Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Νέα προειδοποίηση των ΗΠΑ σε Τουρκία: Τους αποτρέπουν από το να ξανακάνουν τζαμί την Αγία Σοφία

«Χαστούκι» στον Ερντογάν

10 Ιουνίου 2020 21:22
Νέα προειδοποίηση των ΗΠΑ σε Τουρκία: Τους αποτρέπουν από το να ξανακάνουν τζαμί την Αγία Σοφία
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Σε νέα προειδοποίηση εναντίον των Τούρκων προχώρησαν οι ΗΠΑ, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αποτρέπει την χώρα από το να ξανακάνει τζαμί την Αγία Σοφία, σε μια ανακοίνωση που δε θα ήθελε να ακούσει σε καμία περίπτωση ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κι ενώ το τουρκικό ΣτΕ σύντομα αναμένεται να αποφασίσει.

Στην έκθεση τονίζεται ότι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ συνέχισαν να εκφράζουν δημόσια και ιδιωτικά σε Τούρκους αξιωματούχους την οπτική τους που θέλει την Αγία Σοφία να είναι ένα μνημείο εξαιρετικής σημασίας, υποστηρίζοντας τη διατήρησή της κατά έναν τρόπο που θα σέβεται και θα είναι σύμφωνος με την πολυθρησκευτική της ιστορία.

Όπως αναφέρεται, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι «τόνισαν τη σημασία του ζητήματος με κυβερνητικούς αξιωματούχους (της Τουρκίας) και τόνισαν ότι η Αγία Σοφία είναι ένα σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών».

Κάλεσμα για την Επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, «ο υπουργός Εξωτερικών (Μάικ Πομπέο) και άλλοι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνέχισαν να παροτρύνουν τους κυβερνητικούς αξιωματούχους (της Τουρκίας) να ανοίξουν ξανά την ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και να επιτρέψουν σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες να εκπαιδεύουν τους κληρικούς τους στη χώρα».

Ο Ερντογάν ζήτησε να γίνει η Αγιά Σοφιά τζαμί (Video)

Δημοσίευμα της «Χουριέτ» αναφέρει ότι ο Ερντογάν προτείνει η Αγία Σοφία να χαρακτηριστεί τζαμί. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, ο Τούρκος Πρόεδρος έδωσε εντολή για αλλαγή του καθεστώτος του μουσείου της Αγίας Σοφίας. Αίσθηση και οργή είχε προκαλέσει με τις δηλώσεις τους και τις προηγούμενες ημέρες λέγοντας ότι είναι δικαίωμα να μετατραπεί η Αγία Σοφιά σε Τζαμί, ενώ επιμένει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσά της.

«Στην Αγία Σοφία μπορεί να διαβάζεται και προσευχή, μπορεί να διαβάζεται και το εδάφιο της κατάκτησης από το κοράνι. Το έθνος μας θα πρέπει να αποφασίσει γι’ αυτό. Η Αγία Σοφία ως τζαμί μπορεί να συνεχίσει να δέχεται τουρίστες. Όπως το Μπλε Τζαμί. Απαιτείται ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα αυτό. Κάντε μία έρευνα για την Αγία Σοφία, εξετάστε το και μιλάμε», φέρεται να ζήτησε από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του την Τετάρτη ο Τούρκος πρόεδρος.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share