Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021

Προσοχή! Ανακαλείται τυρί κρέμα από τον ΕΦΕΤ

Μεγάλη προσοχή

18 Ιουνίου 2020 13:01
Προσοχή! Ανακαλείται τυρί κρέμα από τον ΕΦΕΤ
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ανακαλεί μετά από ενημέρωση του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), τυρί κρέμα που ενδέχεται να είναι επιμολυσμένα με τον παθογόνο μικροοργανισμό Clostridium botulinum.Μετά από την ανάκληση αυτών των επικίνδυνων τροφίμων στην αγορά, έρχεται ακόμα ένα να προστεθεί στην λίστα.

Πρόκειται για δύο προϊόντα προέλευσης Ηνωμένου Βασιλείου, με εμπορική ονομασία:

  • “PRIMULA CHEESE n’ prawns” (ΤΥΡΙ ΑΝΑΚΑΤΕΡΓΑΣΜΕΝΟ ΠΟΥ ΑΛΕΙΦΕΤΑΙ, ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ), σε συσκευασία των 150g, ανεξαρτήτως παρτίδας και
  • “PRIMULA CHEESE n’ ham” (ΤΥΡΙ ΑΝΑΚΑΤΕΡΓΑΣΜΕΝΟ ΠΟΥ ΑΛΕΙΦΕΤΑΙ, ΜΕ ΖΑΜΠΟΝ) σε συσκευασία των 150g, ανεξαρτήτως παρτίδας.

Ανακαλείται τυρί κρέμα από τον ΕΦΕΤ

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων προϊόντων από την αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί τα προϊόντα να μην τα καταναλώσουν.

Ανακοίνωση «βόμβα» από τον ΕΦΕΤ

Ο ΕΦΕΤ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία γνωστοποιεί την απαγόρευση κάθε διαφήμισης για την προώθηση προϊόντων και τροφίμων που φέρεται να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των ιών. Επίσης, υπάρχουν τριμμένα τυριά, τα οποία είναι άκρως επικίνδυνα, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ. Ποια είναι αυτά και γιατί πρέπει να τα πετάξετε;

Συγκεκριμένα:

Απαγορεύονται οι διαφημίσεις/παρουσιάσεις προς πώληση τροφίμων, στις οποίες υπάρχει υπαινιγμός ότι τρόφιμο ή κάποιο συστατικό τροφίμου συμβάλλει με οποιονδήποτε τρόπο στην πρόληψη / αγωγή / θεραπεία από ιογενείς λοιμώξεις ή υπάρχει ισχυρισμός υγείας που υπονοεί την ενίσχυση της ανοσίας έναντι οποιουδήποτε ιού.

Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με το αιτιολογικό της απόφασης, «δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες σχετικές με την αποτελεσματικότητα τροφίμων ή συστατικών τροφίμων έναντι του κορωνοϊού και επομένως δεν μπορεί να γίνει κανένας ισχυρισμός υγείας που να τον μνημονεύει».

Έκτακτη ανακοίνωση από τον ΕΦΕΤ

Ο ΕΦΕΤ, με μια έκτακτη ανακοίνωση, προχώρησε στην αναστολή καταβολής επιβληθέντων προστίμων σε επιχειρήσεις τροφίμων, στο πλαίσιο των μέτρων της Κυβέρνησης για την προστασία από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε:

  • Λαμβάνοντας υπόψη την υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.18176/15.3.2020 (ΦΕΚ Β’ 864/15.03.2020) Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Υγείας και Δικαιοσύνης «Επιβολή του μέτρου της προσωρινής αναστολής λειτουργίας όλων των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών στο σύνολο της Επικράτειας και της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, για το χρονικό διάστημα από 16.3.2020 έως και 27.3.2020» σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 31, του ν.4235/2014 «Δικαστικός έλεγχος επιβολής μέτρων συμμόρφωσης και διοικητικών κυρώσεων» αναστέλλει μέχρι της παύσης της ως άνω αναστολής λειτουργίας, την προθεσμία των εξήντα (60) ημερών για την καταβολή του 50% του ύψους του επιβληθέντος προστίμου προκειμένου για προσφυγή του διοικουμένου στη δικαιοσύνη.

ΕΦΕΤ

  • Λαμβάνοντας υπόψη της διατάξεις του άρθρου 25,του ν.4235/2024 «Είσπραξη και απόδοση προστίμων» σε συνδυασμό με τις αποφάσεις των αρμόδιων αρχών περί περιοριστικών όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων αναστέλλει την προθεσμία των εξήντα (60) ημερών για την καταβολή του του επιβληθέντος προστίμου μέχρι της παύσης ισχύος του περιοριστικού μέτρου της ως άνω Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Επίσης, καλεί τις επιχειρήσεις τροφίμων να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην πιστή τήρηση των απαιτήσεων της νομοθεσίας, τόσο για τη διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων όσο και για την ορθή λειτουργία τους και διαβεβαιώνει το καταναλωτικό κοινό, ότι συνεχίζει τους συστηματικούς ελέγχους. Τέλος, πριν λίγο καιρό, ο ΕΦΕΤ είχε ανακοινώσει όσα πρέπει να ξέρουμε για τα τρόφιμα και τον κορωνοϊό (δείτε εδώ αναλυτικά).

TAGS
 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share