Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021

Βαρύ πένθος για τον Κώστα Καραμανλή

Θρήνος...

2 Ιουνίου 2020 10:59
Βαρύ πένθος για τον Κώστα Καραμανλή
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Βαρύ πένθος βιώνει ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος έχασε ένα πολύ κοντινό του πρόσωπο, καθώς σήμερα (2/6) έγινε γνωστό πως έφυγε από τη ζωή.

Συγκεκριμένα, η Αμαλία Μεγαπάνου, το γένος Κανελλοπούλου, πέθανε σε ηλικία 91 ετών, βυθίζοντας στη θλίψη την ελληνική πολιτική σκηνή, αφού ήταν η σύζυγος του ιστορικού πρωθυπουργού της χώρας, Κωνσταντίνου Καραμανλή, θείου του Κώστα.

Η Αμαλία Μεγαπάνου, που είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1929, ήταν κόρη του Αναστασίου Κανελλόπουλου, αδερφού του πολιτικού και φιλοσόφου Παναγιώτη Κανελλόπουλου.

Το 1951 παντρεύτηκε τον μετέπειτα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, του οποίου εδώ μπορείτε να μάθετε τις πιο άγνωστες πτυχές για τη ζωή του.

Βαρύ πένθος για τον Κώστα Καραμανλή - Πέθανε η Αμαλία Μεγαπάνου

Η Μεγαπάνου ακολούθησε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και στην εξορία του στο Παρίσι, τη δεκαετία του ’60.

Η σχέση τους διήρκεσε έως το 1972, όταν η Μεγαπάνου αποφάσισε να πάρει διαζύγιο.

Αιτία του διαζυγίου ήταν η δύσκολη συμβίωση, την οποία παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Καραμανλής.

Με δωρεά της η Μεγαπάνου παραχώρησε τη συλλογή του πατέρα της, Αναστασίου Κανελλόπουλου, στο Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Μετά το διαζύγιό της με τον Καραμανλή παντρεύτηκε, στις 17 Μαΐου 1973, το μαιευτήρα Επαμεινώνδα Μεγαπάνο, του οποίου το όνομα πήρε και χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της συγγραφικής της καριέρας.

Όταν εντυπωσίασε την Τζάκι Κένεντι

Η Αμαλία Μεγαπάνου είχε αποκαλεστεί και ως «Τζάκι Κένεντι της Ελλάδας», αποτελώντας ένα σύμβολο για την κομψότητά της κι ένα πρότυπο για τις γυναίκες της εποχής, εντυπωσιάζοντας μέχρι και την... κανονική Τζάκι Κένεντι.

Ήταν, συγκεκριμένα, 17 Απριλίου του 1961, 11 το πρωί, και το ζεύγος Καραμανλή φτάνει στην Ουάσιγκτον.

Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Φιντέλ Κάστρο από την εξέγερση των πολιτικών του αντιπάλων στην Κούβα και τις επιπτώσεις που έχει η κατάσταση και στις ΗΠΑ, το ζεύγος Καραμανλή πραγματοποιεί εθιμοτυπική επίσκεψη στον Λευκό Οίκο.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που συνάντησε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Κένεντι μια και είχε αναλάβει την προεδρία πριν από τρεις μήνες. Τζον Κένεντι και Κωνσταντίνος Καραμανλής βγάζουν μαζί φωτογραφίες την στιγμή που ο φωτογραφικός φακός ζουμάρει με εμμονή και στις κυρίες τους. Η σύζυγος Καραμανλή είναι εξίσου κομψή όσο και η Τζάκι.

Τα διεθνή media αποθεώνουν τις δύο πρώτες κυρίες. Η απόλυτη αίσθηση φινέτσας και κύρους. «Αν ήμουν Αμερικάνα, θα τον ψήφιζα», είπε στους δημοσιογράφους η σύζυγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή όταν την ρώτησαν τι πίστευε για τον πρόεδρο Κένεντι. Στην συνέχεια δεν δίστασε να μιλήσει και για τον δικό της σύζυγο «Δεν ασχολούμαι με τη δουλειά του άντρα μου, γιατί την κάνει πολύ καλά», δήλωσε στους Αμερικανούς δημοσιογράφους.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share