Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Συναγερμός από τον ΕΦΕΤ: Ανακαλεί μπιφτέκι κοτόπουλου - Περιέχει σαλμονέλα

Μην το καταναλώσετε

12 Ιουνίου 2020 20:05
Συναγερμός από τον ΕΦΕΤ: Ανακαλεί μπιφτέκι κοτόπουλου - Περιέχει σαλμονέλα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί από την αγορά μπιφτέκι κοτόπουλο στο οποίο διαπιστώθηκε η παρουσία σαλμονέλας. Όσοι το έχετε αγοράσει να μην το καταναλώσετε!

Μετά από την ανάκληση αυτών των επικίνδυνων τροφίμων στην αγορά, έρχεται ακόμα ένα να προστεθεί στην λίστα. Συγκεκριμένα ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, προέβη σε δειγματοληψία παρασκευάσματος κρέατος με τα στοιχεία: «ΥΨΗΣΤΟΝ ΜΠΙΦΤΕΚΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ», αριθμού παρτίδας LOT 06720, με ημερομηνία ανάλωσης 09/03/2021 και ημερομηνία κατάψυξης 09/03/2020, που παράγεται από την εταιρεία «ΜΕΑΤΚΑ ΑΕ».

Στο συγκεκριμένο δείγμα διαπιστώθηκε η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella spp. Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Προειδοποιεί όσους το έχουν αγοράσει, να μην το καταναλώσουν.

Τεράστια απάτη με νοθευμένο λάδι: Διάσημες μάρκες το παρουσίαζαν ως εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

Νεότερα στοιχεία για την εγκληματική οργάνωση που διέθετε στην αγορά νοθευμένα λάδια παρουσιάζοντάς τα ως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο! Με την ευκαιρία, μην ρίχνετε ποτέ ελαιόλαδο στην φέτα! Το γιατί; Δείτε το εδώ.

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, μετά την ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση στην Λάρισα εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που δρούσε στον χώρο της νόθευσης των τροφίμων και δη του ελαιολάδου.

Δεσμεύτηκαν περίπου είκοσι τόνοι λιπαρής ύλης, ξένης προς το ελαιόλαδο, όπως επιβεβαιώθηκε και από αντίστοιχες δοκιμές που διενεργήθηκαν από το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Συγκεκριμένα δεσμεύτηκαν:

4.600 λίτρα λιπαρής ύλης σε υπάρχουσα δεξαμενή

10.380 λίτρα σε μεταλλικές συσκευασίες των 5 λίτρων φερόμενων ως Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο με την εμπορική επωνυμία «PAROS»4.290 λίτρα σε μεταλλικές συσκευασίες των 5 λίτρων φερόμενων ως Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο με την εμπορική επωνυμία «Karpos»Από τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι η ανωτέρω εγκληματική οργάνωση έχει διακινήσει διάφορα «έλαια», που τα εμφάνιζε ως Εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα, με τις εξής εμπορικές επωνυμίες:

«PAROS»

«Karpos»«Λιοτριβειό»«Kriti»«Elias drops»«Ελαιώνας / Eleonas»«CRETA drops»

Συνεπώς, καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν στη κατοχή τους τα παραπάνω εμφανιζόμενα ως Εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα, να ΜΗΝ τα καταναλώσουν.

Τα μέλη του κυκλώματος, έβαζαν χρώμα στις δεξαμενές με το ηλιέλαιο, προκειμένου να μοιάζει στο χρώμα και στην όψη με ελαιόλαδο.

Έκαναν και εξαγωγές λαδιού

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως 24 Νοεμβρίου 2017, εξήγαγαν στη Γερμανία και από εκεί και σε πόλεις του Βελγίου και της Ολλανδίας, συνολική ποσότητα περίπου 100.000 λίτρων τεχνητά χρωματισμένου ηλιελαίου, ως εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, καταφέρνοντας έτσι να αποκομίσουν παράνομα κέρδη που ανέρχονται σε 200.000 ευρώ.

Το κόλπο για να καταλάβετε αν το ελαιόλαδο σας είναι καλό

Ελαιόλαδα στο εμπόριο κυκλοφορούν πάμπολλα και όλοι οι παραγωγοί έχουν να πουν τα καλύτερα για το δικό τους λάδι. Ποιο είναι όμως το πραγματικά καλό ελαιόλαδο;

Η ποιότητα του λαδιού αξιολογείται μόνο με την όσφρηση και τη γεύση και όχι από το χρώμα του. Βέβαια υπάρχουν και κάποια σημάδια που πολλές φορές μπορεί να προσπερνάμε όμως είναι σημαντικά, για παράδειγμα, δείτε εδώ γιατί πρέπει να πετάξετε το ελαιόλαδο σας αν μυρίζει καμένο ή χώμα.

Για να δοκιμάσει κανείς το ελαιόλαδο στο σπίτι, καλό θα είναι να χρησιμοποιήσει ένα γυάλινο ποτήρι λευκού κρασιού προκειμένου να αιχμαλωτιστούν τα αρώματα του. Αφού βάλει μια μικρή ποσότητα ελαιολάδου στο ποτήρι, θα πρέπει να το κρατήσει στη χούφτα του για 15-20 δευτερόλεπτα προκειμένου το λάδι να απελευθερώσει τα αρώματα του.

Το επόμενο βήμα που θα πρέπει να κάνει είναι να μυρίσει το ελαιόλαδο. Ένα καλό λάδι θα βγάζει αρώματα φρέσκιας ελιάς, αρώματα χορταριών και φύλλων, ενώ αν το λάδι είναι κακής ποιότητας θα αναδυθούν βαριές και δυσάρεστες μυρωδιές.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να δοκιμάσει το λάδι βάζοντας μια γουλιά στο στόμα, χωρίς αρχικά να το καταπιεί. Αφού στη συνέχεια εισπνεύσει λίγη ποσότητα αέρα από το στόμα, γεύεται το λάδι και μετά το καταπίνει.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, εάν το λάδι είναι καλής ποιότητας, σε αυτό το στάδιο της δοκιμής θα πρέπει κανείς να νιώσει μια ελαφρά πικράδα στο στόμα και μια σχεδόν ευχάριστη αίσθηση ελαφρού καψίματος στο λαιμό, σαν να είναι πικάντικο.

Ο τενεκές είναι σωστό σκεύος αποθήκευσης αφού προστατεύει το λάδι από την έκθεση του στο φως. Το σωστό είναι εφόσον ανοιχτεί ο τενεκές, να μοιραστεί το λάδι σε μικρότερα σκεύη.

Τα πλαστικά σκεύη αποθήκευσης του λαδιού πρέπει να αποφεύγονται.

TAGS
 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share