Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Προσφέρει φόρο τιμής σε όσους τον πάλεψαν για την εθνική της εορτή η Γαλλία

Οι αποφάσεις της Κυβέρνησης

4 Ιουνίου 2020 15:24
Κορωνοϊός: Προσφέρει φόρο τιμής σε όσους τον πάλεψαν για την εθνική της εορτή η Γαλλία
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Μια διαφορετική 14η Ιουλίου θα είναι η φετινή για τη Γαλλία, με την εθνική της εορτή να μην πραγματοποιείται με την καθιερωμένη παρέλαση, αλλά με έναν τρόπο, που εκτός των άλλων, θα αποτελέσει και φόρο τιμής σε όσους πάλεψαν στη «μάχη» εναντίον του κορωνοϊού.

Προσαρμόζοντας την εθνική επέτειο στα υγειονομικά δεδομένα της εποχής, λοιπόν, η κλασική παρέλαση στα Ηλύσια Πεδία θα αντικατασταθεί από μια στρατιωτική τελετή στην πλατεία Ομονοίας, η οποία μεταξύ άλλων θα αποτίσει φόρο τιμής σε όσους ανθρώπους έσπευσαν να βοηθήσουν, στο να κερδίσει η χώρα τον «πόλεμο», στον οποίο κλήθηκε να συμμετάσχει όλος ο πλανήτης.

Η τελετή θα συμπεριλάβει, μεταξύ άλλων, ένα σύνολο περίπου 2.000 με 2.500 καλεσμένων, τηρώντας παράλληλα τις κοινωνικές αποστάσεις, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν. Στην τελετή θα υπάρχει παρέλαση από αέρος, η οποία με τον τρόπο της θα δείξει συμπαράσταση προς τους υγειονομικούς υπαλλήλους της χώρας.

Προς το παρόν, δηλαδή, δεν προβλέπεται η τελετή αυτή να είναι ανοικτή για αθρόα προσέλευση του κόσμου, όπως έγινε και σε προηγούμενες περιπτώσεις, αλλά αναμένεται να επανεκτιμηθεί αυτό το κομμάτι, εφόσον τα υγειονομικά δεδομένα είναι διαφορετικά μέχρι τις 14 Ιουλίου.

Ο Μακρόν, πάντως, δίνει μεγάλη σημασία στο να επισημανθεί η συμπαράσταση προς όσους έδωσαν το «παρών» στην προσπάθεια για αναχαίτιση του κορωνοϊού, αν και φυσικά δεν μπορεί να ξεχαστεί το βίντεο με την επίθεσή του σε μία εξ αυτών. Σκοπεύει, μάλιστα, στην επόμενη παρέλαση, αν το επιτρέψουν τα υγειονομικά δεδομένα, να επιτρέψει και στους υγειονομικούς υπαλλήλους να συμμετάσχουν.

Γαλλία - Νόσος Καβασάκι: 152 κρούσματα σε παιδιά

Αναστάτωση επικρατεί στη Γαλλία έχουν βρεθεί 152 πιθανές περιπτώσεις της νόσου Καβασάκι σε παιδιά, και μάλιστα εξετάζεται η σύνδεση της με τον κορωνοϊό.

«Για 98 από τις περιπτώσεις αυτές, μια πιθανή σύνδεση με την ασθένεια έχει εντοπιστεί, για άλλες διενεργείται ακόμη έρευνα, ενώ σε ορισμένες δεν έχει διαπιστωθεί κάποια σχέση» είπε ο γενικός Διευθυντής Υγείας, Ζερόμ Σαλομόν, μετά την ενημέρωση για τα νέα θύματα από τον κορωνοϊό στη Γαλλία, τα οποία όλο και αυξάνονται καθημερινά.

«Είχαμε μια εικόνα από τα μέσα Απριλίου. Διαβεβαιώνω τους γονείς: Αν έχουν την παραμικρή αμφιβολία έπειτα από πυρετό, πρέπει να επικοινωνούν με τον παιδίατρό τους. Με την κατάλληλη θεραπεία η εξέλιξη (της ασθένειας) είναι σε γενικές γραμμές πολύ θετική» σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας της Γαλλίας.

Την περασμένη εβδομάδα ένα παιδί 9 ετών, που εμφάνιζε συμπτώματα παρόμοια με της νόσου Καβασάκι τα οποία έχουν παρατηρηθεί σε παιδιά που προσβάλλονται από τον κορωνοϊό, άφησε την τελευταία του πνοή στη Γαλλία. Αυτός ήταν ο πρώτος θάνατος που καταγράφεται στη χώρα από τη φλεγμονώδη αυτή πάθηση.

Το παιδί πέθανε από «μυοκαρδίτιδα», μια φλεγμονή στην καρδιά, ενώ τα μικροβιολογικά τεστ που διενεργήθηκαν έδειξαν ότι «είχε έρθει σε επαφή» με τον κορωνοϊό, αλλά δεν είχε εμφανίσει συμπτώματα της covid-19, διευκρίνισε ο καθηγητής Φαμπρίς Μισέλ, επικεφαλής του τομέα παιδιατρικής ανάνηψης του πανεπιστημίου La Timone στη Μασσαλία, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες της εφημερίδα La Provence.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share