Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Συνεχίστηκαν για 8η νύχτα οι διαδηλώσεις με αφορμή τη δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ

Επί ποδός 1.600 στρατιώτες

3 Ιουνίου 2020 08:36
Συνεχίστηκαν για 8η νύχτα οι διαδηλώσεις με αφορμή τη δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ

Για 8η συνεχόμενη νύχτα συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις χιλιάδων πολιτών που ξεχύθηκαν στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκαν με το δικό τους τρόπο με αφορμή τη δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ.

Στο Χιούστον του Τέξας, πόλη όπου ζούσε ο Φλόιντ πριν μετακομίσει στην Μινεάπολις, πάνω από 60.000 άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας ειρηνικά. Στην πόλη μίλησε και η μητέρα της κόρης του Φλόιντ, η οποία μαζί με έναν φίλο του, πρώην άσο του NBA, ανέφεραν πως ήταν ένας ήσυχος άνθρωπος που μετακόμισε για να μπορέσει να πιάσει δουλειά και να βοηθήσει την κόρη του να μεγαλώσει, χωρίς να της λείπουν τα απαραίτητα.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες πολίτες, αλλά και αστυνομικοί, ενωμένοι στο κέντρο της πόλης, ζητούσαν να μην υπάρξει άλλο θύμα άσκοπης βίας. Ο Σιλβέστερ Τέρνερ, ο 65χρονος δήμαρχος του Χιούστον (Αφροαμερικανός και Δημοκρατικός) είπε απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους ότι η διαδήλωση αυτή αφορούσε «την οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ», ότι «θέλουμε να ξέρει πως ο Τζορτζ δεν πέθανε μάταια».

«Όμως είναι σημαντικό να μην ακούμε απλά, αλλά να πράττουμε. Θέλω να ξέρετε ότι αυτή η διαδήλωση στην οποία συμμετέχετε δεν γίνεται μάταια. Ότι ο Τζορτζ δεν πέθανε μάταια», επέμεινε.

Μέλη της οικογένειας Φλόιντ συμμετείχαν στη συγκέντρωση, που τελείωσε ήρεμα το απόγευμα, με πολλούς να φωνάζουν το σύνθημα «χωρίς δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη» και το όνομα του εκλιπόντα. Ο αρχηγός της αστυνομίας του Χιούστον, όπου δεν έχουν σημειωθεί σοβαρά επεισόδια, πήρε μέρος στην πορεία. Οι εικόνες ήταν εντυπωσιακές, με έφιππους αστυνομικούς και πολίτες ντυμένοι καουμπόηδες, με άλογα και σπιρούνια, να παρελαύνουν στους δρόμους ειρηνικά, διαμαρτυρόμενοι για την αστυνομική βία. Πολλοί εμφανίστηκαν με μπλουζάκια που έγραφαν Black cowboys matter.

1.600 στελέχη του στρατού ξηράς στην Ουάσιγκτον

Το αμερικανικό Πεντάγωνο εν τω μεταξύ, γνωστοποίησε ότι μετέφερε 1.600 στελέχη του στρατού ξηράς στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, η οποία όπως και πολλές άλλες πόλεις των ΗΠΑ συγκλονίζεται από διαδηλώσεις τις τελευταίες ημέρες.

Κατά τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας Τζόναθαν Ραθ Χόφμαν, έχουν μεταφερθεί «στοιχεία σε ενεργή υπηρεσία» σε «στρατιωτικές βάσεις» της περιφέρειας της Ουάσινγκτον, πάντως όχι «μέσα» στην Ουάσινγκτον. Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε πως οι στρατιωτικοί έχουν τεθεί σε «υψηλό επίπεδο συναγερμού», πάντως δεν «συμμετέχουν» σε επιχειρήσεις των πολιτικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share