Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Θάνατος Τζορτζ Φλόιντ: «Μπλέκει» η υπόθεση του θανάτου μετά την νέα ιατροδικαστική εξέταση - Έπασχε από κορωνοϊό

Αντιθέσεις μεταξύ των πορισμάτων

4 Ιουνίου 2020 08:45
Θάνατος Τζορτζ Φλόιντ: «Μπλέκει» η υπόθεση του θανάτου μετά την νέα ιατροδικαστική εξέταση - Έπασχε από κορωνοϊό
Από Ραφαήλ Αλαγάς

«Μπλέκει» η υπόθεση του θανάτου του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ, μετά την νέα ιατροδικαστική εξέταση, η οποία δεν κάνει ξεκάθαρα λόγο για δολοφονία από τον αστυνομικό Σόβιν, ενώ προστίθεται πως έπασχε από κορωνοϊό, χωρίς βέβαια να σημαίνει σε καμία περίπτωση πως πέθανε από αυτό.

Η έκθεση αυτή, λοιπόν, έρχεται σε αντίθεση με την πρώτη αναφορά από τον ανεξάρτητο ιατροδικαστή, η οποία έκανε λόγο για ανθρωποκτονία, τονίζοντας ότι ο θάνατος προήλθε από «καρδιοπνευμονική ανακοπή» εξαιτίας της πίεσης που ασκήθηκε στην πλάτη και στον λαιμό του.

Η νέα έρευνα ανέδειξε ως αιτία θανάτου την «καρδιοπνευμονική ανακοπή», για την οποία δεν υπάρχει αναφορά ότι επήλθε από ασφυξία, λόγω της πίεσης που ασκούσε με το γόνατό του ο αστυνομικός. Η πρώτη ιατροδικαστική έκθεση ανέφερε συγκεκριμένα ότι ο θάνατος ήταν αποτέλεσμα «ασφυξίας λόγω παρατεταμένης συμπίεσης του λαιμού».

Στην έρευνα του Άντριου Μπέικερ αναφέρεται ότι ο Φλόιντ είχε μελανιές και κοψίματα στο κεφάλι, το πρόσωπο, το στόμα, τους ώμους, τα χέρια και τα πόδια, κάτι που φανερώνει πως υπέστη βία πριν τον θάνατό του.

Σημειώνεται επίσης πως το γόνατο του Τσόβιν, ήταν για πάνω από 8 λεπτά στον λαιμό του, ωστόσο σύμφωνα πάντα με το πόρισμα, δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις που να αποδεικνύουν πως η ασφυξία ήταν η αιτία θανάτου του θύματος.

Τέλος η αυτοψία έδειξε ότι ο Φλόιντ ήταν θετικός στον κορονοϊό ενώ αντιμετώπιζε καραδιακά προβλήματα και ιστορικό πίεσης.

Οι τοξικολογικές έδειξαν μέτρια επίπεδα φαιντανύλης και μεθαμφεταμίνης. Ωστόσο, τίποτα από τα παραπάνω δεν φέρεται να έχει σχέση με τα αίτια θανάτου του, όπως επισημαίνει το αποτέλεσμα της έρευνας.

Δολοφονία 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ: Εντάλματα σύλληψης για τους αστυνομικούς - Άλλαξε το κατηγορητήριο για τον Σόβιν

Και στους υπόλοιπους τρεις αστυνομικούς που συμμετείχαν στη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικάνου Τζορτζ Φλόιντ απαγγέλθηκαν κατηγορίες, ενώ την ίδια ώρα, η εισαγγελία της Μινεσότα αυξάνει τις κατηγορίες κατά του Ντέρεκ Σόβιν σε ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού, όπως ανακοίνωσε η κυβερνήτης Έιμι Κλόμπουσαρ.

«Η εισαγγελία της Μινεσότα αυξάνει τις κατηγορίες κατά του Ντέρεκ Σόβιν σε β΄βαθμού σχετικά με τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και απαγγέλει κατηγορίες στους άλλους τρεις αστυνομικούς. Ακόμη ένα σημαντικό βήμα για την απονομή δικαιοσύνης» αναφέρει η κυβερνήτης σε ανάρτησή της στο Twitter. Ενώ, νέο σοκ φέρνει στις ΗΠΑ ο θάνατος ενός ομοσπονδιακού αστυνομικού, ο οποίος δολοφονήθηκε στη διάρκεια διαδήλωσης για τον άδικο χαμό του Τζορτζ Φλόιντ.

Ο 44χρονος Σόβιν, που γονάτισε στον λαιμό του Φλόιντ, απολύθηκε από την αστυνομία - όπως οι τρεις συνάδελφοί του - και φυλακίστηκε στα τέλη Μαΐου. Αντιμετωπίζει πλέον μέγιστη ποινή κάθειρξης 40 ετών, σύμφωνα με το νέο κατηγορητήριο που κατατέθηκε στο δικαστήριο.

Ο Έλισον εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τους άλλους τρεις αστυνομικούς και αύξησε την εγγύηση σε κάθε έναν από αυτούς σε 1 εκατομμύριο δολάρια. Μάλιστα, ο ένας αστυνομικός, ο Αλεξάντερ Κουένγκ συνελήφθη.

«Αυτό είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα για δικαιοσύνη» έγραψε σε tweet της η Δημοκρατική βουλευτής της Μινεσότα Έιμι Κλόμπουσαρ. Οι αστυνομικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση– ο Τόμας Λέιν, ο Αλεξάντερ Κουένγκ και ο Του Θάο, θα κατηγορηθούν για συναυτουργία και συνέργεια στη δολοφονία του Φλόιντ.

Ο Μπέντζαμιν Κραμπ, ο δικηγόρος της οικογένειας Φλόιντ, με tweet του ανέφερε ότι η οικογένεια υποδέχθηκε την είδηση ως μια «γλυκόπικρη στιγμή» και ήταν «πολύ ικανοποιημένοι» που ο Έλισον αύξησε την κατηγορία εναντίον του Σόβιν και απήγγειλε κατηγορίες και στους άλλους εμπλεκόμενους αστυνομικούς.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στο δρόμο για δικαιοσύνη και είμαστε ικανοποιημένοι που αυτή η σημαντική ενέργεια έγινε πριν η σορός του Τζορτζ Φλόιντ αναπαυθεί», τόνισε ο Κραμπ σε ανακοίνωσή του.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share