Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Live: Το τελευταίο αντίο στον άτυχο Τζόρτζ Φλόιντ

Δείτε την κηδεία

9 Ιουνίου 2020 19:37
Live: Το τελευταίο αντίο στον άτυχο Τζόρτζ Φλόιντ

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να πει το τελευταίο αντίο στον άτυχο Αφροαμερικανό Τζόρτζ Φλόιντ ο οποίος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από έναν αστυνομικό.

Η νεκρώσιμη ακολουθία ξεκινά στην εκκλησία Fountain of Praise, παρουσία περίπου 500 καλεσμένων, που προσκλήθηκαν από την οικογένεια Φλόιντ, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών ηγετών και διασημοτήτων.

Στη συνέχεια, ο Φλόιντ θα ταφεί δίπλα στη μητέρα του, στο κοιμητήριο Houston Memorial Gardens του Πέρλαντ. Την κηδεία θα τελέσει ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον, γνωστός ακτιβιστής για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών.

Το πρωί της Τρίτης, ο κυβερνήτης της Μινεσότα, της πόλης στην οποία ο Φλόιντ έχασε τη ζωή του, ζήτησε από τους κατοίκους να τιμήσουν τη μνήμη του 46χρονου, κρατώντας «σιγή 8 λεπτών και 46 δευτερολέπτων» την ώρα που θα ξεκινήσει η κηδεία του.

Δείτε live εικόνα από την κηδεία του Φλόιντ

Δολοφονία Φλόιντ: Στο δικαστήριο οι τρεις αστυνομικοί

Στο δικαστήριο οδηγήθηκαν οι τρεις πρώην αστυνομικοί, στη Μινεάπολη, ο Τόμας Λέιν, ο Αλεξάντερ Κουένγκ και ο Του Θάο, για συνέργεια στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Οι τελευταίες μαρτυρίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, και αφορούν την σκληρή δολοφονία του, έχουν ανατριχιάσει. Η εγγύησή τους ορίστηκε στο 1 εκατομμύριο δολάρια. Την προηγούμενη ημέρα, ο Γενικός Εισαγγελέας της Μινεσότα Κιθ Έλισον, που διερευνά την υπόθεση δολοφονίας Φλόιντ, διεύρυνε το κατηγορητήριο εναντίον του Ντέρεκ Σόβιν, του πρώην αστυνομικού που γονάτισε στο λαιμό του Φλόιντ για σχεδόν 9 λεπτά, σε φόνο δεύτερου βαθμού.

Ο Έλισον απήγγειλε επίσης κατηγορίες εις βάρος των Λέιν, Κουένγκ και Θάο που ήταν παρόντες στο περιστατικό. Ο Σόβιν δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο. Η ακρόασή του αναμένεται τη Δευτέρα 8 Ιουνίου. Βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινές κάθειρξης έως και 40 έτη αν καταδικαστούν.

Θάνατος Τζορτζ Φλόιντ: «Μπλέκει» η υπόθεση του θανάτου μετά την νέα ιατροδικαστική εξέταση - Έπασχε από κορωνοϊό

«Μπλέκει» η υπόθεση του θανάτου του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ, μετά την νέα ιατροδικαστική εξέταση, η οποία δεν κάνει ξεκάθαρα λόγο για δολοφονία από τον αστυνομικό Σόβιν, ενώ προστίθεται πως έπασχε από κορωνοϊό, χωρίς βέβαια να σημαίνει σε καμία περίπτωση πως πέθανε από αυτό.

Η έκθεση αυτή, λοιπόν, έρχεται σε αντίθεση με την πρώτη αναφορά από τον ανεξάρτητο ιατροδικαστή, η οποία έκανε λόγο για ανθρωποκτονία, τονίζοντας ότι ο θάνατος προήλθε από «καρδιοπνευμονική ανακοπή» εξαιτίας της πίεσης που ασκήθηκε στην πλάτη και στον λαιμό του.

Η νέα έρευνα ανέδειξε ως αιτία θανάτου την «καρδιοπνευμονική ανακοπή», για την οποία δεν υπάρχει αναφορά ότι επήλθε από ασφυξία, λόγω της πίεσης που ασκούσε με το γόνατό του ο αστυνομικός. Η πρώτη ιατροδικαστική έκθεση ανέφερε συγκεκριμένα ότι ο θάνατος ήταν αποτέλεσμα «ασφυξίας λόγω παρατεταμένης συμπίεσης του λαιμού».

Στην έρευνα του Άντριου Μπέικερ αναφέρεται ότι ο Φλόιντ είχε μελανιές και κοψίματα στο κεφάλι, το πρόσωπο, το στόμα, τους ώμους, τα χέρια και τα πόδια, κάτι που φανερώνει πως υπέστη βία πριν τον θάνατό του.

Σημειώνεται επίσης πως το γόνατο του Τσόβιν, ήταν για πάνω από 8 λεπτά στον λαιμό του, ωστόσο σύμφωνα πάντα με το πόρισμα, δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις που να αποδεικνύουν πως η ασφυξία ήταν η αιτία θανάτου του θύματος.

Τέλος η αυτοψία έδειξε ότι ο Φλόιντ ήταν θετικός στον κορονοϊό ενώ αντιμετώπιζε καραδιακά προβλήματα και ιστορικό πίεσης.

Οι τοξικολογικές έδειξαν μέτρια επίπεδα φαιντανύλης και μεθαμφεταμίνης. Ωστόσο, τίποτα από τα παραπάνω δεν φέρεται να έχει σχέση με τα αίτια θανάτου του, όπως επισημαίνει το αποτέλεσμα της έρευνας.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share