Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: «Στην Ελλάδα θα την πάθουμε..» - Προειδοποίηση από τον καθηγητή Μικροβιολογίας Αλκιβιάδη Βατόπουλο (Video)

Το παράδειγμα της Γερμανίας και οι διαφορές Covid 19- SARS

22 Ιουνίου 2020 12:51
Κορωνοϊός: «Στην Ελλάδα θα την πάθουμε..» - Προειδοποίηση από τον καθηγητή Μικροβιολογίας Αλκιβιάδη Βατόπουλο (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Για τους κινδύνους των συναθροίσεων που «μπορούν να αποφευχθούν», προειδοποίησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τονίζοντας παράλληλα τη διαφορά ανάμεσα στον κορωνοϊό και τον SARS. Ενώ, αναστάτωση έχει προκληθεί στο 7ο δημοτικό σχολείο Ξάνθης όταν ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι πως μια μαθήτρια βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό.

«Στην Ελλάδα από τα πάρτι θα την πάθουμε κατά τα φαινόμενα. Είναι συγκεντρώσεις που δεν χρειάζεται να γίνουν. Το να πας με την παρέα σου, 6-7 άνθρωποι, για φαγητό, είναι κατανοητό. Το να μαζευτούν 500 άτομα δεν είναι κατανοητό για εμένα, όταν είμαστε σε αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ως παράδειγμα ο καθηγητής ανέφερε τη Γερμανία. «Ξαφνικά έχουν εστίες συνέχεια. Ο δείκτης R έχει πάει πάνω από το 2, επειδή έχουν πάρα πολλές μικροεστίες σε διάφορα μέρη», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος. «Τα πάρτι προς το παρόν δεν δημιούργησαν πρόβλημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πιέζουμε την τύχη μας», ανέφερε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο καθηγητής, ενώ υπογράμμισε ότι το βασικό είναι πως η νόσος υπάρχει ακόμη.

«Αν κανείς νιώθει άρρωστος, ας αποτανθεί στο σύστημα υγείας. Όποιος έχει γρίπη, ας πούμε ότι "έχει" κορωνοϊό, μέχρι αποδείξεως του εναντίου, όσο ακραίο κι αν ακούγεται αυτό. Το παιχνίδι παίζεται στη γρήγορη διάγνωση, ιχνηλάτηση και απομόνωση», τόνισε.

Παράλληλα, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος υπογράμμισε τις διαφορές ανάμεσα στον Covid-19 και τον SARS. «Ο SARS μεταδιδόταν μόνο από συμπτωματικούς και ήταν πιο εύκολο να απομονωθούν και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Εδώ (ο νέος κορωνοϊός) μεταδίδεται και από τους ασυμπτωματικούς. Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο και το πάρα πολύ δύσκολο να ελεγχθεί», εξήγησε.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share