Σάββατο, 05 Δεκεμβρίου 2020

Θρίλερ με πλοίο που μεταφέρει όπλα στη Λιβύη: Ελληνική φρεγάτα το παρακολουθεί - Πως εμπλέκεται η Τουρκία (Video)

Συναγερμός

10 Ιουνίου 2020 11:55
Θρίλερ με πλοίο που μεταφέρει όπλα στη Λιβύη: Ελληνική φρεγάτα το παρακολουθεί - Πως εμπλέκεται η Τουρκία (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Ένα φορτηγό πλοίο, σημαίας Τανζανίας, κινείται νοτιοδυτικά της Κρήτης με κατεύθυνση το λιμάνι της Λιβύης και συνοδεύεται από τρεις τουρκικές φρεγάτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες που συντονίζουν την επιχείρηση Irini για τη Λιβύη, έχουν την πληροφορία πως το φορτηγό πλοίο που συνοδεύεται από τα τουρκικά πολεμικά σκάφη μεταφέρει όπλα, πυρομαχικά και άλλα είδη στη Λιβύη.

Ο Ιταλός διοικητής της ευρωπαϊκής επιχειρησιακής δύναμης έδωσε εντολή στην ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι» που πλέει ανάμεσα στην Κρήτη και τη Λιβύη να προσεγγίσει το πλοίο. Ενώ, ένα φρικτό δυστύχημα με ένα πλοίο μεταφοράς υλικού του πολεμικού ναυτικού του Ιράν να βυθίζεται σημειώθηκε σε ναυτική άσκηση στα Στενά του Ορμούζ.

Μάλιστα νωρίς το πρωί της Τετάρτης, ο κυβερνήτης ενός ελικοπτέρου Sikorsky S-70B, πέταξε πάνω από το ύποπτο φορτηγό πλοίο, ζήτησε να κάνει έλεγχο, βάσει της εντολής που έχει λάβει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της επιχείρησης Irini που έχει ως βασικό σκοπό την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, όπως προβλέπεται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αποσκοπούν στη λήξη της εμφύλιας σύρραξης στη Λιβύη.

Ο καπετάνιος και το πλήρωμα του φορτηγού πλοίου δεν απάντησαν τις εκκλήσεις των χειριστών του ελληνικού ελικοπτέρου και λίγη ώρα αργότερα ένα από τα τρία πολεμικά πλοία απάντησε στο αίτημα για πραγματοποίηση συναινετικής νηοψίας, ότι το πλοίο βρίσκεται υπό την προστασία της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Έτσι οι Τούρκοι αρνήθηκαν τον έλεγχο πάνω στο Cirkin, επιβεβαιώνοντας εμμέσως τις πληροφορίες πως μεταφέρει πολεμοφόδια. Η φρεγάτα «Σπέτσαι» παρακολουθεί διακριτικά την πορεία του φορτηγού πλοίου που προσεγγίζει τις ακτές της Λιβύης.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share