Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Κανένας θάνατος και 9 νέα κρούσματα

Καλά τα νέα

14 Ιουνίου 2020 18:15
Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Κανένας θάνατος και 9 νέα κρούσματα

Σήμερα καταγράφηκαν 9 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, ενώ δεν είχαμε κανένα θάνατο και 5η συνεχόμενη ημέρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3121, εκ των οποίων το 55.1% άνδρες αφορά άνδρες.

694 (22.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1775 (56.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Να σημειώσουμε ότι αύριο ανοίγουν οι πτήσεις εξωτερικού, και θα υποδεχόμαστε τουρίστες από ακόμα περισσότερες χώρες.

13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 75 ετών. 4 (30.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 116 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος, ενώ έχουμε 183 θανάτους συνολικά στη χώρα. 56 (30.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Υπάρχει σχέδιο για τοπικά lockdown - «Έρχεται ένα μακρύ καλοκαίρι. Στα μπαρ θα υπάρξει...»

Εξετάζεται το σενάριο για τα τοπικά lockdown, όπως είπε ο καθηγητής Ιατρικής Χαράλαμπος Γώγος, σε περίπτωση πολλών κρουσμάτων κορωνοϊού σε μια περιοχή ή μια δομή.

Συγκεκριμένα ο κ. Γώγος διευκρίνισε τα εξής: «Μπήκαμε στη δεύτερη φάση της διαχείρισης πιθανού κρούσματος. Υπάρχει ενδεχόμενο για τοπικά lockdown, στην περίπτωση που κάπου εμφανιστούν πολλά κρούσματα».

Για την Ξάνθη ανέφερε ότι πρέπει να φύγει από πάνω μας η στοχοποίηση λόγω του κορωνοϊού.

«Είναι μια γρίπη, δε φταίει ο κόσμος που υπάρχει διασπορά. Η διαφορά στην Ξάνθη είναι ότι εμφανίστηκε μέσα στην κοινότητα και όχι απλά σε μια δομή. Κάναμε καραντίνα περιοχική, αλλά είναι κάτι παροδικό», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Όπως είπε ο καθηγητής είναι απαραίτητο να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι ως αποτρεπτικό μέσο.

«Έχουν δοθεί λεπτομερείς οδηγίες για όλους. Πρέπει να υπάρξει επιτήρηση», τόνισε. «Έρχεται ένα μακρύ καλοκαίρι. Στα μπαρ θα υπάρξει επικινδυνότητα», προσέθεσε.

«Μέχρι 1η Ιουλίου πιθανόν να είναι στα ίδια επίπεδα η επιδημιολογική καμπύλη για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες»

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τις επιτροπής για τα κρούσματα, ο κ. Γώγος είπε ότι τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν. Το σχέδιο για τους τουρίστες ήταν αρχικά να κάνουν τεστ πριν επιβιβαστούν, αλλά αυτό ναυάγησε κυρίως από την απόφαση της ΕΕ, ενώ ανακοινώθηκε ότι θα έρθουν τουρίστες από Ιταλία, Ισπανία και από χώρες με πολλά κρούσματα.

Εξήγησε ότι πλέον θα υπάρχει καλύτερη επιτήρηση και έλεγχος και θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

«Τα αποτελέσματα είναι γρήγορα, μπορούμε να τα έχουμε και αυθημερόν. Θα υπάρχει καταγραφή της πορείας του τουρίστα για άμεση ιχνηλάτηση. Δε γίνεται να κάνουμε αλλιώς», συνέχισε.

«Μέχρι 1η Ιουλίου πιστεύουμε ότι όλες η Ευρωπαϊκές χώρες θα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα στην επιδημιολογική καμπύλη», επεσήμανε ο κ. Γώγος.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share