Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ντόναλντ Τραμπ: Ανακοίνωσε τον τερματισμό της σχέσης των ΗΠΑ με τον ΠΟΥ

Μια κίνηση που έχει ταράξει

29 Μαΐου 2020 22:50
Ντόναλντ Τραμπ: Ανακοίνωσε τον τερματισμό της σχέσης των ΗΠΑ με τον ΠΟΥ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι τερματίζει τη σχέση του με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), κάνοντας πόλεμο εναντίον του για μήνες κάνοντας λόγο για μεροληπτική στάση από μέρους του Οργανισμού, υποστηρίζοντας ότι είναι υποχείριο της Κίνας.

Εδώ και μέρες ακουγόταν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος σκόπευε να διακόψει οριστικά τη χρηματοδότηση στον ΠΟΥ, ενώ απειλεί ότι θα κόψει και το Twitter. Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είναι βασικός χρηματοδότης του Οργανισμού, η κίνηση αυτή θα κοστίσει πολύ.

Την Παρασκευή ξεκαθάρισε ότι η Ουάσινγκτον θα ανακατευθύνει κεφάλαια από τον ΠΟΥ προς άλλους οργανισμούς. Πριν από δέκα ημέρες ο πρόεδρος των ΗΠΑ έθεσε τελεσίγραφο στον Οργανισμό υπογραμμίζοντας πως εάν δεν υπάρξει μεταρρύθμιση ως προς την πολιτική του, τότε θα διακοπεί η χρηματοδότηση. Είχε θέσει διορία στον ΠΟΥ να δεσμευτεί για μείζονες βελτιώσεις εντός 30 ημερών.

Η Ουάσινγκτον είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ΠΟΥ και τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε ιδιαίτερα υποστηρικτική σε προγράμματα που αφορούσαν την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας, την καταπολέμηση του HIV/AIDS και τον εμβολιασμό των μικρών παιδιών.

Για την τρέχουσα, διετή περίοδο, που λήγει τον Δεκέμβριο του 2021, οι ΗΠΑ επρόκειτο να συμβάλουν με το ποσό των 553 εκατομμυρίων δολαρίων ή το 9% του προϋπολογισμού του ΠΟΥ, ύψους 5,8 δισεκ. δολαρίων.

Το ποσό αυτό είναι σχεδόν τριπλάσιο από τα 187,5 εκατομμύρια δολάρια που θα καταβάλει η Κίνα, σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του ΠΟΥ.

Άλλοι σημαντικοί χρηματοδότες είναι η Βρετανία, με 519 εκατομμύρια δολάρια, το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς με 340,9 εκατομμύρια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με 269,8 εκατ., η Γερμανία με 228,7 εκατ. και η Ιαπωνία με 217,2 εκατομμύρια.

Κλάμα: Το Twitter έβγαλε... fake news τον Ντόναλντ Τραμπ

Κλάμα έφερε η αντίδραση του Twitter απέναντι στις δημοσιεύσεις του Ντόναλντ Τραμπ, με το Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης να χαρακτηρίζει ως... fake news μία εξ αυτών, που αφορούσε τις επιστολικές ψήφους.

Τοποθέτησε μια ειδοποίηση στην ανάρτηση που καλεί τους χρήστες να «ενημερωθούν για τα γεγονότα», στην οποία ο ένοικος του Λευκού Οίκου διατείνεται πως οι ψήφοι αυτές είναι «ουσιαστικά χαλκευμένες» και θα έχουν αποτέλεσμα «εκλογική νοθεία».

Η ειδοποίηση αυτή, με σύμβολο ένα θαυμαστικό μέσα σε κύκλο, με μπλε χρώμα, καλεί τους αναγνώστες της ανάρτησης να «ενημερωθούν για τα γεγονότα σχετικά με τις επιστολικές ψήφους» και τους οδηγεί σε μια σελίδα όπου η συντακτική ομάδα του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης έχει συγκεντρώσει άρθρα και πληροφορίες που αντικρούουν τον προεδρικό ισχυρισμό, ενώ ο πλανητάρχης πρόσφατα ζήτησε... παράσημο για την άθλια αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Το γεγονός δεν έχει προηγούμενο και φαίνεται πως ίσως θα είναι μια πρακτική που θα ακολουθεί από εδώ και πέρα το twitter

Ο Τραμπ όπως είναι φυσικό έβγαλε καπνούς απ’ το κακό του, και με… tweet κατηγορεί το twitter για φίμωση του ελεύθερου λόγου. Διαμηνύει μάλιστα πως αυτό δε θα το αφήσει να περάσει.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share