Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Σάλος στις ΗΠΑ: Πρόεδρος Ένωσης δικαστικών κατηγορείται πως αποκάλεσε τους μαύρους δικαστές «μαϊμούδες»

Τι έχει συμβεί;

16 Ιουνίου 2020 14:49
Σάλος στις ΗΠΑ: Πρόεδρος Ένωσης δικαστικών κατηγορείται πως αποκάλεσε τους μαύρους δικαστές «μαϊμούδες»
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Σάλο προκαλεί στις ΗΠΑ η υπόθεση του προέδρου Ένωσης δικαστικών, ο οποίος κατηγορείται πως χαρακτήρισε ως «μαϊμούδες» τρεις μαύρους δικαστές, ενώ ήδη «τρέχει» εναντίον του έρευνα για ρατσισμό, τη στιγμή που παραμένουν υψηλής έντασης τα επεισόδια για το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

Σύμφωνα με την New York Post, η αναφορά αυτή έχει καταγραφεί σε μια μήνυση το 2017 εναντίον του Ντένις Κουίρκ και της Ένωσης δικαστικών της πολιτείας της Νέας Υόρκης, όπου εκείνος προήδρευε, με τους κατήγορους να ζητούν από την Ένωση να πληρώσει το ποσό ων 325.000 δολαρίων.

Η μήνυση, τότε, είχε κατατεθεί από μια δικαστικό του Μανχάταν, την Άντζελα Σίρλοου, η οποία καταγγέλλει πως αδίκως της είχαν αρνηθεί την προαγωγή στο δικαστικό σώμα το 2010 και το 2015. Η αίτησή της να γίνει υπολοχαγός, συγκεκριμένα, δεν έγινε αποδεκτή, καθώς σύμφωνα με την ίδια, ο Κουίρκ είχε σκοπό να γεμίσει τις νέες θέσεις υπολοχαγών με άνδρες.

«Διέλυσες τα πάντα», της είχε πει όταν έκανε τις προτάσεις της, ενώ της επιτέθηκε φραστικά, λέγοντάς της να βουλώσει το στόμα της. «Στη συνέχεια μίλησε υποτιμητικά για τις γυναίκες δικαστές, οι οποίες είχαν δώσει την έγκρισή τους για τη Σίρλοου, ενώ όλες τους είναι αφροαμερικανίδες, χαρακτηρίζοντάς τις ως μαϊμούδες», τονίζεται στη μηνυτήρια αναφορά.

Καμία εκ των δικαστών, βέβαια, δε θέλησε την αποκάλυψη του ονόματός της. Την προηγούμενη εβδομάδα, όμως, η Τζανέτ ΝτιΦιόρε, επικεφαλής δικαστικός της πολιτείας, ζήτησε να υπάρξει έρευνα για αυτές τις κατηγορίες, αναφέροντας πως οι τρεις γυναίκες δικαστές που μίλησα, δέχθηκαν ανελέητο πόλεμο.

Ο Κουίρκ αρνείται πως αποκάλεσε ως «μαϊμούδες» τις εν λόγω δικαστές, αναφέροντας πως «μπορεί να τις αποκάλεσα μαλ@@@@@@@ες, αλλά όχι έτσι». Διαφορά μεγάλη, βέβαια, δεν υπάρχει, αλλά ο ίδιος δεν πείθει κιόλας, μιας και είχε εμπλακεί σε αντίστοιχη περίπτωση το 1994, όταν αποκάλεσε τους μαύρους δικαστές «γορίλες» με αφορμή ένα επεισόδιο με τη συνάδελφό του, Μάργκαρετ Τέιλορ.

Ο Κουίρκ, τότε, είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα για εννέα εβδομάδες και, ύστερα, ζήτησε συγγνώμη από την Τέιλορ. Στο πλευρό του βρίσκεται, πάντως, και ένας μαύρος δικαστής, με τον Τζιν Σόντερς να επισημαίνει πως «με έχει εκπροσωπήσει πολλές φορές στην καριέρα μου και δεν νομίζω πως είναι ρατσιστής».

Ο ίδιος και η Ένωσή του, πάντως, δέχθηκαν να πληρώσουν τη... λυπητερή των 162.500 δολαρίων στη Σίρλοου, επισημαίνοντας όμως πως εκείνη η καταβολή του ποσού δεν είχε καμία σχέση με τις καταγγελίες, που αντιμετώπιζε. Για ακόμη μια φορά, όμως, βρίσκεται σε μεγάλους μπελάδες.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share