Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Επεισόδια στις ΗΠΑ μετά το φόνο του αφροαμερικάνου

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Λος Άντζελες, Φιλαδέλφεια, Ατλάντα!

31 Μαΐου 2020 08:40
Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Επεισόδια στις ΗΠΑ μετά το φόνο του αφροαμερικάνου

"Πανικός" επικρατεί στις ΗΠΑ, αφού μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ γίνονται επεισόδια. Μάλιστα, λόγω της κατάστασης, το Σάββατο (30/05) επιβλήθηκε και απαγόρευση κυκλοφορίας σε αρκετές μεγάλες πόλεις, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την οργή τους για την αστυνομική βία.

Από το Λος Άντζελες ως το Μαϊάμι και το Σικάγο οι διαδηλώσεις με βασικό σύνθημα το "Δεν μπορώ να αναπνεύσω" -τα τελευταία λόγια του Τζορτζ Φλόιντ-, ξεκίνησαν ειρηνικά, όμως στη συνέχεια ξέσπασαν επεισόδια με τους διαδηλωτές να κλείνουν δρόμους, να βάζουν φωτιές και να συγκρούονται με την αστυνομία.

Στην Ουάσινγκτον εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στο υπουργείο Δικαιοσύνης φωνάζοντας "Οι ζωές των μαύρων μετρούν". Πολλοί στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τον Λευκό Οίκο όπου ήρθαν αντιμέτωποι με την αστυνομία. Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε το συμβάν λέγοντας πώς εάν "αν οι διαδηλωτές παραβίαζαν τον φράχτη του Λευκού Οίκου, θα τους περίμεναν σκυλιά και όπλα".

Ακόμα, ο κυβερνήτης της Μινεσότα Τιμ Γουόλτς δήλωσε, ότι η ανάπτυξη της Εθνοφρουράς είναι αναγκαία, διότι ξένα στοιχεία εκμεταλλεύονται τις διαδηλώσεις για να σπείρουν το χάος και ότι περιμένει πως οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας του Σαββάτου θα είναι οι βιαιότερες μέχρι σήμερα.

"Δεχόμαστε επίθεση. Πρέπει να επιβληθεί η τάξη. Θα χρησιμοποιήσουμε όλη την δύναμη της καλοσύνης και της δικαιοσύνης για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα τελειώσει", δήλωσε κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, προσθέτοντας, ότι πιστεύει πως ξένα στοιχεία, ορισμένοι υπέρμαχοι της λευκής κυριαρχίας και μέλη καρτέλ ναρκωτικών ευθύνονται για ορισμένα από τα βίαια επεισόδια στην Μινεάπολις.

Στο Λος Άντζελες, τη Φιλαδέλφεια και την Ατλάντα ανακοινώθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ του Σαββάτου, για να αποτραπεί το ξέσπασμα επεισοδίων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, όπως συνέβη σε πολλά αστικά κέντρα απ’ άκρου σ’ άκρο της χώρας.

Τέλος, διαδηλώσεις ξέσπασαν το Σάββατο στο Ντάλας, το Σικάγο, το Σιάτλ, τη Σολτ Λέικ Σίτι και το Κλίβελαντ. Σε μια πρωτόγνωρη κίνηση το Πεντάγωνο έθεσε στρατιωτικές μονάδες σε ετοιμότητα τεσσάρων ωρών σε περίπτωση που ζητηθεί η συνδρομή τους από τον κυβερνήτη της Μινεσότα για την αντιμετώπιση των ταραχών. Μονάδες της Εθνοφρουράς κινητοποιήθηκαν επίσης στο Οχάιο, το Μιζούρι, το Ουισκόνσιν και το Τενεσί.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share