Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

«Ο κορωνοϊός θα επανακάμψει...» - «Καμπανάκι από τον καθηγητή Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδη Βατόπουλο (Video)

Μεγάλη ανησυχία

29 Ιουνίου 2020 12:26
«Ο κορωνοϊός θα επανακάμψει...» - «Καμπανάκι από τον καθηγητή Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδη Βατόπουλο (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Για το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος κορωνοϊού στην Ελλάδα μίλησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ.

Όπως δήλωσε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος «ο ιός θα επανακάμψει, αλλά δε θα έχουμε την κατάσταση του Μαρτίου». Ενώ, αναστάτωση έχει προκληθεί στο 7ο δημοτικό σχολείο Ξάνθης όταν ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι πως μια μαθήτρια βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι αν και θα έχουμε για πολύ καιρό ακόμα κρούσματα, δε θα χρειαστούν ξανά γενικευμένα lockdown, καθώς ο κόσμος είναι ενημερωμένος.

Σχολιάζοντας τις αντοχές του συστήματος υγεία, ο καθηγητής δήλωσε ότι είναι ένα στοίχημα, αν και έχουν γίνει προσπάθειες να ενισχυθεί με την προσθήκη κλινών ΜΕΘ. Επισημαίνει δε ότι το παιχνίδι παίζεται στην πρόληψη. Αυτή άλλωστε είναι και η προσέγγιση που πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, να ακολουθηθεί και με την έναρξη των πτήσεων εξωτερικού από την 1η Ιουλίου, οπότε και θα εισρεύσουν στη χώρα μας ξένοι τουρίστες.

«Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ο ΕΟΔΥ έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα παρακολούθησης των εισαγόμενων κρουσμάτων. Αυτό που απαιτείται για την αντιμετώπιση του ιού είναι η γρήγορη ιχνηλάτηση και η γρήγορη απομόνωση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Τέλος, σε ερώτηση για το πώς είναι προτιμότερο να κατανέμονται τα κρούσματα στη χώρα, μαζικά σε λίγες περιοχές ή μεμονωμένα σε όλη τη χώρα, ο καθηγητής σημείωσε ότι «αν είχαμε ένα κρούσμα ανά νομό, θα ήμουν ανήσυχος. Από την άλλη στην Ξάνθη για παράδειγμα έχεις μια εστία που είναι σαν την πυρκαγιά. Ανά πάσα ώρα μπορεί να επεκταθεί».

«Η Ελλάδα είναι από τις πιο ευάλωτες χώρες στον κορωνοϊό» - «Καμπανάκι» από τον καθηγητή ιατρικής Χαράλαμπο Γώγο

Η Ελλάδα εντάσσεται στις πιο ευάλωτες χώρες για τον κορωνοϊό, όπως δήλωσε ο καθηγητής Ιατρικής, Χαράλαμπος Γώγος, επικαλούμενος έρευνα στο περιοδικό General Public Health. Προβληματισμένος από την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε Ξάνθη και Ροδόπη εμφανίστηκε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας Α. Βατόπουλος.

Στην ίδια λίστα βρίσκονται κι άλλες 6 με 7 χώρες στην Ευρώπη, όπως εξήγησε ο καθηγητής, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Σουηδία. Ο κ. Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑϊ, εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει διότι αυτές οι χώρες, όπως και η Ελλάδα, έχουν γερασμένο πληθυσμό, καθώς και πληθυσμό με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Αυτό σημαίνει, όπως διευκρίνισε, ότι ναι μεν αντιμετωπίζονται καλά από το σύστημα υγείας γιατί ζουν πολύ καιρό, αλλά ταυτόχρονα πρόκειται για έναν πληθυσμό ευάλωτο. Ως εκ τούτου, εάν υπάρξει διασπορά του κορωνοϊού, τα αποτελέσματα θα είναι άσχημα.

«Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεχτικοί» τόνισε. Παρά τον χαμηλό αριθμό νέων κρουσμάτων, ο κ. Γώγος τόνισε ότι εξακολουθεί να υπάρχει δραστηριότητα του ιού. «Δεν έχει σταματήσει να υπάρχει και σε μερικές περιοχές όπου αρχίζουν να χαλαρώνουν τα μέτρα αυτό επανεμφανίζεται με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περιοχή της Ξάνθης» επισήμανε.

Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι στην υπόλοιπη χώρα δεν είχαμε κυκλοφορία του ιού και αυτό φάνηκε από την παρακολούθηση μέχρι τώρα.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share