Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Κανένας νέος θάνατος στην Ελλάδα - 19 νέα κρούσματα και 2.937 συνολικά

Έκτακτη ανακοίνωση!

2 Ιουνίου 2020 18:07
Κορωνοϊός: Κανένας νέος θάνατος στην Ελλάδα - 19 νέα κρούσματα και 2.937 συνολικά
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Κανένας νέος θάνατος από κορωνοϊό δεν υπήρξε στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, αλλά παρουσιάστηκαν 19 νέα κρούσματα, με σημαντική αύξησή τους σε σύγκριση με τον προηγούμενο απολογισμό, που τα φέρνει συνολικά στα 2.937.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 02 Ιουνίου 2020 (ώρα 15:00), σύμφωνα με την ενημέρωση του υπ. Παιδείας την Τρίτη.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 19, εκ των οποίων 12 σε ταξιδιώτες που αφίχθηκαν με πτήση από το εξωτερικό. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2937 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 55.3% άνδρες.

Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 179 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 11 (72.7% άνδρες).

«Η Κίνα έκρυψε τον κορωνοϊό τις πρώτες εβδομάδες από τον ΠΟΥ» - Χαμός με το δημοσίευμα του Associated Press

Χαμός προκαλείται παγκόσμια από το δημοσίευμα του Associated Press, με το έγκυρο πρακτορείο να επικαλείται ηχογραφημένες συνομιλίες και έγγραφα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, με βάση τα οποία η Κίνα έκρυψε τον κορωνοϊό και άργησε να του δώσει σημαντικές πληροφορίες στις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας.

Οι συγκεκριμένες αργοπορίες είχαν προκαλέσει δυσφορία στους αξιωματούχους του ΠΟΥ παρότι συνέχιζαν δημοσίως να επαινούν την Κίνα για τη διαφάνειά της.

Η Κίνα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, καθυστέρησε περισσότερο από μία εβδομάδα προτού δημοσιεύσει το γονιδίωμα του κορωνοϊού, παρότι τρία εργαστήρια είχαν πλήρως «αποκωδικοποιήσει» τον γενετικό κώδικα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑP για την αργοπορία αυτή ευθύνονται οι έλεγχοι στην ενημέρωση αλά και ανταγωνισμοί μέσα στο κινεζικό σύστημα υγείας, όπως προκύπτει από «δεκάδες συνεντεύξεις και έγγραφα» που επικαλείται το διεθνές πρακτορείο»

Τα κινεζικά εργαστήρια προχώρησαν τελικά στη δημοσιοποίηση του σανιδώματος όταν ένα τέταρτο εργαστήριο το δημοσίευσε στις 11 Ιανουαρίου, ενώ θλίψη προκαλεί ο θάνατος του γιατρού που... άλλαξε χρώμα εξαιτίας του ιού.

Αλλά ακόμη και τότε η Κίνα αργοπόρησε άλλες δύο εβδομάδες προκειμένου να παράσχει στον ΠΟΥ λεπτομερή δεδομένα για ασθενείς και κρούσματα, σύμφωνα με ηχογραφημένες συνομιλίες.

Ένας αξιωματούχος του ΠΟΥ φέρεται να διαμαρτύρεται: «Προχωράμε με πολύ λίγη πληροφόρηση. Είναι σίγουρα ανεπαρκής για να κάνουμε τον κατάλληλο προγραμματισμό».

«Παίρνουμε ελάχιστες πληροφορίες», δήλωσε επίσης σε μια άλλη συνομιλία η Μαρία Βαν Κερχόβ, επιδημιολόγος του ΠΟΥ, σύμφωνα με το AP.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο όπου ναι, μας δίνουν πληροφορίες 15 λεπτά πριν μεταδοθούν στο CCTV (την κινεζική κρατική τηλεόραση)», ακούγεται να λέει σε άλλη ηχογραφημένη συζήτηση ο Γάουντεν Γκαλέα, ανώτερος αξιωματούχος του ΠΟΥ.

Οι ηχογραφημένες συνομιλίες υποδεικνύουν, σημειώνει το ΑP ότι αντί για κάποια συμπαιγνίας Κίνας – ΠΟΥ, σύμφωνα με όσα έχει καταγγείλει ο Πρόεδρος Τραμπ, ο ΠΟΥ μάλλον κρατήθηκε στο σκοτάδι ενώ η Κίνα του παρέσχε τις μίνιμουμ πληροφορίες που απαιτούντο βάσει του νόμου.

Ωστόσο ο Οργανισμός προσπάθησε να περιγράφει την Κίνα με θετικούς όρους , πιθανόν ως μέσο για να διασφαλίσει ότι θα έχει αυτές τις περισσότερες πληροφορίες.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share