Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Αυξημένη η κίνηση στα διόδια

Πρώτη έξοδος μετά από την καραντίνα

5 Ιουνίου 2020 18:05
Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Αυξημένη η κίνηση στα διόδια

Κίνηση παρατηρείται αυτή την ώρα στις εξόδους της Αττικής και στα διόδια των Αφιδνών, λόγω του τριήμερου του Αγίου Πνεύματος.

Την ευκαιρία άδραξαν οι πολίτες που επιτέλους μπορούν να απολαύσουν το τριήμερο του εκτός νομού, μιας και είναι το πρώτο μετά την καραντίνα. Αυξημένη είναι και η κίνηση στο εθνικό οδικό δίκτυο προς την Πελοπόννησο, και στα λιμάνια, αλλά και σε βασικούς οδικούς άξονες.

Μάλιστα αυτή την ώρα παρατηρείται αυξημένη κίνηση στους πιο κεντρικούς οδικούς άξονες του Λεκανοπεδίου Αττικής. Πολύ αυξημένη καταγράφεται η κίνηση τώρα, στο ύψος του Σκαραμαγκά, στο ρεύμα προς Κόρινθο, όπως και στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος της Μεταμόρφωσης, στο ρεύμα προς Πειραιά.

Μποτιλιάρισμα και στην λεωφόρο Κηφισίας, στο ρεύμα ανόδου, στο ύψος του Ψυχικού, ενώ κίνηση υπάρχει και στη λεωφόρο Κατεχάκη, και στα δύο ρεύματα.

Νησί διαμάντι: Το μοναδικό στην Ελλάδα που τα μαγαζιά ανοίγουν το βράδυ - Την "βγάζεις" με 20 ευρώ την μέρα

Η Τζαμάικα της Ελλάδας! Το ελληνικό νησί - χωριό όπου όλα τα μαγαζιά ανοίγουν στις 11 το βράδυ και κλείνουν το πρωί!

Η ζωή στην Ικαρία κινείται σε ρυθμούς απόλυτης βραδύτητας και βρίσκεται κοντά στο υπερτιμημένο νησί που θα έπρεπε να βουλιάζει από κόσμο δεν το προτιμάει κανείς! Το πιο γραφικό ίσως ορεινό χωριό, ο Χριστός Ραχών, ζει τη… νύχτα, αφού είναι μάλλον απίθανο να συναντήσετε άνθρωπο πριν από το μεσημέρι, συνήθεια που έχει τις ρίζες της στην εποχή των πειρατών.

Όλη την ημέρα τα πάντα είναι κλειστά και κανείς δεν κυκλοφορεί στους δρόμους. Κατά τις 7 το απόγευμα η ζωή αρχίζει νωχελικά, ενώ γύρω στις 10-11 το βράδυ, θα δείτε όλα τα μαγαζιά ανοιχτά, από τα ψιλικατζίδικα έως τα μίνι μάρκετ!

Από μακριά ο Χριστός, το κεφαλοχώρι των Ραχών Ικαρίας, που βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 400, περικυκλωμένο από καταπράσινο δάσος, δεν έχει μεγάλη διαφορά από τα περισσότερα χωριά των ελληνικών νησιών.

Από κοντά όμως, μόλις μπει κανείς στον Χριστό, όλα αλλάζουν. Εδώ ο χρόνος κυλάει διαφορετικά ή δεν κυλάει καθόλου. Το ρολόι δεν έχει θέση στα χέρια και τα σπίτια των κατοίκων. Και βέβαια ούτε λόγος για άγχος, αγωνία να τα προλάβουν όλα, να τρέξουν πίσω από τον χρόνο. Αυτά είναι μάλλον άγνωστες έννοιες για τους συνολικά 2.200 κατοίκους των Ραχών. Οι Ράχες Ικαρίας είναι η «αργή πόλη» της Ελλάδας.

Περισσότερο από 30 χρόνια εφαρμόζεται αυτό το ωράριο στις Ράχες. Από τότε που οι κάτοικοι της περιοχής δεν είχαν αυτοκίνητα και έπρεπε να μετακινούνται με τα ζώα. «Τότε ξεκινούσαν από το χωριό τους και μέχρι να φθάσουν στον Χριστό να κάνουν τις δουλειές τους βράδιαζε. Τα μαγαζιά έπρεπε να είναι ανοικτά για να εξυπηρετηθούν».

Στην πραγματικότητα, το χωριό δεν αποκτά ζωή μόνο το βράδυ. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους ξυπνούν πολύ νωρίς το πρωί. Πηγαίνουν στους κήπους ή τις καλλιέργειές τους, φροντίζουν τα ζώα τους, περιποιούνται τα μελίσσια τους. Γιατί όλοι έχουν έστω και μια μικρή έκταση που καλλιεργούν, έναν κήπο για να παράγουν τα δικά τους προϊόντα και μερικά ζώα που τους εξασφαλίζουν το γάλα και το κρέας για το σπίτι τους, και κάμποσες κυψέλες για το μέλι της χρονιάς. Ακόμα και εκείνοι που δεν έχουν αγροτικές ασχολίες, δουλεύουν το πρωί σε διάφορες άλλες δουλειές.

Οι μόνες ώρες που τους μένουν για να βρεθούν μαζί ή να κάνουν τα ψώνια τους είναι το βράδυ. Από τις 9.00 και μετά ξεκινά η κυκλοφορία στην πλατεία.

Λίγες ώρες νωρίτερα, στις 7.30 το απόγευμα, η ίδια πλατεία ήταν έρημη και το χωριό έμοιαζε να μην κατοικείται. Όλα τα μαγαζιά ήταν κλειστά. Όχι βέβαια κλειδωμένα και με τους εξωτερικούς πάγκους γεμάτους εμπορεύματα.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share