Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Folli-Follie: Δεσμεύτηκε η πολυτελής θαλαμηγός της οικογένειας Κουτσολιούτσου

Ραγδαίες εξελίξεις

2 Ιουνίου 2020 12:45
Folli-Follie: Δεσμεύτηκε η πολυτελής θαλαμηγός της οικογένειας Κουτσολιούτσου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά δεσμεύτηκε η θαλαμηγός "Phalarope", η οποία ανήκει σε εταιρεία με έδρα τη Μάλτα και εμφανίζεται να συνδέεται με συμφέροντα του Δημήτρη Κουτσολιούτσου.

Οι νομικοί σύμβουλοι της Folli Follie εκπροσωπώντας την εταιρεία κατέθεσαν την περασμένη Παρασκευή αίτηση ασφαλιστικών μέτρων περί συντηρητικής κατάσχεσης κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας της οικογένειας Κουτσολιούτσου μέχρι του ποσού των 100 εκατ. ευρώ, του πολυτελούς ιδιωτικού σκάφους αναψυχής 32 μέτρων που ελλιμενίζεται στη Μαρίνα Ζέας.

Η αίτηση συζητήθηκε χθες Δευτέρα στο Πρωτοδικείο Πειραιά. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση, εξέδωσε προσωρινή διαταγή και διέταξε τη δέσμευση του πλοίου και την απαγόρευση του απόπλου. Η διαταγή επιδόθηκε με δικαστικούς επιμελητές και κοινοποιήθηκε στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά. Ήδη το πλήρωμα της θαλαμηγού με σημαία Μάλτας έχει απομακρυνθεί, ενώ η Phalarope παραμένει "δεμένη" στη Μαρίνα Ζέας στον Πειραιά.

Folli Follie: Έσκασε σχέδιο εξυγίανσης για την επαναφορά της εταιρείας

Δύο χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της QCM, που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για την Folli Follie, ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γεώργιος Σάμιος ανοίγει για πρώτη φορά τα χαρτιά του.

Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Γεώργιος Σάμιος εξηγεί πώς προχωρά το σχέδιο εξυγίανσης της και για την επαναφορά της σε αναπτυξιακή τροχιά. Φύσει αισιόδοξος και οραματιστής ο κ. Σάμιος δίνει το στίγμα της επόμενης ημέρας για την εταιρεία τονίζοντας πως «είμαστε πολύ πεισματάρηδες εδώ στον όμιλο FF Group.

Αντέξαμε, αντέχουμε και θα αντέξουμε» και προσθέτει ότι «εργαζόμαστε για την εξεύρεση όλων των δυνατών μέσων και λύσεων στην κατεύθυνση της εξασφάλισης πόρων για την ομαλή συνέχιση της πορείας της εταιρείας και την επίτευξη του οράματος της εξυγίανσης».

Οταν ξέσπασε το σκάνδαλο folli follie

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω θυμάται τις πρώτες ημέρες που ξέσπασε το σκάνδαλο επισημαίνοντας πως «όταν δημοσιεύτηκε η έκθεση της QCM έδιναν στην Folli Follie οκτώ ημέρες ζωής. Με πολύ μεγάλο αγώνα, χωρίς χρηματοδότηση, αλλά με τέλεια διαχείριση των ταμειακών ροών, κρατήσαμε το όνειρο ζωντανό. Αφού φτάσαμε έως εδώ πρέπει να πετύχουμε. Το οφείλουμε στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, το οφείλουμε στην χώρα μας». Όραμα του κ. Σάμιου, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήταν από την αρχή να σωθεί η Follie Follie. «Κάνουμε ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο για τη συνέχιση της εταιρείας και την διασφάλιση των θέσεων εργασίας» τονίζει.

Ο επικεφαλής της Folli Follie παραδέχεται ότι το έργο που έχει αναλάβει η νέα διοίκηση είναι πολύ δύσκολο αλλά εκφράζει την αισιοδοξία του για την θετική του έκβαση υπογραμμίζοντας ότι το «σχέδιο εξυγίανσης προχωρά βάσει του προγράμματος που έχει καταρτιστεί και βασική μας επιδίωξη είναι η ένταξη στα άρθρα 106β και δ του Πτωχευτικού Κώδικα. Ακολουθούνται οι προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες και προγραμματίζουμε να έχουν ολοκληρωθεί εντός διμήνου». Ο κ. Σάμιος υποστηρίζει ότι η συμφωνία εξυγίανσης αποτελεί μονόδρομο για ομολογιούχους και πιστωτές και τονίζει ότι προκειμένου να ολοκληρωθεί θα πρέπει να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις τις οποίες όλες οι πλευρές δείχνουν αποφασισμένες να αποδεχθούν. Ωστόσο, εκτιμά ότι «κλειδί» για την επίσπευση των διαδικασιών εξυγίανσης της εταιρείας αποτελεί η νομική κάλυψη της νέας διοίκησης η οποία θα πρέπει να προχωρήσει και να υλοποιηθεί προκειμένου να τη «θωρακίσει έναντι όσων ελπίζουν ότι μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της».

Παράλληλα διαβεβαιώνει ότι η νέα διοίκηση έχει προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την προστασία των συμφερόντων της Folli Follie. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «η νέα διοίκηση έχει κινηθεί και θα κινηθεί κατά όλων των υπευθύνων που έβλαψαν την εταιρεία». Ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία, ο κ. Σάμιος παρομοιάζει τα προβλήματα που ανακύπτουν στη Folli Follie με τη Λερναία Ύδρα, ωστόσο τονίζει ότι βρίσκονται έγκαιρα οι λύσεις για τη θεραπεία τους και εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι από τις στάχτες του χθες θα αναδυθεί η νέα Folli Follie.

Δύο χρόνια μετά την δημοσιοποίηση έκθεσης της QCM ποια μέτωπα συνεχίζουν να παραμένουν ανοικτά; Πως προχωρά το σχέδιο εξυγίανσης της Folli Follie για την επαναφορά της σε αναπτυξιακή τροχιά; Είναι αλήθεια ότι πριν από λίγες ημέρες συμπληρώθηκαν δυο χρόνια από την δημοσιοποίηση του report της QCM, δυο χρόνια που η εταιρεία παλεύει να σταθεροποιηθεί και να οδηγηθεί ξανά σε τροχιά ανάπτυξης. Το έργο είναι δύσκολο, αλλά είμαστε αισιόδοξοι. Η νέα διοίκηση της εταιρείας, με τη συμβολή των εργαζομένων, με σχέδιο και ζήλο, προσπαθεί να οδηγήσει την εταιρεία στην επόμενη ημέρα. Το σχέδιο εξυγίανσης προχωρά βάσει του προγράμματος που έχει καταρτιστεί και βασική μας επιδίωξη είναι η ένταξη στα άρθρα 106β και δ του Πτωχευτικού Κώδικα (Προπτωχευτική Διαδικασίας Εξυγίανσης). Αυτό προϋποθέτει τη συμφωνία όλων των πλευρών και βεβαίως των ομολογιούχων / πιστωτών της εταιρείας. Ακολουθεί μέρος της συνέντευξης του επικεφαλής της Folli Follie στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Που βρίσκεται προς το παρόν η διαπραγμάτευση με τους ομολογιούχους πιστωτές σχετικά με την εξυγίανση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Folli Follie; Πότε αναμένεται η υποβολή της αίτηση κατ’ άρθρα 106 β/δ του Πτωχευτικού Κώδικα; Οι συζητήσεις με τους ομολογιούχους πιστωτές της εταιρείας διεξάγονται σε θετικό κλίμα, με στόχο την οριστικοποίηση του σχεδίου εξυγίανσής της και την εκκίνηση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης, σύμφωνα με τα άρθρα 106β και δ του Πτωχευτικού Κώδικα (Προπτωχευτική Διαδικασίας Εξυγίανσης). Όπως γνωρίζετε, έχουν ήδη εγκριθεί οι βασικοί όροι της εξυγίανσης από τις συνελεύσεις των ομολογιούχων κατόχων Swissbonds και Eurobonds και, μάλιστα, με συντριπτικά ποσοστά συμμετοχής και πλειοψηφίας. Πλέον, προχωράμε με την οριστικοποίηση των απαιτούμενων εγγράφων για την υποβολή αίτησης εξυγίανσης βάσει των άρθρων 106β και 106δ του Πτωχευτικού Κώδικα, ώστε η εταιρεία να προχωρήσει προστατευμένη στην χρηματοοικονομική και λειτουργική της εξυγίανση. Στα απαιτούμενα έγγραφα που ετοιμάζουμε εντάσσεται και το τελικό κείμενο της συμφωνίας εξυγίανσης που θα υπογραφεί με τους πιστωτές και θα είναι αποτέλεσμα συναπόφασης με τους ομολογιούχους, τους θεσμικούς εκπροσώπους και όσους εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην προσπάθεια διάσωσης του ομίλου. Κύριο μέλημά μας και απόλυτη προτεραιότητά μας είναι να συνεχίσει η εταιρεία τη λειτουργία της στα πλαίσια ενός μοντέλου εξυγίανσης. Ακολουθούνται οι προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες και προγραμματίζουμε να έχουν ολοκληρωθεί εντός διμήνου περίπου.

Πιστεύετε ότι οι ομολογιούχοι, αν και έχουν πληγεί σημαντικά, οφείλουν να στηρίξουν την συμφωνία εξυγίανσης της Folli Follie; Εκτιμάτε ότι στηρίζουν τη νέα διοίκηση στο έργο της; Πρέπει να υπογραμμίσω ότι η συμφωνία εξυγίανσης αποτελεί μονόδρομο για όλες τις πλευρές. Αν δεν ολοκληρωθεί η συμφωνία, οι απώλειες θα είναι πολύ μεγαλύτερες για όλους και μια σημαντική επιχείρηση θα έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Είναι μονόδρομος η αλληλοστήριξη, όλοι κατανοούμε βεβαίως ότι κάθε πλευρά θα επιδιώξει να διασφαλίσει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα δικά της συμφέροντα. Εδώ θα πρέπει να γίνουν αμοιβαίες συνθέσεις και υποχωρήσεις τις οποίες όλες οι πλευρές δείχνουν αποφασισμένες να αποδεχτούν.

Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η διοίκηση της εταιρείας το τελευταίο διάστημα;

Είναι πολλά αυτά που επιτεύχθηκαν σε μικρό χρονικό διάστημα και σε ένα οικονομικό και επιχειρησιακό περιβάλλον που δεν ήταν το καλύτερο και το ευκολότερο.

Ενδεικτικά:

  • Δημοσιεύσαμε τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις του ομίλου για τη χρήση του 2017
  • Προχωρήσαμε στην ανάθεση και επέκταση του διαχειριστικού ελέγχου σε όλο τον όμιλο
  • Καλύψαμε την εγγυητική επιστολή του αεροδρομίου
  • Υποβάλαμε έγκληση κατά των βασικών υπαιτίων στην Ελλάδα και τον υποόμιλο της Ασίας και κινούμαστε νομικά σχετικά με όλες τις αξιώσεις της εταιρείας σε ποινικό και αστικό επίπεδο
  • Προχωρήσαμε στο άνοιγμα νέων καταστημάτων
  • Διατηρήσαμε το cashflow της εταιρείας σταθερό15 μήνες τώρα
  • Λειτουργούμε χωρίς δάνεια και με ρυθμιζόμενες οφειλές (ΕΦΚΑ, ΦΠΑ κτλ)
  • Είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας προς το δημόσιο
  • Αγοράζουμε με προ εξόφληση τα εμπορεύματά μας
  • Είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας προς τους εργαζόμενους της εταιρείας
  • Επανακτήσαμε το σύνολο των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της Links of London
  • Μειώσαμε τους συμβούλους και κυρίως τις αμοιβές τους
  • Στελεχώσαμε και ενδυναμώσαμε την εταιρεία στο οperational σύστημά μας
  • Εμπλουτίσαμε τις διαδικασίες για την βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης
 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share