Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Νέες σκληρές ποινές σε επιχειρήσεις που δεν τηρούν τα μέτρα

Τι θα ισχύσει;

18 Ιουνίου 2020 12:56
Κορωνοϊός: Νέες σκληρές ποινές σε επιχειρήσεις που δεν τηρούν τα μέτρα
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Νέες σκληρές ποινές έρχονται για επιχειρήσεις, οι οποίες δε θα τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με την νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε, ενώ γνωστό έγινε το ποιες κλείνουν έως 28 Ιουνίου.

Η ΚΥΑ έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά: α) ενιαιοποιεί κι εξορθολογίζει τα πρόστιμα ώστε να εξυπηρετούν το σκοπό για τον οποίο θεσπίστηκαν, που είναι η προάσπιση της δημόσιας υγείας και η διατήρηση των κεκτημένων από τη συλλογική προσπάθεια των πολιτών, αλλά και να μην είναι εξοντωτικά για τις επιχειρήσεις και β) τιμωρεί όσους είναι υπότροποι γ) έχει αναδρομική ισχύ ώστε να μην ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά

Πιο συγκεκριμένα προβλέπει: διοικητικά πρόστιμα από 1.000 ως 50.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από 15- 90 ημέρες (15 μέρες αναστολή λειτουργίας στην πρώτη παράβαση, 30 ημέρες στη δεύτερη και 90 μέρες στην τρίτη παράβαση αν γίνεται εντός τριμήνου - 60 αν γίνεται εντός εξαμήνου).

Όπως διευκρινίζεται, η ΚΥΑ αναφέρεται στις ιδιωτικές επιχειρήσεις εν γένει και η κλιμάκωση των προστίμων 1.000-50.000 είναι γενικότερη και όχι μόνο για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Δείτε ΕΔΩ όλη την ΚΥΑ.

«Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται τυφλά και αν χαλαρώσουμε...» - Νέο «καμπανάκι» από τον Νίκο Σύψα

Νέο «καμπανάκι» για τον κορωνοϊό «χτύπησε» ο Νίκος Σύψας, μετά την ανησυχία που έφερε η «έκρηξη» των κρουσμάτων, με την περιοχή της Θράκης να έχει παρουσιάσει χθες (17/6) τη συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών μίλησε για την νέα εστία, που δημιουργήθηκε ειδικά προς την περιοχή της Ξάνθης, ενώ οι τελευταίοι νεκροί από τον ιό είναι από τον Εχίνο, αναφέροντας πως αν χαλαρώσουμε, μπορεί να δημιουργηθούν κι άλλες, καθώς όπως τόνισε, ο κορωνοϊός εξαπλώνεται «τυφλά».

Σχετικά με την εξάπλωση του ιού στη Θράκη, στις δηλώσεις του στο Open ανέφερε πως «έχουμε μια τοπική αναζωπύρωση κι ένα τοπικό φαινόμενο, οπότε με αυτό το σκεπτικό πήραμε τα μέτρα. Η εξάπλωση οφείλεται σε φαινόμενα συγχρωτισμού από θρησκευτικές τελετές, αν τονίζω πως απλώς περιγράφω τα γεγονότα, δε θέλω να μέμψω τους πολίτες. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα τη συρροή κρουσμάτων και το ίδιο θα συμβεί σε άλλες περιοχές, αν ξεχάσουμε ότι υπάρχει ο ιός. Χρειάζεται τεράστια προσοχή, γιατί είναι ακόμη γύρω μας και μπορεί σε οποιοδήποτε σημείο να χρειαστεί να πάρουμε αντίστοιχα περιοριστικά μέτρα».

Στην άλλη γραμμή υπήρχε κα ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ο οποίος συμφώνησε και επαύξησε με την αναφορά για μαζικά τεστ. Ο Νίκος Σύψας, εκεί, εξήγησε ότι «κάνουμε μαζικά τεστ σε μια γεωγραφική περιοχή, γιατί αυτό πρέπει να γίνει όταν συναντάμε περισσότερα κρούσματα σε αυτή, ώστε να ανιχνεύουμε όσο περισσότερους ασυμπτωματικούς μπορούμε. Το πρόβλημα στη Θράκη δεν ήταν, όμως, τα τεστ. Ήταν η παραβίαση των κανόνων λόγω της χαλάρωσης των πολιτών. Χρειάζεται αποφασιστικότητα».

Παράλληλα, απάντησε για τους λόγους που η περιοχή της Θράκης τέθηκε σε καραντίνα για επτά αντί για 14 ημέρες, θεωρώντας πως είναι αρκετές, για να φανεί η επιδημιολογική πορεία. Όσο για έτερα φαινόμενα συνωστισμού σε άλλες περιοχές, επεσήμανε πως «δεν έχουμε κρούσματα από αυτές ακόμη, θα τα δούμε σε δύο εβδομάδες. Ο ιός εξαπλώνεται τυφλά και βρίσκεται κάτω από τα ραντάρ. Μπορεί ξαφνικά να δούμε οπουδήποτε μεγάλα νούμερα και ο συνωστισμός παραμένει επικίνδυνος, ειδικά σε τουριστικές περιοχές».

Ο κ. Σύψας δε θέλησε να δώσει σαφή απάντηση, για το αν θα έχουμε δεύτερο κύμα κρουσμάτων και το αν θα μας επηρεάσει η κατάσταση σε Κίνα, Σκόπια και Αλβανία, αρκούμενος στο να πει πως ελπίζει να μην έχουμε αυτό το κύμα. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως «αν συνεχίσουμε να είμαστε χαλαροί και ενθουσιασμένοι, η καμπάνα μπορεί να είναι βαριά».

Στο τέλος, σχολίασε και για τους τουρίστες με πιθανά εισαγόμενα κρούσματα, ξεκαθαρίζοντας πως τέτοια θα υπάρχουν, αλλά άπαντες θα κάνουν τεστ.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share