήσει." είπε ο υπεύθυνος της έρευνας.

Είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο κ. Σαντελέσκι σκόπευε να τερματίσει τη ζωή του.Το βράδυ πριν από το θάνατό του, ο κ. Σαντελέσκι επέστρεψε στο σπίτι από τη δουλειά περίπου στις 1 π.μ. και ακούστηκε να μιλάει στο τηλέφωνο «όλη τη νύχτα»

Έρευνα σοκ: Αυτό το ρόφημα είναι σκέτος θάνατος - Πίνεις καρκίνο

Μια νέα έρευνα έρχεται να ανατρέψει τα όσα γνωρίζουμε αλλά και τις καθημερινές μας συνήθειες. Αυτό είναι το ρόφημα που πίνουμε όλοι και μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση καρκίνου.

Ιλιγγιώδη ποσά από το μάρκετινγκ των ανταγωνιστικών εταιριών για να διαφημισθούν οι κάψουλες (κυρίως του espresso) καφέ που υπόσχονται στα γρήγορα ένα σφηνάκι από την αγαπημένη συνήθεια εκατομμυρίων πολιτών σε ολόκληρο τον κόσμο. Κι όμως εδώ παραμονεύει μια τοξική-καρκινογόνα παγίδα, που πρέπει να γνωρίζετε, όπως και την πιο ύπουλη μορφή καρκίνου.

Ο καφές που φτιάχνεται σε μηχάνημα με κάψουλες, περιέχει πολλαπλάσια συγκέντρωση από φουράνιο –ένα τοξικό, καρκινογόνο συστατικό- από αυτόν που φτιάχνουν οι απλές καφετιέρες. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις βρέθηκαν στις κάψουλες του εσπρέσο.

Η μελέτη έγινε από ειδικούς στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal Food Chemistry» και στο site του Εθνικού Ιδρύματος Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ισπανίας.

«Τα χημικά συστατικά που παράγονται φτιάχνοντας καφέ φίλτρου, δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με αυτά που παράγονται από μία μηχανή εσπρέσο με κάψουλα, καθώς κατά τη διαδικασία υπάρχει μεγάλη διαφορά στην απελευθέρωση φουρανίου», εξηγεί ο υπεύθυνος της μελέτης Javier Santos, καθηγητής του τμήματος Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

Το ενδιαφέρον των επιστημόνων για τη μελέτη του εν λόγω συστατικού έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς είχε αποδειχθεί η τοξικότητα και οι καρκινογόνες ιδιότητες που είχε στα ζώα, όπως και επίσης επειδή η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο το περιέλαβε στη λίστα τροφίμων που δυνητικά προκαλούν ογκογενέσεις.

Οι ειδικοί κατέγραψαν τις συγκεντρώσεις φουρανίου σε διάφορα είδη καφέ και βρήκαν πως:

  • Ο καφές φίλτρου περιέχει από 20 έως 78 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο (ng/ml)
  • Ο στιγμιαίος καφές περιέχει από 12 έως 35 ng/ml
  • Ο εσπρέσο απλής μηχανής από 43 έως 146 ng/ml
  • Ο εσπρέσο από κάψουλα περιέχει 117 έως 244ng/ml

«Τα αυξημένα επίπεδα οφείλονται στις ερμητικά κλειστές κάψουλες, οι οποίες εμποδίζουν το φουράνιο, που είναι ιδιαίτερα πτητικό, να απελευθερωθεί όταν με την πίεση και το καυτό νερό το συστατικό εισέρχεται στο ρόφημα» εξηγεί ο Santos.

Μάλιστα, όπως εξηγεί ο ίδιος, «όσο περισσότερο παραμένει ο καφές στο φλιτζάνι, τόσο περισσότερο εξατμίζεται το φουράνιο».

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι εντός των τιμών που θεωρούνται ασφαλείς για την ανθρώπινη υγεία. Για να ξεπεράσει κάποιος τα ανώτατα εγκεκριμένα όρια το φουράνιο στον καφέ, θα πρέπει να καταναλώσει τουλάχιστον 20 κάψουλες καφέ την ημέρα ή 200 στιγμιαίους καφέδες.

Ωστόσο, το φουράνιο περιέχεται σε διάφορα τρόφιμα, από παιδικές τροφές, χυμούς, προϊόντα σε βάζα και κονσέρβες που δεν ζεσταίνονται για να καταναλωθούν και είναι δύσκολο να ξεπεράσει κάποιος τα ασφαλή όρια. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί και καταμετρά την ουσία σε διάφορα τρόφιμα προκειμένου να αλλάξει την υπάρχουσα νομοθεσία.

καφές εσπρέσσο

Στην ίδια μελέτη φάνηκε πως η συγκέντρωση φουρανίου είναι χαμηλότερη σε καφέ που έχει καβουρδιστεί αργά και σε χαμηλή θερμοκρασία, από αυτόν που καβουρδίζεται σε υψηλή θερμοκρασία και γρήγορα.

Το φουράνιο, όπως και το ακρυλαμίδιο, ανήκει στην κατηγορία των καρκινογόνων συστατικών που εμφανίζονται όταν το τρόφιμο ή το ποτό εκτίθενται σε υψηλή θερμοκρασία.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share