Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ανησυχία για τον κορωνοϊό: 246 «σπασίματα» καραντίνας μέσα σε δύο εβδομάδες

Δείτε αναλυτικά!

10 Ιουνίου 2020 22:42
Ανησυχία για τον κορωνοϊό: 246 «σπασίματα» καραντίνας μέσα σε δύο εβδομάδες
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία, που προκύπτουν για τον κορωνοϊό, καθώς σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, έχουν καταγραφεί τον τελευταίο καιρό 246 «σπασίματα» καραντίνας.

Αυτό αφορά, συγκεκριμένα, το διάστημα των τελευταίων 14 ημερών. Ενα από τα τελευταία περιστατικά αφορά ζευγάρι από το Βόλο, το οποίο επέστρεψε από τη Γερμανία, και «έσπασε» την καραντίνα. Το ζευγάρι φέρεται να συναντήθηκε με ζευγάρι φίλων του, οι οποίοι διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, όπως επίσης και το 2 ετών παιδί τους, ενώ σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση βρίσκεται η κόρη της Νατάσας Θεοδωρίδου, που κατηγορείται για το πάρτι στη Θεσσαλονίκη.

Η παραβίαση του μέτρου καραντίνας είχε ως αποτέλεσμα να επιβληθεί πρόστιμο 5.000 ευρώ και να ακολουθήσει η ποινική διαδικασία. Οπως αναφέρει ρεπορτάζ, σήμερα βρίσκονται σε καραντίνα 15.181 άτομα. Ανάμεσά τους είναι άτομα από πτήσεις, επιβεβαιωμένα κρούσματα, επαφές κρουσμάτων κλπ.
Από την εφαρμογή του μέτρου πραγματοποιήθηκαν 15.575 τηλεφωνικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι, ενώ έγιναν 737 αστυνομικές «επισκέψεις» προκειμένου να επιβεβαιωθεί η παρουσία στον χώρο των ατόμων εάν δεν απαντούσαν στα τηλέφωνα.

Αυστηροποιούνται οι έλεγχοι για την καραντίνα

Τα δείγματα έχουν προκαλέσει ανησυχία και θα γίνουν αυστηρότεροι έλεγχοι με λογισμικό. Βάσει αυτών μπορούν να μπουν όλες οι καραντίνες σε έναν χάρτη και οι διευθύνσεις των κατοικιών θα μπουν σε μία άλλη εφαρμογή, ενώ παράλληλα θα γίνονται τηλεφωνικοί έλεγχοι συμμόρφωσης. Την ίδια ώρα, αναμένεται να αυξηθούν οι δειγματοληπτικές αυτοψίες, δηλαδή οι αστυνομικές επισκέψεις.

Τονίζεται ότι οι ποινές είναι αυστηρές, καθώς μπορεί να είναι έως και ισόβια σε περίπτωση που ύποπτο κρούσμα κολλήσει κάποιον άλλον και χάσει τη ζωή του λόγω κορωνοϊού.

Ξανά στην Ξάνθη ο ΕΟΔΥ: Σπεύδει άμεσα για νέα τεστ κορωνοϊού σε εκπαιδευτικούς

Ξανά στην Ξάνθη οδεύει ο ΕΟΔΥ, ο οποίος σπεύδει άμεσα για νέα τεστ κορωνοϊού σε εκπαιδευτικούς, με 80 εξ αυτών να έχουν μπει ήδη σε καραντίνα σε συνδυασμό με το κλείσιμο 5 σχολείων.

Όλα ξεκίνησαν από τον εκπαιδευτικό, που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό κατά τη διάρκεια εργαστηριακών ελέγχων ενώ διδάσκει αγγλικά σε τέσσερα δημοτικά σχολεία. Οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ αναμένεται να πραγματοποιήσουν το τεστ για τον κορωνοϊό και στους εργαζόμενους στα τέσσερα σχολεία, οι οποίοι πιθανώς να είχαν έρθει σε επαφή με το επιβεβαιωμένο περιστατικό.

Πάντως, η περιοχή της Ξάνθης προβληματίζει εντόνως το τελευταίο διάστημα τις υγειονομικές Αρχές, καθώς παρατηρούνται μικρές εστίες με κρούσματα. Είναι ενδεικτικό ότι τις τελευταίες ημέρες σχεδόν το 1/3 των νέων κρουσμάτων προέρχονται από την περιοχή. Ωστόσο, σύμφωνα με το «Έθνος», επιχειρείται να μπει σε καραντίνα όλη η περιοχή αλλά να ληφθούν πρόσθετα μέτρα περιορισμού της μετάδοσης του ιού. Μεταξύ αυτών εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξηθεί η χρήση της μάσκας σε διάφορα σημεία ενώ εάν τα επιβεβαιωμένα περιστατικά αυξηθούν περαιτέρω, είναι πιθανό να τεθεί ένα μίνι lockdown που θα εστιάζεται όμως μόνο στον περιορισμό της μετακίνησης του τοπικού πληθυσμού σε άλλες περιοχές.

Άλλωστε, η κυβέρνηση όπως έχει διαμηνύσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επιδιώκει να αποφύγει τα lockdown και να επιλέγει περιοριστικά μέτρα πιο διακριτικά ώστε να μη σταματά η υπόλοιπη δραστηριότητα μίας περιοχής ή ενός νησιού εάν πρόκειται για τουριστικό προορισμό.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share