Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Σκλαβενίτης: Ραγδαίες αλλαγές - Φέρνει την ανατροπή

Τι συνέβη;

4 Ιουνίου 2020 08:19
Σκλαβενίτης: Ραγδαίες αλλαγές - Φέρνει την ανατροπή
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μπορεί η αλυσίδα Μαρινόπουλος να μην υπάρχει πια, ωστόσο το αποτύπωμά της στην αγορά και στην καταναλωτική συμπεριφορά παραμένει εν ζωή. Είναι αυτό για το οποίο προμηθευτές πρωτίστως και λιανέμποροι δευτερευόντως εξακολουθούν να την ψέγουν. Δηλαδή, ότι φρόντισε λόγω μεγέθους, γεωγραφικής διασποράς και δύναμης να εθιστούν οι καταναλωτές στις προσφορές και στις προωθητικές ενέργειες.

Παρά το γεγονός ότι η αλυσίδα Μαρινόπουλος δεν υπάρχει πια, το εμπορικό μοντέλο που καθιέρωσε, ζει και βασιλεύει, με τη βοήθεια βέβαια και της οικονομικής κρίσης. Αποτέλεσμα, πάνω από 1 στα 2 επώνυμα προϊόντα (ποσοστό 52%) που πωλούνται σήμερα από τις σάλες των καταστημάτων του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων να βρίσκεται υπό καθεστώς προσφοράς ή κάποιας προωθητικές ενέργειας, όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2009 ήταν “μόλις” στο 33%. Γιατί;

Γιατί το ζητούν οι καταναλωτές. Σήμερα πάνω από 1 στους 2 καταναλωτές (57%) δηλώνει ότι προτιμάει τις προσφορές, ενώ το ποσοστό των καταναλωτών που μεταβάλλει τη συμπεριφορά του λόγω των προωθητικών ενεργειών και προσφορών, έχει αγγίξει το 80% από 60% που ήταν κάποια χρόνια πριν.

Το πιο σημαντικό όμως είναι πως αυτή η καταναλωτική συμπεριφορά επιδρά στα δίκτυα. Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ, πάνω από 6 στους 10 καταναλωτές (ποσοστό 63%) δηλώνει ότι οι προσφορές και εκπτώσεις αποτελούν τον κύριο λόγο επιλογής του καταστήματος που θα επισκεφθεί.

Οπότε το ποιος θα έχει τις περισσότερες και καλύτερες προσφορές και πώς θα τις επικοινωνήσει είναι το “κλειδί” για να διατηρήσει τους πελάτες, του οι οποίοι βρίσκονται σε μια συνεχή αναζήτηση του “κρυμμένου θησαυρού”.

Στο πλαίσιο αυτό, η Σκλαβενίτης, η οποία ακολουθεί διαφορετική επικοινωνιακή πολιτική σε σχέση με τον υπόλοιπο ανταγωνισμό (σ.σ.: δεν διαθέτει ιστοσελίδα, η “έκθεσή” της σε φυλλάδια είναι από περιορισμένη έως ανύπαρκτη, οι προσφορές της διαφημίζονται κυρίως εντός των καταστημάτων της και δεν έχει κάρτα πιστότητας για τους πελάτες της), προχώρησε τις φετινές γιορτές σε μια πιο ενεργή προωθητική πολιτική, την οποία “διαφημίζει” με αφίσες στην είσοδο των καταστημάτων της.

Εκτός από τις προσφορές, “τρέχει” έως τις 5 Ιανουαρίου εκπτώσεις από 10% έως 30% σε επιλεγμένα προϊόντα που φέρουν ειδική σήμανση (σ.σ.: για τα κρασιά η συγκεκριμένη ενέργεια “έτρεξε” έως τις 24 Δεκεμβρίου). Παράλληλα “τρέχει” προωθητική ενέργεια 2+1 για σειρά προϊόντων και διαγωνισμό με δώρα 1 αυτοκίνητο Peugeot 108, 10 σετ καθιστικού και 300 δωροεπιταγές Σκλαβενίτη αξίας 80 ευρώ η καθεμία.

Αντίστοιχες εορταστικές ενέργειες “τρέχουν” εδώ και αρκετά χρόνια οι περισσότεροι μεγάλοι παίκτες στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων, όπως ο ΑΒ Βασιλόπουλος, Μασούτης, κ.λπ. Εμπορική πολιτική η οποία αναμένεται να ενταθεί το 2019, όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share