Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Ο λόγος που η φαλάκρα είναι... σύμμαχος του φονικού ιού

Είναι μες στον οργανισμό μας και τον βοηθά να εισβάλει

5 Ιουνίου 2020 13:56
Κορωνοϊός: Ο λόγος που η φαλάκρα είναι... σύμμαχος του φονικού ιού
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία, που προκύπτουν για τις πληθυσμιακές ομάδες, οι οποίες κινδυνεύουν από κορωνοϊό, με τους επιστήμονες να ανακαλύπτουν, ότι οι φαλακροί έχουν περισσότερη πιθανότητα να περάσουν σοβαρά την νόσο.

Η φαλάκρα, λοιπόν, είναι... σύμμαχος του φονικού ιού, καθώς φαίνεται πως, σύμφωνα με τις έρευνες, αυτοί που την φέρουν, έχουν ορμόνες, οι οποίες βοηθούν τον ιό να επιτεθεί τα κύτταρά τους, ενώ υπάρχει και συγκεκριμένη ομάδα αίματος, που επίσης κινδυνεύει περισσότερο από τις άλλες.

Η ανδρογόνος ορμόνη, μάλιστα, είναι εκείνη που έχει συνδεθεί με πολύ σοβαρά περιστατικά στα νοσοκομεία σύμφωνα με τους Ισπανούς. Πρόκειται, παράλληλα, για την ορμόνη που προκαλεί την φαλάκρα.

Η ανακάλυψη αυτή έγινε επί της ουσίας από τον Γκάμπριν Σάιν, μετά τον πρώτο θάνατο Αμερικανού γιατρού από τον ιό, τον Φρανκ Γκάμπριν, ο οποίος επίσης ήταν φαλακρός. Κάπως έτσι, ο Κάρλος Ουάμπιερ, που αποτελεί τον ηγέτη στη σχετική έρευνα, ανέφερε στην «Daily Telegraph», ότι «θεωρούμε πως, όντως, η φαλάκρα είναι μια ένδειξη για το πόσο σοβαρά θα περάσει ένας ασθενής την νόσο».

Αυτό το στοιχείο, βέβαια, είναι ίσως κι ένας από τους λόγους, που ο κορωνοϊός έχει σκοτώσει περισσότερους άνδρες από όσο γυναίκες από τη μέρα που «ξέσπασε», με μια αναφορά στη Βρετανία από τον αντίστοιχο ΕΟΔΥ να επισημαίνει, ότι οι εργαζόμενοι άνδρες έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν, σε σύγκριση με τις εργαζόμενες γυναίκες.

«Θεωρούμε βέβαιο, ότι η ανδρογόνος ορμόνη αφήνει τον ιό να εισβάλει στα κύτταρά μας», προσθέτει ο Δόκτωρ Ουάμπιερ, ο οποίος «έτρεξε» δύο τέτοιες έρευνες, με μία εξ αυτών να δείχνει, ότι από 122 άνδρες ασθενείς σε τρία νοσοκομεία της πρωτεύουσας της Ισπανίας, Μαδρίτης, το 79% ήταν φαλακροί. Η σχετική έκθεση, μάλιστα, είναι δημοσιευμένη στην Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας.

Παρόμοιο ποσοστό υπήρξε και σε προηγούμενη έρευνα σε 41 ασθενείς στην Ισπανία, με το 71% να είναι φαλακροί. Η ανδρογόνος ορμόνη, βέβαια, δεν ευθύνεται μόνο για την εισβολή του κορωνοϊού, αλλά και άλλων ασθενειών, όπως είναι ο καρκίνος, με μια έρευνα στην Ιταλία ανάμεσα σε 9.280 ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, που έκαναν θεραπεία για περιορισμό ανδρογόνου ορμόνης, να δείχνει πως μόνο το 15% γινόταν πιο ανθεκτικό στον κορωνοϊό.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share